Vraag & Antwoord

Beveiliging & privacy

mbam _ defender

Anoniem
None
20 antwoorden
 • hallo,
  al een tijdje ben ik een tevreden gebruiker van MBAM, meestal vindt die ook niks, maar toen mijn systeem langzamer werd een paar jaar geleden wel. nu heb ik opeens windows defender, dat lijkt mij dan een beetje dubbelop?

  Mijn laptop is niet zo snel, dus ik wil niet te veel snelheid missen. ik heb nu in windows defender alleen bij instellingen/opties bij opties voor beheer onderin windows defender aangevinkt, en real time beveiliging en scan uitvoeren uit.

  Klopt het dat vaak ook wel duidelijk is welke dingen niet te vertrouwen zijn: gratis spelletjes en muziek etc. zit soms iets achter. dus mijn vraag is: klopt het dat ik zo niet honderd procent safe ben maar toch wel redelijk, en niet te veel snelheid mis? of zijn andere instellingen verstandiger? Ik doe dus eens in de zoveel tijd een MBAM en avast scan,
  Alvast bedankt,
 • iemand85,
  Je schrijft dat je nu opeens Windows Defender hebt.
  Hoe komt dat dan opeens?
  Heb je die geïnstalleerd onder XP, of ben je overgestapt van XP naar Vista of Windows 7?

  In Vista en Windows 7 is Defender onderdeel van de basisbeveiliging, en zou in principe niet uitgeschakeld horen te worden.
  Vanwege systeembelasting hoef je Windows Defender trouwens niet uit te schakelen, want Defender geeft nauwelijks een noemenswaardige systeembelasting bij de real-time beveiliging.
 • ik heb nu vista, op een dell latitude d820 geeft defender inlc real time beveiliging en systeem scannen tijdens ander werk niet veel vertraging?
 • De real-time beveiliging door Windows Defender geeft nauwelijks een noemenswaardige systeembelasting.
  Bij een geplande of handmatig gestarte scan treed uiteraard wel enige systeembelasting op. Hoe belastend zo'n scan is, dat hangt af van processor en werkgeheugen.

  Ik zie dat de Dell Latitude D820 verschillende uitvoeringen kent. De processor varierend van een Intel Core Solo T1400 1.86 GHz tot Intel Core 2 Duo T7600 2.66GHz, en het werkgeheugen van een schamele 512 MB tot een nette 4 GB.
  http://www.dell.com/downloads/global/products/latit/en/spec_latit_d820_en.pdf

  Een uitvoering met een Intel Core Solo T1400 1.86 GHz met 512 MB RAM is natuurlijk nogal wat anders dan een uitvoering met een Core 2 Duo T7600 2.66GHz en 4 GB RAM.

  De belangrijkste vraag lijkt me:
  Merk je werkelijk een duidelijk verschil in prestaties wanneer je Defender uit- of ingeschakeld hebt staan?
  Zo niet, dan gewoon ingeschakeld laten staan.
 • Hmm, welk antivirussoftwarepakket gebruik jij?
 • [quote:f3fa42adc9="Abraham54"]Hmm, welk antivirussoftwarepakket gebruik jij?

  [/quote:f3fa42adc9]Hai Abraham,

  Vraag je dat omdat iemand85 aangaf dat MBAM [b:f3fa42adc9][i:f3fa42adc9]meestal[/i:f3fa42adc9][/b:f3fa42adc9] niks vindt, en dat het met een goed antivirussoftwarepakket in het ideale geval zo zou zijn dat er dan niets te vinden zou zijn voor MBAM?
  Dus met de vraag in het achterhoofd of iemand85 wel een goed antivirussoftwarepakket gebruikt?

