Vraag & Antwoord

Beveiliging & privacy

Welk anti-spam programma?

Anoniem
J. de Boer
11 antwoorden
 • Het wordt hoog tijd dat ik niet meer volsta met een spamfilter bij de provider en zelf een filter installeer.

  Ik heb daarmee zero ervaring en sta dus open voor alle adviezen en suggesties.
 • geen

  Een spamfilter onderhouden is meer werk dan mails deleten en het grootste probleem is dat gewone mails in het spamfilter komen. Dat vind ik zwaar wegen. Ik druk liever tig keer op delete dan dat ik een mail van vrienden mis.
 • In thunderbird kun je berichten zelf aanmerken als spam, en daarmee leert het programma, wat jij ongewenste mail vindt.
 • Ik heb geen ervaring met Thunderbird als mail programma, maar ga het zeker proberen, al was het alleen maar omdat Firefox van Mozilla mij wel goed bevalt.
 • Een andere stap om spam te beperken is overigens zorgvuldig om te gaan met je mailadres. Ik (en dus ook een spambot op zoek naar adressen) kan zonder problemen jouw Tiscalli-adres aflezen van dit forum. Probeer dit soort gegevens niet overal neer te zetten (ander gebruikers kunnen je ook een pb sturen) of gebruik desnoods een apart mailadres van bijvoorbeeld hotmail voor forumregistraties.
 • Spam wordt ook erg veel random verstuurt, de mail adressen worden dan gewoon automatisch gegenereerd.
 • Ik houd in het algemeen niet zo van anoniem gedrag. Iemand die de moeite neemt mij behulpzaam te zijn met de oplossing van een probleem of vraagstuk mag op z'n minst toch wel mijn naam en e-mailadres weten.

  Ook op andere sites heb ik de ervaring dat contacten soepeler en met minder reserves verlopen als je vanaf het begin duidelijk maakt wie en wat je bent.

  Die Viagra-mailtjes blijven echter wel komen. Daar (onder andere) wil ik dus vanaf zonder "ondergronds" te gaan.
 • [quote:1a68556023="gerben"]Spam wordt ook erg veel random verstuurt, de mail adressen worden dan gewoon automatisch gegenereerd.[/quote:1a68556023]Helemaal waar. Ik heb zelf niet het eenvoudigste adres, blijkbaar te moeilijk voor dat random genereren, want ik krijg nooit spam. Ik ga er dan ook heel zorgvuldig mee om. Maar ik heb ooit tijdelijk een alias aangemaakt die voor de @ maar uit 3 letters bestond, en binnen de kortste tijd bulkte ik in de spam, voordat ik het adres op welke manier dan ook al had gebruikt. Inderdaad duidelijk gegenereerd dus.

  Niettemin kan het gevaar ook uit andere hoeken komen, ook door onzorgvuldig gedrag. Mensen sturen soms mail met een enorme lijst van medegeadresseerden. Zo'n mail wordt dan vaak klakkeloos beantwoord, zonder die lijst van medegeadresseerden even te wissen of tenminste even op te schonen dan wel als ze dan toch moet blijven bestaan, de hele lijst even te verplaatsen naar BCC. Maar helaas kent niet iedereen deze optie.

  Verder wil ik wijzen op het gevaar van een adresboek, hoe handig dit ook is. Ik heb zelf nooit een virus of aanverwante ongein, maar ik sluit het gevaar er van niet uit. En wat een bekend fenomeen is, is dat bij een besmette PC het hele adresboek wordt gestolen. En al die adressen zijn dan weer een dankbare prooi.
  Zelf heb ik dan ook besloten om er geen adresboek op na te houden, maar dit op een andere manier op te lossen, buiten de PC.

  Edit:
  Terwijl ik mijn bericht aan het typen was, verscheen onderstaande reactie:
  [quote:1a68556023="Jan de Lang"]Ik houd in het algemeen niet zo van anoniem gedrag. Iemand die de moeite neemt mij behulpzaam te zijn met de oplossing van een probleem of vraagstuk mag op z'n minst toch wel mijn naam en e-mailadres weten.

  Ook op andere sites heb ik de ervaring dat contacten soepeler en met minder reserves verlopen als je vanaf het begin duidelijk maakt wie en wat je bent.

