Vraag & Antwoord

Beveiliging & privacy

BKA virus nu via e-mail

Fabian.nl schrijft: "Ben hier niet om ruzie te zoeken of mensen zwart te maken, excuses mocht ik iemand tegen het zere been hebben geschopt". Dat siert hem. Toch een opmerking mijnerzijds nog: graag in het vervolg eerst evalueren wat je post, want op deze wijze loopt de waarschuwing wel enige averij op.

Anoniem
Abraham54
7 antwoorden
 • In Duitsland waarschuwen het Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI) en de Polizeiliche Kriminalprävention der Länder und des Bundes voor een zeer drieste e-mail met de allernieuwste en gemeenste versie van het BKA-virus.
  Het BKA-virus is de moeder van alle Ukash-varianten.

  De e-mails komen schijnbaar van het Duitse Staatsanwalt, dus analoog ons Hooggerechtshof.

  Direct bij het openen van de e-mail wordt de hele PC versleuteld!
  Ook na eventuele betaling van de criminelen blijft de PC versleuteld.

  Ik vrees dat het een kwestie van dagen is eer wij hier er ook mee gekonfronteerd worden.
 • Dank voor deze waarschuwing, het is niet te hopen dat allerlei wijsneuzen je weer gaan tegenspreken.
 • [quote:aa12aec5fb="Abraham54"][u:aa12aec5fb]Direct bij het openen van de e-mail[/u:aa12aec5fb] wordt de hele PC versleuteld!
  Ook na eventuele betaling van de criminelen blijft de PC versleuteld.

  Ik vrees dat het een kwestie van dagen is eer wij hier er ook mee gekonfronteerd worden.[/quote:aa12aec5fb]
  @Edouard: ik wil best even voor wijsneus spelen. Volgens mij leidt het lezen van de e-mail nog niet tot besmetting. Daarvoor moet je eerst de bijlage bij die e-mail openen. Info onder andere hier: http://www.pcwelt.de/news/Polizei-warnt-vor-Erpresser-Trojaner-6146490.html?r=2616888755165472&lid=188557. Maar goed, dat is mierenneukerij.

  Ik vrees inderdaad dat Abraham gelijk heeft met zijn laatste opmerking: binnenkort zullen hier wel Nederlandstalige versies van verschijnen.
  Zelfs met een reddings-cd (van Kaspersky of anderen) is het virus niet volledig te verwijderen, lees ik. Windows moet na besmetting opnieuw geïnstalleerd worden. Probleem: als je een pc of laptop in een winkel koopt, krijg je er vrijwel nooit een installatie-cd/dvd bij. Herstellen naar de fabrieksinstelingen kan misschien nog wel, maar dan moet je weer helemaal opnieuw beginnen met het installeren van programma's en het updaten van Windows.
  Beste voorzorgsmaatregel lijkt me het maken van een image op een externe harde schijf. Zelf gebruik ik daarvoor Acronis True Image, maar er zijn natuurlijk meer van zulke programma's. Wanneer Windows niet meer normaal wil opstarten, kan ik met behulp van de installatie-cd van Acronis het gemaakte image terugzetten.
 • [quote:dbd4ebaee6="Edouard"]Dank voor deze waarschuwing, het is niet te hopen dat allerlei wijsneuzen je weer gaan tegenspreken.[/quote:dbd4ebaee6]

  Met alle respect, waar doel je op?


  EDIT

  Aangepast, gezien de reacties en ik wil niet overkomen als een hork die maar overal loopt tegen te schoppen! Excuses bij deze mocht mensen zich hier aan hebben gestoord!
 • Abraham, bedankt voor deze waarschuwing. :wink:

  vr.gr.
 • Beste Fabian, ik begrijp best dat Abraham54 waarschuwt voor het BKA-virus. Het is een vies beestje, dat niet zomaar te verwijderen is met een programmaatje als MBAM (Malwarebytes Anti-Malware) en zelfs niet met rescue cd's.

  Daarop reageer jij met te stellen dat er (dagelijks) veel meer virussen (of andere malware) opdoemen. Dat laatste ben ik met je eens, maar zijn die allemaal van dezelfde klasse? Nee, vind ik.
  Bovendien geef jij als voorbeeld de Olympische virus-hoax, wat dus helemaal geen virus is, geen adware, geen spyware, kortom helemaal geen malware. Zo'n hoax zorgt alleen voor een belasting van het internet, omdat veel ontvangers van zo'n hoax die e-mail (helaas) gaan doorsturen naar vrienden en bekenden.

  Op mij komt je reactie wat overtrokken over. Abraham heeft op dit forum een goede reputatie. Hij helpt veel mensen met het verwijderen van malware in de sectie Beveiliging en privacy op dit forum.
  Als service waarschuwt hij lezers van dit forum nu voor een nieuwe en gevaarlijke Trojaan. Dat valt alleen maar te prijzen, lijkt me.
 • Ga er ook vanuit dat hij de beste bedoeling heeft hoor. Ik reageer nu met name ook op de melding van Edouard.

  Dus voor alle duidelijkheid aan iedereen :
  In dit geval heeft Abraham volledig gelijk om dit hier te melden en te waarschuwen voor dit virus.

  Ben hier niet om ruzie te zoeken of mensen zwart te maken, excuses mocht ik iemand tegen het zere been hebben geschopt. :roll:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.