  Of vroeg je dat met de overweging dat het bij het gebruik van een goed antivirussoftwarepakket niet nodig zou zijn dat Windows Defender ook nog op de achtergrond actief is?
  Niet zozeer wanneer dat antivirussoftwarepakket optimaal functioneert, maar wanneer dat onverhoopt in het ongerede zou raken is het bijzonder prettig dat Defender nog aanwezig is als een tweede lijn van verdediging.
  Zie ook deze thread op Security.nl, van Ilja. _\\//:
  http://www.security.nl/artikel/31624/1/Ernstige_aantasting_configuraties%3A_AVG_9_schakelt_Windows_Defender_uit._Onacceptabel%21%21%21.html
 • Windows Defender is in vergelijking met de aktieve spywarescanners van goede antivirussoftware de mindere en kan dan beter gedeaktiveerd worden!
 • [quote:6337de086b="Abraham54"]Windows Defender is in vergelijking met de aktieve spywarescanners van goede antivirussoftware de mindere en kan dan beter gedeaktiveerd worden!

  [/quote:6337de086b]Dat Defender niet tot de hoogste klasse van beveiling behoort, dat is natuurlijk waar.
  Maar wanneer ie geen hinder veroorzaakt (door conflicten of systeembelasting), waarom 'm dan niet simpelweg actief laten zoals ie bedoeld is, als achtervang, voor het geval de primaire antimalware-software onverhoopt in het ongerede zou raken? (Zoals Ilja ook argumenteerde in de thread waarnaar ik hierboven linkte.)
 • hallo Allemaal,
  dank voor alle antwoorden, er zit een centrino duo processor in, maar waar kan ik verder vinden wat voor versie het is? ik heb de onderkant bestudeert, maar ik kan geen chinees, en ik kan het niet vinden. wat virus software betreft: naast MBAM gebruik ik avast.

  Als ik zie dat een internetpagina aan het laden is, is het moeilijk uit te maken hoeveel sneller hij dat dan doet met of zonder defender, omdat als ik het twee keer achter elkaar probeer het ook door andere dingen kan komen als het sneller gaat, meestal gaat het laden van een bepaalde pagina de tweede keer sowieso sneller toch?
  groeten,
  Laurens
 • krijg hellaas geen reacties meer op dit onderwerp:
  vragen zijn dus:
  * waar vindt ik wat voor versie dell latitude d820 ik heb?
  * heb ik windows defender wel nodig, en zo ja, wat moet ik aan laten staan, als ik een beetje oplet met pagina's die verkeerde inhoud zouden kunnen bevatten,
  thanx,
  Laurens
 • Welke antivirussoftware gebruik jij dan in combinatie met welke Windows-versie?
 • bedankt voor jullie uitgebreide antwoorden, het werkt nu op zich wel, ik had even geen tijd om naar de instellingen te kijken, ik ga nu op vakantie, en ga jullie antwoorden bewaren, zodat als ik er tijd voor heb ik naar de goede instellingen kan kijken. Na zulke uitgebreide antwoorden schrijf ik dit wel een beetje met schaamrood op mijn knokkels op dat het zo lang duurt voordat ik er iets mee doe, ik kan er alleen maar sorry voor zeggen.
 • Abraham, Iemand85/ Laurens gaf donderdag aan dat het Windows Vista betreft, en vrijdag dat hij Avast gebruikt.

  Laurens, welke processor en hoeveel geheugen je laptop bevat, dat kun je vinden via:
  Configuratiescherm\ Systeem en onderhoud\ Systeem.
  Je ziet daar onder meer de processor en het geheugen (RAM) vermeld.

  Wat betreft de belasting en de noodzakelijkheid van Defender, daarvoor geldt wat ik eerder hierboven al aangaf:
  De belasting van Defender is uiterst beperkt, je merkt waarschijnlijk hoogstens enkele minuten een kleine vertraging wanneer Defender z'n dagelijkse snelle scan uitvoert.
  Uitschakelen geeft waarschijnlijk nauwelijks enige prestatieverbetering, maar wel ben je dan de 'achtervang' kwijt voor een situatie waarin de primaire antimalware-software onverhoopt in het ongerede zou raken.

