Vraag & Antwoord

Beveiliging & privacy

Veiligheid memory stick

Anoniem
None
17 antwoorden
 • Naar aanleiding van laatst een TV programma, waarbij een aantal memory sticks op verschillende plaatsen waren achtergelaten, zou ik graag het volgende willen weten:
  Is het mogelijk dat een computer kan worden besmet met een virus enkel en alleen door het insteken van een memory stick in een USB poort? Ik heb niets aan veronderstellingen, maar zou graag concrete gegevens willen hebben. Ik stel deze vraag omdat het herhaaldelijk bij ons voorkomt dat een van de huisgenoten een memory stick meebrengt om gegevens uit te wisselen. Ik laat dit alleen toe onder mijn leiding want ik wil allereerst de virusscanner en spyware scanner erop los laten voordat documenten worden geopend.
  Maar als ook een virus actief kan worden door alleen al het aansluiten van een stick wil in het gebruik van "vreemde" sticks verbieden. Vrijwel altijd is bij ons een "vreemde" stick besmet met een aantal virussen.

  Als besmetting door enkel aansluiten mogelijk is zou ik willen weten hoe kan worden voorkomen dat je computer met een virus wordt besmet.
  Normaal gesproken zou alle activiteit tussen alles wat gegevens kan uitwisselen door je virus scanner (moeten) worden gechecked.
  MVG perloc
 • Ja, je computer kan zeker worden besmet door een usb data stick, ook via een mp3 trouwens.
 • je moet nooit usb dingen in je pc steken als je het zomaar krijgt!!
 • Aan beide antwoorden heb ik niets. Ze geven geen antwoord op mijn vraag. Veronderstellingen…
  Ik zoek een gefundeerder antwoord.
  perloc
 • Wat wil je horen dan? Ervaringen van anderen? Nou komt ie: laatst had een collega van mij een PC van een klant onder handen genomen. Hierbij had hij zijn USB stick gebruikt om een aantal virusscanners te installeren. Toen hij later zijn stick in zijn eigen PC gebruikte brak de hel los op ons bedrijfsnetwerk. We hebben er ruim een halve dag uit gelegen om alles te scannen en waar nodig op te schonen.
 • Ik gaf toch al antwoord dat dat kon ? Niet gefundeerd, je doet het er maar mee.
 • Leo S: dat is een antwoord wat al bruikbaarder is.
  Er zijn dus virussen die enkel en alleen door het insteken in een USB poort actief worden.
  En dus een virusscanner werkt alleen op commando en controleert niets van het dataverkeer. Dat blijkt bij mijn virusscanner (F-prot): als ik een besmette stick in de computer steek ziet ie nix, maar als ik die virusscanner op de stick loslaat vindt hij wel virussen.
  Typisch is ook het volgende. Ik heb naast F-prot ook een tijd AVG geinstalleerd gehad. Als ik met AVG de computer liet controleren vond AVG niets maar F-prot kwam met een alert dat hij een virus in quanrantaine had gezet!! Dus hoe meer virusscanners, hoe veiliger je computer.

  Dus conclusie: gebruik nooit een stick dan alleen je eigen stick en alleen in je eigen computer. Einde verhaal en daarmee is de waarde van de stick tot maar een heel klein gebied teruggebracht.
  perloc
 • Een virusscan is altijd aan de late kant. Er zijn hardnekkige autorun.inf virussen, veel computers zijn zo ingesteld dat deze de stick direct start. Na een besmettinggolf van dit virus in de winter heb ik op al mijn systemen autorun aangepast.

  ____________________
  Diagnostics
  ____________________


  check if you are infected?


  use CMD.exe to start DOS
  type the following commands

  cd\

  dir /ah /p

  if you see autorun.inf you are infected

  ____________________
  removal
  ____________________

  remove method 1 - restore windows from original cd or image

  method 2, remove the drive and install the drive as a second drive into an other pc
  this pc has to have recent anti virus and updates
  scan and clean the secundairy drive

  ____________________
  prevention part 1
  ____________________


  How To Disable 'Autorun.Inf' To Prevent Virus Attack Computer.

  As we insert a pendrive to computer,window will scan and check is there have 'autorun.inf' file and then write into 'mountpoint2' registry,'mountpoint2' will amend the act to open a disk or pop up menu.Although you already set up ' disable auto play' ,use right click or use 'explore' to open disk,the result still will run 'virus .exe'.


  Therefore,we need to disable the 'mountpoint2' registry area,the method as below,

  1.START ->RUN ->Key in 'regedit' to open the registry editor.

  2. HKEY_CURRENT_USER\ Software\Microsoft\ Windows\CurrentVersion \Explorer\MountPoints2,

  3.Right click 'mountpoints2' and select 'permission'

  4.Then click 'Advance',uncheck 'inherit from parent the permission entires that apply to child objects.Include these with entires explicity defined here'.

  5.Click 'remove'.'Yes' and 'ok'. Ignore the warning. We want this!