  Die *-mailtjes blijven echter wel komen. Daar (onder andere) wil ik dus vanaf zonder "ondergronds" te gaan.[/quote:1a68556023]
  Dat is nou juist één van de oorzaken van adresdiefstal, terwijl dit helemaal niet nodig is. Integendeel, want voor dat contact bestaat vrijwel op elk forum de optie PB (Persoonlijk Bericht).
 • [quote:300f2208e3="gerben"]Spam wordt ook erg veel random verstuurt, de mail adressen worden dan gewoon automatisch gegenereerd.[/quote:300f2208e3]

  Mijn ervaring is dat dit vooral bij de gratis aanbieders (hotmail, gmail, etc.) voorkomt. Ik heb een viertal e-mailadressen met exact dezelfde tekst voor de @ (Casema , Planet, Gmail, Yahoo). Eigenlijk krijg ik alleen bij gmail en yahoo spam. Dat zal er mee te maken hebben dat dit populaire adressen zijn om random te versturen, maar zeker ook omdat ik deze mailboxen voor allerlei registraties gebruik.

  [quote:300f2208e3="Jan de Lang"]Ik houd in het algemeen niet zo van anoniem gedrag. Iemand die de moeite neemt mij behulpzaam te zijn met de oplossing van een probleem of vraagstuk mag op z'n minst toch wel mijn naam en e-mailadres weten.

  Ook op andere sites heb ik de ervaring dat contacten soepeler en met minder reserves verlopen als je vanaf het begin duidelijk maakt wie en wat je bent.

  Die *-mailtjes blijven echter wel komen. Daar (onder andere) wil ik dus vanaf zonder "ondergronds" te gaan.[/quote:300f2208e3]

  Zoals J. de Boer al aangeeft is daarvoor nu de PB-functie uitgevonden, een mogelijkheid om met elkaar te communniceren zonder dat allerlei e-mailadressen voor iederen zichtbaar geplaatst moeten worden. Sterker nog, zodra een vraagsteller op een forum mij vraagt om via mail te communiceren, weiger ik dat in veruit de meeste gevallen aangezien ik wel gesteld ben op privacy.

  Verder kan je natuurlijk een tweede mailadres met je eigen naam aanmaken bij bijvoorbeeld hotmail voor dit doel. Niks anoniems aan, gewoon een effectievere manier om de spam te verminderen.
 • Ik zie onder berichten nogal eens SpamFighter o.d. en ook hoor ik wel goede commentaren over MailWasher.
  Waarschijnlijk zijn er nog wel een paar.
  Hebben die een voordeel t.o.v. Thunderbird of passen ze beter bij Outlook (Expres)?

  Wat betreft de afscherming. Mijn e-mailadres staat o.a. op mijn briefpapier, zakenkaartjes en geschreven documenten.
  In theorie zijn er enkele honderden personen die mijn e-mailadres onder ogen hebben gehad.
  Als je bedenkt dat mijn e-mailadres in de systemen van organisaties zoals verzekeraars, banken, gerechten, gemeente, verenigingen, telecombedrijven, webwinkels, uitgevers etc. staat, dan neem de latentie toe tot tienduizenden.

  Bovendien vind ik het met alle gebruikerscodes en wachtwoorden al flink ingewikkeld.
  Dat wil niet zeggen dat ik de suggesties niet ter harte neem en het e-mailverkeer toch anders moet inrchten.
 • [quote:0415057cde="PS"][quote:0415057cde="gerben"]Spam wordt ook erg veel random verstuurt, de mail adressen worden dan gewoon automatisch gegenereerd.[/quote:0415057cde]

  Mijn ervaring is dat dit vooral bij de gratis aanbieders (hotmail, gmail, etc.) voorkomt.[/quote:0415057cde]

  Dat komt waarschijnlijk omdat dat bekende aanbieders zijn waar veel mensen (wereldwijd) een e-mailadres hebben. Overigens heb ik het ook een keer gehad met een e-mailadres bij mijn provider (XS4ALL). Ik had een nieuw e-mailadres aangemaakt en er twee jaar niks mee gedaan. Toch had ik meer dan 100 spam e-mails gekregen op dat adres.

  [quote:0415057cde="Jan de Lang"]Ik zie onder berichten nogal eens SpamFighter o.d. en ook hoor ik wel goede commentaren over MailWasher.
  Waarschijnlijk zijn er nog wel een paar.
  Hebben die een voordeel t.o.v. Thunderbird of passen ze beter bij Outlook (Expres)? [/quote:0415057cde]
  Volgens de FAQ op de website van MailWasher kan je daarmee op de mailserver kijken en ongewenste e-mails verwijderen voor je ze download met Thunderbird/Outlook (Express)/welke andere e-mailclient dan ook.
  SpamFighter lijkt (volgens de website) te werken met een zwarte lijst.
  Of dergelijke programma's een meerwaarde hebben moet je zelf beslissen. Persoonlijk vind ik het voorzichtig omgaan met mijn e-mailadressen i.c.m. een spamfilter bij mijn provider en het zelflerende (Bayesiaanse) spamfilter van Thunderbird genoeg.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.