Vraag & Antwoord

Beveiliging & privacy

Virusscanner

De gratis programma's Avira en Avast zijn beiden erg goed. Avast lijkt mij iets gebruiksvriendelijker. Avira zou idd een graadje beter zijn. Aanvullend gebruik ik eveneens de hiervoor al genoemde Malware Bytes (Mbam) en A-squared. Daarnaast het eenvoudige, maar effectieve Spyware Blaster. AVG heeft mij enkele keren lelijk in de steek gelaten, zo ook PC Tools' Spyware Doctor en Adaware. Ik heb ooit nog op een pc SpySweeper geprobeerd, maar van alle waarschuwingen bij wat ik ook deed werd ik tureluurs.

Anoniem
Jan de Lang
13 antwoorden
 • Hallo,

  Ik heb een nieuwe computer, en er zat een 60-dagen proef op (Mc Afee). Deze is verlopen en ik ben nou op zoek naar een nieuwe virusscanner die gratis is en goed.
  Ik had een artikel gelezen over gratis virusscanners en AVG 9.0 Beviel mij maar er stond dat het geen rootkits verwijderd.{http://computertotaal.nl/article/20068/beveiligingssoftware-hoeft-niets-te-kosten-.html?zone=beveiliging}Wat zijn rootkits?
  Wie kan mij aub helpen om een nieuwe virusscanner te vinden.
  Alvast bedankt !

 • [quote:a456b986dc="Joriss"]Wat zijn rootkits?[/quote:a456b986dc] Enig informatie hierover zou je kunnen vinden op Wikipedia http://nl.wikipedia.org/wiki/Rootkit
  [quote:a456b986dc="Joriss"]Wie kan mij aub helpen om een nieuwe virusscanner te vinden. [/quote:a456b986dc] Check alvast deze topic http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=204310&highlight= Veder zie ik zojuist een een Internet Securtity test staan, in de Personal Computer Magazine januari 2010.
 • Ik zou avira of mse nemen als antivirus.

  De belangrijkste eigenschap van een rootkit is, dat ie (malware) bestanden en processen onzichtbaar maakt, voor de normale windows gebruiker, en zelfs diverse antimalware programma's.
 • Hallo Joriss, ik ben het met Gerben eens: Avira Antivir Free is momenteel de nummer één onder de gratis antivirussen!
  Herkent en verwijdert alle rootkits.

  Ongetwijfeld gebruik je Vista of Windows 7.

  Na installatie van Avira mag je dan tevens windows Defender deaktiveren, want de spywarescanner van Avira is beter!

  Om McAfee te deïnstalleren, heb je het McAfee verwijdertool nodig: http://service.mcafee.com/FAQDocument.aspx?id=TS100507&lc=1033

  Alternatief kan je desnoods in plaats voor Avira ook kiezen voor [b:8f47d1be63]Microsoft Security Essentials[/b:8f47d1be63]!

  http://www.microsoft.com/security_essentials/
 • [quote:57e730bdaa="gerben"]Ik zou avira of mse nemen als antivirus.[/quote:57e730bdaa]Stel dat ik Avira Antivir Free installeer voor permanente bescherming.
  1. Moet ik daarbij dan nog andere aanvullende software installeren voor permanente beveiliging?
  2. Zoja, welke gratis software raden jullie daarvoor aan?
  3. Moet ik daarbij de firewall van mijn Windows XP activeren?
  4. Is de firewall van Windows XP daarbij goed genoeg als firewall?
 • 1&2 Check deze info over AV-Comparatives.
  3&4 Informatie over de Windows XP firewall is onder andere te lezen in deze hyperlink http://www.security.nl/artikel/10140/1/Windows_Firewall_in_XP.html
  Enig uitleg over firewall staat in dit 2 jaar oude artikel http://www.gratissoftwaresite.nl/testlab/Gratis+firewalls+getest+welke+is+de+beste
  Recenter info over gratis firewall is te vinden op deze site http://www.gratissoftwaresite.nl/downloads/firewalls
 • De firewall van xp stelt niks voor. Installeer bijvoorbeeld zonealarm free. Verder kun je mbam en a-squared (gratis versies) installeren en daar op gezette tijden mee scannen.
 • [quote:da05d6e8ad="jolo"]1&2 Check deze info over AV-Comparatives.
  3&4 Informatie over de Windows XP firewall is onder andere te lezen in deze hyperlink http://www.security.nl/artikel/10140/1/Windows_Firewall_in_XP.html
  Enig uitleg over firewall staat in dit 2 jaar oude artikel http://www.gratissoftwaresite.nl/testlab/Gratis+firewalls+getest+welke+is+de+beste
  Recenter info over gratis firewall is te vinden op deze site http://www.gratissoftwaresite.nl/downloads/firewalls[/quote:da05d6e8ad]Hartelijk bedankt weer voor je uitstekende antwoord Jolo. Ik vind zulke linkjes erg handig. Ik ga er weer op studeren.
 • [quote:88f0dda585="gerben"]De firewall van xp stelt niks voor. Installeer bijvoorbeeld zonealarm free. Verder kun je mbam en a-squared (gratis versies) installeren en daar op gezette tijden mee scannen.[/quote:88f0dda585]Bedankt weer Gerben. Met Mbam scan ik al periodiek, op jouw eerdere advies.

  En ik heb dus voor wat betreft permanente beveiligingssoftware genoeg aan Avira antivirus (gratis) plus Zonealarm (gratis)? Daar hoeft dus geen apart anti-spyware-programma bij?

  Trouwens een voordeel van die gratis beveiligingssoftware is dat je zonder kosten een ander programma kunt kiezen, als het niet bevalt. Dat maakt de keus vind ik makkeljker dan bij betaalde beveiligingssoftware. En als het eventueel toch misloopt door malware ofzo, installeer ik Windows opnieuw.
 • Avira is ook antispyware. Mbam en a-squared zijn voor wat er mogelijk tussen door glipt. Je maakt ook regelmatig backups?
 • [quote:f4f4ecb461="gerben"]Avira is ook antispyware. Mbam en a-squared zijn voor wat er mogelijk tussen door glipt. Je maakt ook regelmatig backups?[/quote:f4f4ecb461]Ik zou veel vaker backups moeten maken van teksten.

  Mijn betaalde licentie op Kaspersy Internet Security is nog een tijdje geldig. Als ik dat uitschakel, kan ik dan ondertussen al de gratis Avira en ZoneAlarm uitproberen, zonder dat ik Kaspersky deïnstalleer?
 • Hallo Henk, dat is geen goed idee.
  Want waarschjnlijk dat Kasperksly zich niet volledig laat uitschakelen en dan heb je met een tweede anticirus erbij een behoorlijk probleem in jouw Windows en is je veiligheidssituatie van Windows neerwaarts gegaan!

  Wil je een gratis antivirus uitproberen, wacht dan even.

  Hoe lang is jouw Kaspersky nog geldig?

  Want Avira heeft eind maart volgend jaar versie 10 klaar en dat belooft wat!
 • [quote:b83b10ce12="Abraham54"]Hallo Henk, dat is geen goed idee.
  Want waarschjnlijk dat Kasperksly zich niet volledig laat uitschakelen en dan heb je met een tweede anticirus erbij een behoorlijk probleem in jouw Windows en is je veiligheidssituatie van Windows neerwaarts gegaan![/quote:b83b10ce12]Bedankt voor je waarschuwing.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.