Vraag & Antwoord

Beveiliging & privacy

onbeveiligd netwerk--> veilig ?

Anoniem
None
13 antwoorden
 • Dat hangt van de verdere beveiliging en instellingen af. Maar als je netwerk niet beveiligd is, kunnen ze er wel gewoon verbinding mee maken, en dus ook van je adsl verbinding gebruik maken.
 • Hallo!

  Als ik met mijn laptop op een onbeveiligde verbinding zit, kan diegene dat dan zien en zouden zij dan in mijn computer kunnen komen ?
 • [quote:8929ecddc1="gerben"]Dat hangt van de verdere beveiliging en instellingen af. Maar als je netwerk niet beveiligd is, kunnen ze er wel gewoon verbinding mee maken, en dus ook van je adsl verbinding gebruik maken.[/quote:8929ecddc1]

  Ik bedoel wanneer ik met een onbeveiligd netwerk verbinding maak(niet mijn eigen netwerk). Zoals bijvoorbeeld bij de buren of bijvoorbeeld op vakantie)
 • In principe is het mogelijk, maar als degene met een onbeveiligd netwerk slim genoeg is om jou computer te kunnen zien en daarop in te loggen, is hij ook slim genoeg om zijn eigen netwerk te beveiligen denk ik…
 • Of wat ook gebeurt: floep, dan is in een keer de verbinding weg, want dan is de WLAN ineens door de gebruiker uitgescahekeld.
  Want ja - die denkt misschien ook, o, er probeert iemand in mijn PC's te komen.
 • Het is een goede vraag, en het gaat om een reëel risico. Wat je kunt doen, wanneer je gebruikmaakt van een onbeveiligd draadloos netwerk:

  - schakel de vuurmuur van je besturingssysteem in en stel die heel restrictief af;

  - schrijf en verstuur je e-mails alleen via https. Dus niet alleen https tijdens het inloggen, maar ook tijdens schrijven en verzenden (dat is tegenwoordig standaard in Gmail, godzijdank);

  - ga ervan uit, dat *al* je websurferij via http, kan worden bekeken door een ander. Alles. Ook alles wat je intikt op een forum of zo. Behalve je e-mails, mits die voldoen aan eerdergenoemde https-eis.

  Die ander hoeft niet per se de eigenaar van het onbeveiligde draadloze netwerk te zijn; het kan ook gaan om een kwaadwillende "gast".

  Als je daarmee rekening houdt, dan kun je doorgaans rustig gebruikmaken van een onbeveiligd draadloos netwerk.
 • Wanneer je er gewoon van uit gaat dat het niet toegestaan is om gebruik te maken van andermans onbeveiligde netwerken en je daar ook naar gedraagt loop je geen enkel risico…..
 • [quote:7630acad9c="Hans60"]Wanneer je er gewoon van uit gaat dat het niet toegestaan is om gebruik te maken van andermans onbeveiligde netwerken en je daar ook naar gedraagt loop je geen enkel risico…..[/quote:7630acad9c]

  O.a. kampeerterreinen en openbare bibliotheken hebben vaak onbeveiligde draadloze netwerken, waarvan het juist de bedoeling is dat die worden gebruikt door de bezoekers… Legaal dus. :)
 • Ik doel meer op de tekst met het woord 'buren' erin…..
 • [quote:b4da07842d="Hans60"]Ik doel meer op de tekst met het woord 'buren' erin…..[/quote:b4da07842d]

  Dat was inderdaad bedenkelijk, ja… Dat had ik over het hoofd gezien.
 • Het kan ook gewoon met toestemming van de buren zijn.
 • Dan hoeft hij niet te vragen of ze het kunnen zien, dan weten ze het al….
 • [quote:e18a1494f1="Hans60"]Dan hoeft hij niet te vragen of ze het kunnen zien, dan weten ze het al….[/quote:e18a1494f1]

  Ik denk dat de vrees van TS niet zo zeer zit in ontdekking door de buren (zeker als hij al toestemming heeft), maar meer in het risico dat zijn vertrouwelijke gegevens voor het grijpen liggen.

  Ik zou de tips van pjotr123 zeker opvolgen, met als aanvulling om voor de zekerheid via een dergelijke verbinding NOOIT gebruik te maken van zaken als internetbankieren, creditcards, digid, etc.

  Laatst stond er in computeridee een artikel waarbij ze een test deden door een onbeveiligde draadloze verbinding af te laten luisteren door een beveiligingsexpert. De beste man kon moeiteloos opnoemen welke sites waren bezocht inclusief alle details van de geboekte vakantie.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.