Vraag & Antwoord

Beveiliging & privacy

Windows gadgets UITSCHAKELEN

Anoniem
Fabian-NL
9 antwoorden
 • Daags voor de BlackHat Conference in Las Vegas deze maand, heeft Microsoft laten weten dat het Gadgetsysteem in Windows een groot beveiligingslek bevat, waardoor aanvallers volledige controle over Windows kunnen verkrijgen.

  Het advies van Microsoft is dan ook de gadgets uit te schakelen!
 • Update: Microsoft heeft twee Fix-It tools uitgebracht, waarmee gadgets makkelijk in- dan wel uitgeschakeld kunnen worden!

  http://support.microsoft.com/kb/2719662#FixItForMe
 • Gaat alleen om gagdets van derden (beter gezet, uit een niet betrouwbare bron eigenlijk). De gagdets van Microsoft zelf zijn prima. Als je een leuk alternatief zoekt (wat wel wat ingewikkelder is) kijk dan eens naar rainmeter.

  http://rainmeter.net/cms/
 • Hoi Fabian, jij denkt het beter te weten dan Microsoft?

  Het hele gadgetsysteem is betroffen en MS heeft misschien een paar gadgets zelf gemaakt.

  Wat wel steekt is dat MS er ook niks meer aan wil doen, omdat Apps de toekomst zijn (Windows 8).


  In ieder geval is het beste de deaktiveer fix uit te voeren, dan kan een eventuele aanvaller niks middels het gadgetsysteem uitvoeren.
 • Beste abraham,

  Van een moderator en ouwe rot zou ik toch wel een andere reactie verwachten? Heb jezelf het bericht van microsoft wel gelezen of denk jij het zelf beter te weten?

  Uit het officiële microsoft bericht :

  Microsoft is announcing the availability of an automated Microsoft Fix it solution that disables the Windows Sidebar and Gadgets on supported editions of Windows Vista and Windows 7. Disabling the Windows Sidebar and Gadgets can help protect customers from vulnerabilities that involve the execution of arbitrary code by the Windows Sidebar when running insecure Gadgets. In addition, Gadgets installed from untrusted sources can harm your computer and can access your computer's files, show you objectionable content, or change their behavior at any time.

  http://technet.microsoft.com/en-us/security/advisory/2719662

  Zolang je de meegeleverde gadgets gebruikt is er weinig aan de hand. Heb je er andere bij gedownload, dan kan het zijn dat je gevaar loopt. Niet te min, wil je geen enkel risco lopen, dan kan je idd de fix uitvoeren. Echter moet je misschien ook afvragen waarom je dan eigenlijk nog op internet zit, want daar zijn de gevaren vele malen groter dan bij de standaard gadgets.
 • Wel Fabian, wat Technet schrijft is voor hun verantwoording!

  http://windows.microsoft.com/nl-nl/windows/downloads/personalize/gadgets

  http://windows.microsoft.com/nl-be/windows7/products/features/gadgets

  Van laatstgenoemde pagina somt deze zin mijn voorgaande berichten op:
  "U kunt geen gadgets meer downloaden van de Windows-website."

  Wel vind ik het te gek dat Microsoft niks meer aan dit probleem wil doen!
 • Je weet hopelijk toch dat technet de officiële microsoft site is voor IT-professionals, net als MSDN dat is voor developers? Deze site is misschien nog wel betrouwbaarder dan Microsoft.com. In ieder geval meer up to date over laatste ontwikkelingen.

  Microsoft heeft de support van gadgets al een tijd geleden gestopt en niet naar aanleiding van dit issue. Het is dus ook niet gek dat ze hier niets aan willen doen.

  De pagina's waar je naar verwijst bestaan al meer dan een half jaar (vorig jaar oktober is men gestopt met support/aanbieden van gadgets). Je verwijst dus naar erg oud nieuws.


  http://tweakers.net/nieuws/77154/microsoft-trekt-stekker-uit-live-gallery-voor-desktop-gadgets.html
 • Microsoft heeft de fix uitgebracht om het beveiligingslek in de gadgetmachine te dichten door beheersrechten hieraan te koppelen.
  Ik begrijp dat jij iets anders konkludeert, dus be happy met enkel de meegeleverde gadgets.
 • Altijd interessant, dit soort berichten. :)
  Er is echter een onvoorstelbaar groot verschil tussen "het is in bepaalde gevallen mogelijk dat….." en het risico dat dit ooit daadwerkelijk zal gebeuren.

  In dit geval betreft het een mededeling aan het publiek dat er een risico bestaat. Prima! De kans dat dit ooit een probleem zal geven is bij een goed bijgewerkte machine, normaal internetgedrag, etc., etc. extreem laag.
  Los hiervan: hoeveel (nog) niet bekende "lekken" zouden er wel niet zijn? Vermoedelijk talloze!
  Ik denk dat als je echt volkomen, 100% risicoloos verder wil computeren, je maar 1 heel verstandig ding kan doen: verbreek voorgoed je verbinding met de grote boze buitenwereld!

  Ik "computer" inmiddels al meer dan 20 jaar en heb de hele opbloei meegemaakt. Een goeie 15 jaar hangt de boel hier al aan het wereldwijdeweb. En met heel wat systemen; momenteel 4 stuks in actieve dienst.
  In die tijd, ondanks dat er stevig op los wordt ge-internet, ooit zegge-en-schrijve 3x een probleempje gehad met een ongenode gast op een systeem. Hiervan 1x door dommigheid.

  De soep wordt dus aanzienlijk minder heet gegeten dan-ie wordt opgediend. Ik heb een beveiliging op m'n huis, maar controleer 'm niet dagelijks, ook de sloten niet. En ga evenmin 's nachts achter de deur liggen.
  Het leven moet leuk blijven! Zo ook het computergebeuren. Als er ooit een situatie zou komen waarbij ik 80% van m'n geheugen en systeembronnen moet gaan opofferen aan allerhande diverse uiteenlopende beveiligingen en de tijd om dit up-to-dat te houden, omdat dit pure noodzaak wordt, dan kap ik ermee…. Ik heb nog heel veel andere hobby's.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.