  Wat ik in jouw geval zou doen, dat is Defender inschakelen met alle standaardinstellingen, en daarmee een dagje of een paar dagen je gangbare activiteiten uitvoeren. En vervolgens Defender helemaal uitschakelen en eveneens een dagje of een paar dagen je gangbare activiteiten uitvoeren. En dan eens zien of je werkelijk verschil merkt.
  Merk je geen werkelijk verschil, dan zou ik Defender gewoon ingeschakeld laten.

  Defender standaardinstellingen:
  alles, behalve melding weergeven over software die nog niet in een risicogroep is ingedeeld en wijzigingen op de computer die zijn gemaakt door toegestane software.

  Succes.
 • Slecht advies Windows Defender te gebruiken met de geavanceerde spywarescanner van Avast.

  De meeste antivirusprogramma's schakelen Windows Defender uit, ook om geen conflicten te hebben, want dit verlaagt het veiligheidsniveau!
 • De inzichten verschillen op dat punt.
  Uiteraard zijn conflicten tussen diverse antimalware-programma's uit den boze, daar is iedereen het beslist over eens.
  En diverse antivirusprogramma's schakelen Windows Defender uit, maar diverse andere doen dat ook niet, zonder dat dat in die gevallen tot conflicten leidt.
  Zie ook de thread op Security.nl waarnaar ik eerder hierboven verwees.
 • Indien jij je vasthouden wil aan wat er in 2009 door zo genaamde specialisten is neergeschreven over antivirus en Windows Defender - prima!

  Onderstaande staat er ook verneld:

  [code:1:88ce085b83]Geachte heer/mevrouw,

  Het uitschakelen van Windows Defender is geen fout maar een toepassing in AVG 9.0 en is op verzoek van Microsoft.

  Dit komt omdat vanaf versie 8.5 AVG een Windows Defender conflicten veroorzaken omdat beide een Anti-Spyware functie hebben. Hierdoor kunnen computers erg vertragen of zelfs vastlopen.

  Let op dat Windows Defender alleen wordt uitgeschakeld dus als er een rede is dat u ze beide wilt gebruiken kan Windows Defender altijd uitgeschakeld worden.

  Ook zijn wij distributeur van AVG en kunnen dus zelf niets veranderen in het AVG programma daarvoor kunt u beter contact opnemen met AVG Technologies.

  Met vriendelijke groet, AVG Nederland
  Bron: de link zoals SM bedoelt[/code:1:88ce085b83]


  Ik heb er verder geen zin meer in om hier nog meer woorden aan te besteden.
 • [quote:fbb4ca6750="Abraham54"]Ik heb er verder geen zin meer in om hier nog meer woorden aan te besteden.

  [/quote:fbb4ca6750]Natuurlijk, Abraham, dat is prima.
  En we zijn het ook heus niet zo vreselijk oneens, denk ik. Het is vooral zo dat we een andere kant van dezelfde medaille belichten.

  Wat ik volledig onderschrijf is wat ik hierboven ook al zei, dat conflicten tussen diverse antimalware-programma's uiteraard uit den boze zijn.
  Diverse antimalware-aanbieders laten hun programma's om die reden Windows Defender uitschakelen. Het lijkt me bijzonder onverstandig om daar tegenin te willen te gaan.
  Ga er vanuit dat een antimalware-programma Windows Defender met goede reden uitschakelt, óf, als dat je niet bevalt, kies een ander antivirus-programma, dat Windows Defender niet uitschakelt. Want daarvan zijn er evengoed diverse.

  Het punt waarop we van inzicht verschillen, dat is of het noodzakelijk dan wel verstandig is om Windows Defender altijd uit te schakelen wanneer je een goed antimalware-programma met goede antispyware-functie installeert.
  Ik begrijp dat jij vindt van wel, om elke kans op conflicten uit te sluiten.
  Ikzelf meen echter dat hierin het antimalware-programma gevolgd kan worden. Schakelt dat Windows Defender uit, dan is dat nodig, schakelt het Defender niet uit, dan is dat blijkbaar niet nodig. Ik mag aannemen dat gerenommeerde antimalware-aanbieders zelf weten of Defender conflicteert met hun applicaties en daarom uitgeschakeld moet worden, of niet.

