Vraag & Antwoord

Beveiliging & privacy

Installeren / de-installeren virusscanner

Anoniem
gerben
13 antwoorden
 • Zolang je windows volledig geupdate is loop je eigenlijk nul risico op het binnen krijgen van virussen als je zelf niet surft. Dan moet je het slachtoffer zijn van een hacker die bij jou inbreekt en een virus plaatst.
  Die kans is dus minimaal.
  Dus kabel verwijderen doe ik ook niet, trouwens, dan zou je bij elke update van je virusscanner hetzelfde moeten doen, want bij het updaten wordt hij ook uitgeschakeld…
 • Van de leverancier van mijn beveilingssoftware kreeg ik onderstaande instructies voor het vervangen van de bestaande scannersoftware voor een nieuwere versie.

  1. Beveiligingssoftware downloaden van de website en het set-up-bestand “parkeren” op bijv. het bureaublad.
  2. De huidige beveiligingssoftware deïnstalleren.
  3. Computer herstarten
  4. Een “unstaller.exe”-bestand downloaden v.a. de website
  5. “Uninstaller.exe” toepassen
  6. De computer twee maal herstarten
  7. De beveiligingssoftware installeren door het activeren van het set-up-bestand op het bureaublad.
  8. Herstart de computer.

  Wordt de procedure aldus uitgevoerd dan is er op enig moment geen enkele vorm van beveiliging van de computer aanwezig.
  Volgens de geadviseerde procedure moet tevens en juist in die periode v.a. de website een uninstaller-bestand gedownload worden.

  Omdat ik er van uitga dat een geheel onbeveiligde computer op het internet aangesloten een potentieel risico vormt voor het oplopen van allerlei virussen, spyware, trojans, etc. heb ik de leverancier van de beveiligingssoftware hierover benaderd.
  Om het veilig te doen dient naar mijn mening nl. vóór het verwijderen van de oude beveiligingssoftware de internetverbinding verbroken te worden. Dat kan eenvoudig door het fysiek losnemen van de internetverbinding

  Het antwoord hierop was:
  [i:c972ce848a]“Dit is een geldige opmerking, maar tenzij u de procedure over verschillende dagen uitvoert, loopt u geen gevaar. Om zulke actie te bereiken, zouden wij uw netwerkkaart moeten uitschakelen tijdens de installatie, dit is echter wel risico-vol, en men kan zo fouten veroorzaken, niet elke internet provider heeft hetzelfde type verbinding”.[/i:c972ce848a] :roll:

  En, n.a.v. het downloaden van het ‘uninstaller-tooltje’ via internet (punt 4) was het antwoord:
  [i:c972ce848a]“Dit is een rechtstreekse link naar onze beveiligde servers, wederom – geen gevaar”.[/i:c972ce848a] :roll:
  Mij lijkt het echter verstandiger dit te doen vóór dat de beveiligingssoftware verwijderd wordt.

  De vraag is nu of de door de leverancier van beveiligingssoftware opgegeven procedure juist is en, natuurlijk het belangrijkste, of dit inderdaad geheel zonder risico is, zoals men beweert? Of dat je, tijdens de procedure, toch maar beter de internetverbinding tijdelijk kan verbreken?
 • Ik haal zelf de verbinding niet los, maar het kan natuurlijk geen kwaad.
 • Hoi Gerben,

