Vraag & Antwoord

Beveiliging & privacy

Van WEP naar WPA

Anoniem
tomvdlee
4 antwoorden
 • Ik begin binnenkort aan mijn 30e jaar "computeren", echter WLAN, met name de beveiliging, is voor mij weer een nieuw item (nooit iets mee gedaan).
  Om bepaalde redenen ben ik eerst aan de slag gegaan met WEP. Een gekozen wachtwoord wordt in het routermenu omgezet naar 26 hexadecimale getallen. En da's dus de basis voor toegang tot het netwerk.

  Vragen waar ik mee zit:
  Werkt WPA op dezelfde wijze? Ofwel: is er een manier om dezelfde code als bij WEP te handhaven, of moet ik me straks (na wijzigen naar WPA) weer opnieuw aanmelden bij het netwerk?
  Zijn er nog andere zaken welke opnieuw ingesteld moeten worden bij wijzigen? Ik neem aan dat de naam van het netwerk ongewijzigd kan blijven….?
 • Hier een linkje naar wat meer informatie:
  http://www.tekstenuitleg.net/artikelen/netwerken/draadloos-netwerk-beveiligen/intro.html

  WEP is erg onveilig en binnen een paar minuutjes te kraken. Je kan dezelfde code wel gebruiken maar het lijkt me het beste om een hele nieuwe code in te vullen. Maak hem minimaal 20 karakters en gebruik verschillende tekens, letters en cijfers. Kies WPA met AES of WPA2.

  Naam van het netwerk kan hetzelfde blijven. Je kan kijken welk draadloze netwerk in de buurt is en als je jouw netwerk ziet kan je daarop inloggen met je WPA key.
 • Overigens is WPA (dus niet WPA2) ook niet zo veilig meer: http://webwereld.nl/nieuws/63491/wifi-beveiliging-wpa-in-1-minuut-gekraakt.html
 • Dank voor jullie reacties.
  tomvdlee: leuke link; ik gebruik toevallig exact dezelfde router (Linksys WRT54GL).

  Ik maak uit het verhaal op dat er bij WAP(2) geen key ingevuld wordt met hexadecimale waarden, zoals bij WEP.
  En daar begin ik het al niet helemaal meer te snappen: waarom werkt de een met hexadecimale waarden (26 stuks) en de ander met een willekeurig(?) aantal cijfers en letters….. :? :roll:

  WEP mag dan zeker niet de veiligste keuze zijn, maar ik denk dat als je 'm toepast in combinatie met [u:b82bcbc96e]MAC filtering[/u:b82bcbc96e], de soep nog niet zo heet gegeten wordt….. :wink:
  En in dat gat waar ik woon ligt het risico op meeliften een aardig stukkie lager dan in een stad.

  WPA2 zou overigens ook weer vertragend werken en WPA schijnt (zie link Supersnail) ook al niet meer echt veilig zijn.
  En als (beveiligings)leek krijg je dan allerhande kreten voor je kiezen en moet daar dan ook weer in duiken: WPA met TKP of met AES….? Zoek het maar eens uit!

  Edit:
  Stel, overigens, dat je een bepaald MAC adres weer wil verwijderen uit de lijst (aanschaf andere laptop o.i.d.), werkt het dan om het betrokken veld weer "blank" te maken en de instelling te saven….?
  Ik heb geen idee; er bestaat immers geen optie "verwijderen"….

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.