Vraag & Antwoord

Beveiliging & privacy

Whitelist firewall

Anoniem
None
3 antwoorden
 • Goedemiddag iedereen.
  Op mijn laptop heb ik twee besturingssystemen staan. De ene is Windows 8 Consumer preview en de ander is Windows 7.
  Die Windows 7 gebruik ik niet veel, maar als ik toch eens opstart, merk ik al snel dat de beveiliging er na enkele weken niet echt goed is. Er zijn tal van updates. Niet alleen voor Windows, maar ook voor programma's als Java, Flash, browsers, …
  Ook duurt een update van de anti-virus een eindje, zodat je gewoon kan stellen dat Windows enkele minuten héél vatbaar is voor o.a. virussen.
  Maar dat is niet de enige. Als ik / andere mensen mijn laptop gebruiken heb ik niet graag dat er talbare onduidelijke firewall meldingen komen, waardoor anderen toch maar uit onwetendheid "op het kruisje klikken"., zodat de verbinding dus wordt toegestaan.
  Door dit ben ik na het lezen van een artikel een interessant programma tegengekomen.
  Het heet Tinywall en is eigenlijk een uitbreiding op Windows Firewall. Het speciale eraan is dat het gebaseerd is op een whitelist. Dat wil zeggen dat het internetverkeer van alles standaard wordt geblokkeerd (je krijgt ook geen meldingen om het te deblokkeren), behalve van programma's die je zelf specifiek toestaat door ze op een whitelist te zetten. Dit heeft als voordeel dat ik nooit meldingen van het programma zal krijgen en enkel hetgeen wat ik zelf toegang geef, internetverbinding kan maken. Dat lijkt mij gemakkelijk en veilig, dus installeerde ik het maar.
  Dat ging snel (enkele seconden), ik voegde snel even enkele webbrowsers toe, maar wat blijkt nu, als ik in Google Chrome naar een website ga, komt er zoiets op als "kan geen verbinding maken", zo ook bij Internet Explorer. Nochtans heb ik de programma's toegestaan en gemarkeerd als webbrowsers.
  Veel instellingen waren er niet in het programma, dus heb ik het maar opnieuw geïnstalleerd, maar dat hielp niet.
  Zijn er eventueel alternatieven? Ik heb even in Comodo Firewall de aangepaste modus ingesteld, maar dat is het niet. Die geeft voor álles meldingen, wat ik juist niet wil.
  Alvast bedankt!
 • Maak voor tijdelijke gebruikers van Windows een gastaccount aan met beperkte rechten.
  Je eigen account moet dan wel van een wachtwoord worden voorzien, maar dan kunnen tijdelijke gebruikers geen software installeren.
  Voor het overige kunnen zij dan nog wel 95% doen van wat jij ook kan.
  Bovendien: malware heeft dan ook geen rechten om zich te installeren!

  En vergeet de Windows firewall en ga de Emisoft Online Armor firewall gebruiken.
 • Bedankt voor het snelle antwoord. Ik zal er eens aan denken om die firewall te installeren, maar vooral om een gastaccount aan te maken.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.