Vraag & Antwoord

Beveiliging & privacy

Kan virus worden overgedragen via gezamenlijke printer?

Anoniem
Abraham54
3 antwoorden
 • Ik wil twee verschillende computers na elkaar aansluiten op mijn laserprinter. Kan er daardoor een virus van de ene computer op de andere computer worden overgedragen, via die ene printer?

  Of kan er andere malware worden overgedragen via die printer, tussen mijn twee computers?

  Terwijl ik de USB-printerkabel verplaats van de ene computer naar de andere computer, schakel ik die printer uit.

  Op een van mijn twee computers mag beslist nooit een virus komen. Die computer is niet aangesloten op internet en heeft dus ook geen beveiligingssoftware.

  Mijn andere computer is wel aangesloten op internet. Deze pc is voorzien van een permanent actieve virusscanner en permanent actieve firewall. Ik wil die printer installeren op mijn internet-pc, met software die ik van internet download.

  Er is geen enkel contact tussen deze beide computers via USB-sticks, DVD's, datakabels, enz.

  Ik gebruik op deze beide computers Windows XP. De printer is een vrij nieuwe zwart-wit-laserprinter, die ook kan copiëren. De computers zijn ongeveer 8 en 7 jaar oud.
 • Je geeft al aan dat de niet met internet verbonden PC nooit via enige weg ergens mee verbonden wordt.
  En dat er ook geen CD's/DVD's erin gedaan worden.

  Dan rijst dus onmiddellijk de vraag: hoe wil jij dan voor die printer de drivers installeren.

  Anderzijds snap ik ook niet echt het nut van een PC die nergens mee in verbinding mag komen.
  Maar goed, daar zal jij je redenen wel voor hebben.

  Maar dan maar een weetje: op zich kan je via CD en DVD niet geïnfecteerd worden.

  Echter: via de software die je via die weg installeert, is het natuurlijk wel mogelijk, schadelijke bestanden op die PC te installeren.
  Maar doordat die PC dus niet met internet verbonden is, kan er verder ook niks gebeuren.

  Desnoods kan je periodiek bijv. door telkens een nieuwe versie van de EmsisoftEmergencyKit te downloaden en branden op CD, die PC kontroleren.

  Na gebruik mag je het tool gewoon handmatig weer verwijderen - het installeert verder niets in Windows.
 • [quote:87c3422605="Abraham54"]Je geeft al aan dat de niet met internet verbonden PC nooit via enige weg ergens mee verbonden wordt. En dat er ook geen CD's/DVD's erin gedaan worden. Dan rijst dus onmiddellijk de vraag: hoe wil jij dan voor die printer de drivers installeren.[/quote:87c3422605]Op mijn geïsoleerde pc gebruik ik de bijgeleverde installatie-cd van die printer. En op mijn internet-pc download ik de installatie-software van die printer.

  Ik ga er vanuit dat de installatie-cd's die bij mijn printer geleverd zijn niet besmet zijn. Dat is dus een klein risico dat ik neem. Ik kan eventueel ook eerst via internet zoeken, of er meldingen zijn geweest van besmette installatie-cd's van dat merk.

  Hetzelfde geldt voor het gebruik van nieuwe USB-sticks op mijn geïsoleerde pc. Die kleine risico's neem ik maar heel soms, dus het lijkt me enigszins verantwoord. Bovendien weet ik daar geen veiliger oplossing voor.

  [quote:87c3422605="Abraham54"]Anderzijds snap ik ook niet echt het nut van een PC die nergens mee in verbinding mag komen. Maar goed, daar zal jij je redenen wel voor hebben.[/quote:87c3422605]Dat klopt. En beveiligingssoftware biedt geen 100% beveiliging tegen malware. Ik heb op mijn geïsoleerde pc dan ook veel minder last van allerlei software-problemen dan op mijn internet-pc.

  Het is voor mij werkbaar als die geïsoleerde pc zelfstandig kan werken, maar het is natuurlijk niet comfortabel.

  [quote:87c3422605="Abraham54"]Desnoods kan je periodiek bijv. door telkens een nieuwe versie van de EmsisoftEmergencyKit te downloaden en branden op CD, die PC kontroleren. Na gebruik mag je het tool gewoon handmatig weer verwijderen - het installeert verder niets in Windows.[/quote:87c3422605]Bedankt.

  Kan er via mijn printer een virus worden overgedragen van mijn internet-pc op mijn geïsoleerde pc, zoals ik in mijn eerste bericht heb toegelicht?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.