  Wanneer Avast zelf Windows Defender niet uitschakelt, dan kan dat een aanwijzing zijn dat Avast geen hinder ondervindt van Defender en dat Defender niet uitgeschakeld hoeft te worden.
  Contact opnemen met Avast om dit na te vragen kan een idee zijn.
  Vragen over Gratis Avast! producten en algemene technische ondersteuning: 0900-2827865


  Het spijt me, Iemand85/ Laurens, dat we geen eenduidig antwoord kunnen geven op je de vraag hoe wenselijk of nodig het is om Windows Defender uit te schakelen.

  Waar Abrahams en mijn inzicht samenkomen, dat is dat wanneer Avast netjes functioneert dat je Windows Defender dan niet nodig hebt.
  Het verschil tussen het inzicht van Abraham en dat van mij is dat Abraham er vanuit gaat dat Defender uitgeschakeld hoort te worden, en ik dat dat niet hoeft maar dat het wel mag.

  Wil je weten of Avast zelf aanraadt Defender uit te schakelen, neem dan contact op met de Avast technische ondersteuning.
 • Schaamrood is nergens voor nodig hoor, Laurens/ iemand85. :)

  Geniet lekker van je vakantie,
  lees daarna het bovenstaande nog eens helemaal door,
  vraag eens bij Avast technische ondersteuning na wat die adviseert met betrekking tot het wel of niet ingeschakeld laten van Windows Defender in combinatie met Avast,
  en wil je op basis daarvan Windows Defender eventueel ingeschakeld laten, probeer dan eens een paar dagen mét en een paar dagen zónder Defender om te zien of je duidelijk verschil in prestaties merkt.

  Een fijne vakantie toegewenst
  en succes met (of zonder) Defender.
 • ik zie nu op het forum van avast dat ze zeggen dat hetgeen probleem zou moeten zijn, alleen als Security Essentials aan staat, maar daar zie ik niks over in mijn defender programma, snelheid vergelijken als het aan en uit staat vindt ik niet werken, dan kan het ook liggen aan een huisgenoot die dezelfde router gebruikt, en het is toch zo dat als je vaker dezelfde pagina laad dat het sneller gaat omdat het in de geschiedenis zit?
 • [quote:8f37c100e2="iemand85"]ik zie nu op het forum van avast dat ze zeggen dat hetgeen probleem zou moeten zijn,[/quote:8f37c100e2]Iets dergelijks had ik een tijdje terug ook gelezen op het Avast-forum. Maar ik vind zoiets onvoldoende om op te kunnen bouwen, en tevens, dat iets kan wil nog niet zeggen dat het de optimale situatie is. (Zie Abrahams uiteenzetting.)
  Zou ik Avast gebruiken en twijfelen of ik Windows Defender wel of niet wil uitschakelen, dan zou ik beslist even bij de Avast technische ondersteuning navragen wat Avast's standpunt daarin is, kleine moeite.

  [quote:8f37c100e2]alleen als Security Essentials aan staat, maar daar zie ik niks over in mijn defender programma,[/quote:8f37c100e2]Security Essentials is geen onderdeel van Windows Defender.

  [quote:8f37c100e2]snelheid vergelijken als het aan en uit staat vindt ik niet werken, dan kan het ook liggen aan een huisgenoot die dezelfde router gebruikt,[/quote:8f37c100e2]Uiteraard moet je beïnvloedende factoren voor zover mogelijk uitsluiten als je een vergelijking wilt maken. Wellicht vooral de belasting van je eigen systeem - niet de ene keer tien programma's met zware processen activeren en de andere keer alleen wat browsen - maar dat lijkt me vrij vanzelfsprekend.

  [quote:8f37c100e2]en het is toch zo dat als je vaker dezelfde pagina laad dat het sneller gaat omdat het in de geschiedenis zit?[/quote:8f37c100e2]Ja, maar ook die factor kun je uiteraard uitsluiten, door geschiedenis etc. op te ruimen bij het sluiten van je browser (al dan niet automatisch) om zo de volgende keer een eerlijke vergelijking te kunnen maken.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.