  Now,even you insert a pendrive with virus and your computer couldn't affected.

  ____________________
  prevention part 2 disable autorun
  ____________________

  REGEDIT
  Click >
  HKEY_LOCAL_MACHINE>
  SYSTEM>
  CurrentControlSet>
  Services>
  Cdrom>
  Double click "Autorun" the value is set to 1 by default, change it to zero.
 • [quote:bbd030f56a="perloc"]Typisch is ook het volgende. Ik heb naast F-prot ook een tijd AVG geinstalleerd gehad. Als ik met AVG de computer liet controleren vond AVG niets maar F-prot kwam met een alert dat hij een virus in quanrantaine had gezet!! Dus hoe meer virusscanners, hoe veiliger je computer. [/quote:bbd030f56a] Het is beter om slechts één antivirus applicatie te gebruiken. Twee antivirus applicaties kunnen elkaar in de weg zitten. Gebruik bij voorkeur een commerciële antivirus applicatie. Deze krijgt namelijk prioriteit bij de updates. Freeware antivirus applicaties ontvangen de updates gebruikelijk later. Een goede commerciële antivirus applicatie zal ook naar een usb-stick kijken, zodra deze wordt ingeplugd.

  Om eventuele schade van virussen te beperken, zou je het beste gebruik kunnen maken van een beperkte rechten account. Zie info daarover op de site van Microsoft http://www.microsoft.com/belux/nl/protect/computer/advanced/useraccount.mspx
  Gebruik verder voor zowel je beperkte rechten- en Administrator account(s) sterke wachtwoorden. Ook daarover is info op de site van Microsoft http://www.microsoft.com/netherlands/thuisgebruikers/beveiliging/privacy/password.mspx
 • [quote:4428056b45="juisterr"]ook via een mp3 trouwens.[/quote:4428056b45]

  Dat is nieuw voor mij. Voor zover ik weet moet een virus uitgevoerd worden om een computer te kunnen besmetten. Hoe kan dat dan via een mp3 bestand (dat enkel gelezen wordt en niet uitgevoerd)?
 • Je zegt het nog mild; "dat is nieuw voor mij". Een virus via een mp3 is onzin, er zijn wel verhalen over besmettingen op internet maar dat kwam door codec en mp3 bestanden met .exe extensies. Dat zijn vaak dubbele extensies en is geen mp3 bestand meer. bv michaeljackson.mp3.exe
 • ESET Smart Security blokkeert elke pport op mijn pc totdat ik er een toelaat, en hij blokkeert ook alle autoruns, is dus toch een goede aankoop geweest ^^

  tip: gebruik ESET SS
 • Al deze reactie's geven me toch niet direct de informatie die ik zoek. Wel is duidelijk dat ik alle (vreemde) sticks toegang tot de computer zal verbieden, dit mede doordat ik kortgeleden een virusinfectie heb doorgemaakt die me 14 dagen heeft beziggehouden en waar ik uiteindelijk via Combofix vanaf ben gekomen. De besmetting is waarschijnlijk door een USB stick gebeurd.

  jolo: ik heb jarenlang AVG en F-prot naast elkaar gebruikt en nooit een probleem gezien. Het is een feit dat een virusscanner niet alles aan besmetting eruit zal halen. Was dat maar waar! Een tweede (en derde) virusscanner is soms nodig. Dat is niet alleen met virusscanners zo, maar ook met anti-spyware programma's. Dus als virusscanners "elkaar niet in de weg zitten" (waaruit blijkt dat?) lijkt mij dat er geen bezwaar is die samen te gebruiken. AVG heb ik op deze desktop niet geinstalleerd omdat het teveel persisteerde om de commerciële versie te kopen. Dat was bij een vorige versie van AVG niet zo.
  MVG perloc
 • [quote:fce879fcf7="perloc"]Wel is duidelijk dat ik alle (vreemde) sticks toegang tot de computer zal verbieden[/quote:fce879fcf7]
  Hier een linkje naar goede software die je daarbij kan helpen…
 • Leo S: Voorlopig blijft het bij verbieden. Ik heb al voor tientallen Euros/Dollars (per jaar) uitgegeven alleen al aan beveiliging.
  Maar ik zal de link bewaren voor het geval ik toch (moet) besluit(en) die beveiliging aan te schaffen.
  Bedankt!
  perloc
 • [quote:e3c44124b8="perloc"]Dus als virusscanners "elkaar niet in de weg zitten" (waaruit blijkt dat?) lijkt mij dat er geen bezwaar is die samen te gebruiken. [/quote:e3c44124b8] Er kunnen wel twee virusscanners geïnstalleerd zijn. Zolang er maar één daarvan real-time draait, kan het nog wel. Als beide virusscanners real-time in het werkgeheugen actief zijn, kan dat je systeem vertragen.
 • Dat is natuurlijk zo, maar dat is met elk programma dat in de background draait.
  Wat mij betreft ben ik hiermee klaar en kan deze op slot.

  Dank voor reactie's
  MVG perloc

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.