Vraag & Antwoord

Beveiliging & privacy

Anno 2011 Firefox beveiligd

Anoniem
None
1 antwoord
 • [b:1ba42c0535]Beveiliging in Firefox[/b:1ba42c0535]
  naar aanleiding van de naar mijn idee uitstekende thread van Abraham54 Anno 2011: hoe beveilig ik Windows optimaal? hierbij een thread speciaal voor Firefox (ik hoop niet dat ik hiermee het gras voor je voeten wegmaai Abraham? :lol: . Deze thread zou kunnen werken als een verzamelplaats met info over de beveiliging van Firefox. Dus reacties welkom!

  Ik ben wat ze noemen een 'power-user', bovengemiddeld geïnteresseerd in beveiliging van mijn browser, maar zonder programmeerkennis.

  [b:1ba42c0535]Add-ons[/b:1ba42c0535]
  De beveiliging van het gebruik van Firefox kan aanzienlijk verhoogd worden door het gebruik van add-ons. Add-ons in Firefox updaten automatisch (dat is de default-instelling). De browser doet dat ook by default. Meer informatie op deze pagina van Mozilla.

  Als add-ons binnen Firefox gebruik ik (de meesten zijn te downloaden van Firefox Add-ons directory]):

  Adblock Plus: blockt banners en reclames

  Bitdefender QuickScan: een quickscan-virusscanner in Firefox, te bedienen vanuit de adresbalk

  Click&Clean: Firefox schoonvegen na gebruik kan met dit tooltje. Tevens kan je er een third-party applicatie mee aanroepen om je computer schoon te maken (bijv. Ccleaner)

  Ghostery: met behulp van een buglist (wel zelf updaten) blockt dit configurabele programmaatje trackers van bedrijven die informatie verzamelen over je surfgedrag (op dit forum blockt ie 4 trackers :-) )

  https-everywhere: zoals de naam aangeeft forceert deze tool een https-verbinding wanneer een website hiertoe de mogelijkheid biedt

  NoScript: teveel om op te noemen. Blockt zoveel dat het een wonder is dat je nog kunt surfen. Prima tool!

  Priv3: blockt informatieverzameling specifiek door social networks als LinkedIn en Facebook

  qualys browsercheck: deze plugin is nodig voor een hieronder beschreven pagina

  Track me Not: stuurt op instelbare tijdsintervallen een zoekopdracht uit naar Google (en andere machines) waardoor je eigen handmatig ingevoerde zoektermen minder snel te traceren zijn. Track me Not gebruikt hiervoor rss-feeds van de voorpagina van de New York Times.

  WOT: indiceert met een goed functionerend kleursysteem welke pagina's een slechte reputatie hebben. Met een korreltje zout nemen af en toe, maar als aanwijzing prima

  [b:1ba42c0535]Extern[/b:1ba42c0535]
  Verder gebruik ik de door abraham54 genoemde keyscrambler.

  Bij het gebruik van bovenstaande add-ons let ik op drie dingen:

  -de addon moet veilig zijn
  -de addon moet gebruiksvriendelijk zijn (tot op zekere hoogte te configureren naar mijn voorkeuren)
  -de addon mag mij niet hinderen bij het gebruik van Firefox (langzaam maken, pop-up vensters, ed)


  Naast deze add-ons bezoek ik met enige regelmaat deze twee sites:

  https://browsercheck.qualys.com/
  https://www.mozilla.org/en-US/plugincheck/

  In een oogopslag zie je dan of je systeem up to date is (in ieder geval daar waar het Firefox aangaat). Sommigen zullen dit niet nodig vinden/hebben: applicaties als filehippo Update Checker, SUMO, Software Informer, Secunia PSI zullen je ook over updates informeren. Toch kan het geen kwaad om bijvoorbeeld de addon [b:1ba42c0535]My Weekly Browsing[/b:1ba42c0535] te installeren. Daarmee opent deze pagina automatisch in een nieuw tab (of anders als je dat instelt) op door jou zelf gekozen tijdstippen.

  Groet, Wilhelm

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.