  Wil je hiermee zeggen dat een computer zonder enige beveiliging, zonder enig risico op "besmetting" door wat dan ook, op het internet aangesloten kan zijn of blijven?
 • Zonder enig risico is wat absoluut, daar waag ik me niet aan. Anders wordt het als je bijvoorbeeld xp vers installeert, dat is zo lek als een mandje. Dat zou ik dus niet doen, met netwerkverbinding aangesloten.
 • Misschien een rare vergelijking maar als je eens vergeet je auto op slot te doen is het nog niet meteen zeker dat hij gestolen wordt. Je pc ligt niet voortdurend onder vuur van kwaadwillende software maar wordt op geregelde en ongeregelde tijden bezocht. Het zou wel uiterst toevallig zijn als dit zou gebeuren in de korte tijd dat je zonder beveiliging zit. Kun je dat bestandje niet van tevoren downloaden zodat je bijv. je firewall op slot kunt doen op het moment dat je de virusscanner verwijdert?
 • [quote:91af6070da="arjant2"]Zolang je windows volledig geupdate is loop je eigenlijk nul risico op het binnen krijgen van virussen als je zelf niet surft. Dan moet je het slachtoffer zijn van een hacker die bij jou inbreekt en een virus plaatst.
  Die kans is dus minimaal.
  Dus kabel verwijderen doe ik ook niet, trouwens, dan zou je bij elke update van je virusscanner hetzelfde moeten doen, want bij het updaten wordt hij ook uitgeschakeld…[/quote:91af6070da]Het gaat hier niet om een "gewone" softwareupdate. De complete beveiligingssoftware wordt verwijderd en opnieuw geinstalleerd. Tussendoor moet er vlgs. de instructies een "Uninstall-tooltje" gedownload worden. Dat leek mij nogal link. Uiteraard heb ik dat tooltje eerst gedownload vóór dat ik de beveiligingssoftware verwijderde :wink:
  Het gaat mij meer om het principe van de te volgen procedure zoals de softwareleverancier die voorschrijft én het antwoord op mijn opmerkingen hierover.
  Ik zou graag juist daar de mening van anderen over willen weten.
 • Hallo Fr@d, wat doe je moeilijk.

  Zorg er voor, dat die unintaller al op je bureaublad staat, voordat je de huidige antivirus de-installeert!

  Zo heb je dan even geen internetverbing nodig!
 • Abraham54[quote:37994e8390]Hallo Fr@d, wat doe je moeilijk.

  Zorg er voor, dat die unintaller al op je bureaublad staat, voordat je de huidige antivirus de-installeert!

  Zo heb je dan even geen internetverbing nodig![/quote:37994e8390]Da's een open deur intrappen, Abraham54. Je had kunnen lezen dat ik dat idd ook zo heb gedaan! :wink:
  Daar gaat het mij ook niet om.
  Naar mijn idee is juist de procedure zoals de softwareleverancier die voorschrijft "moeilijk" (of vreemd?). (zie mijn 1e post!)

  Stel ik mijn vraag nog een keer:
  Of je het in principe eens kan zijn met de te volgen procedure van de softwareleverancier én het antwoord van hen op mijn opmerkingen hierover.
  Juist dáár zou ik graag de mening van anderen over willen weten danwel willen discusieren.

  En die mening heb ik hier nog niet gezien :?
 • En hoe heette dan jouw "oude" antivirus?
 • [quote:12474f2029="Abraham54"]En hoe heette dan jouw "oude" antivirus?[/quote:12474f2029]
  Het ging hierbij om het vervangen van de bestaande door een nieuwere versie. Had ik in mijn eerste post gemeld.
  De "oude" antivirus is dus van dezelfde leverancier als de "nieuwe"…

  Is dat van belang voor het geven van een mening over de door de leverancier geadviseerde procedure en reactie op mijn vragen hierover? :roll:
 • [quote:2d7766b63b="Fr@d"][quote:2d7766b63b="Abraham54"]En hoe heette dan jouw "oude" antivirus?[/quote:2d7766b63b]
  Het ging hierbij om het vervangen van de bestaande door een nieuwere versie. Had ik in mijn eerste post gemeld.
  De "oude" antivirus is dus van dezelfde leverancier als de "nieuwe"…

  Is dat van belang voor het geven van een mening over de door de leverancier geadviseerde procedure en reactie op mijn vragen hierover? :roll:[/quote:2d7766b63b] :roll: Je kan toch gewoon melden om welke antivirussoftware het gaat? Of is het een heel groot geheim?
 • [quote:5f916a493f="The Dragon"] :roll: Je kan toch gewoon melden om welke antivirussoftware het gaat? Of is het een heel groot geheim?[/quote:5f916a493f]
  Als je uit kunt leggen waarom dat van belang is voor het beantwoorden van mijn vraag……..

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.