Vraag & Antwoord

Beveiliging & privacy

Erunt als wondermiddel tegen virussen?

Anoniem
Tirm
4 antwoorden
 • Ik heb bij mijn XP de Windows herstelpunten reeds lang geleden uitgeschakeld. Als je ze nodig hebt, werken ze niet of ze zijn er gewoon niet en als ze er wél zijn dan zijn ze in geval van virusbesmetting meestal (ook) geïnfecteerd.
  In plaats daarvan maak ik geregeld een registerbackup met Erunt, een oude tip van de redactie van Computeridee, een kopie van de Erunt-map gaat naar externe HD. Zo'n Erunt-backup kan in de Veilige modus of zelfs via DOS worden teruggezet.
  Vraag; zou het terugzetten van een registerbackup afdoende zijn tegen de gijzel-virussen van de laatste tijd zoals de laatste waarschuwing van Abraham54 (uiteraard gevolgd met Ccleaner)?
  N.B. het maken van een Erunt-backup is een kleine moeite….
 • Hoi Tim, wat jij jou afvraagt zal proefondervindelijk uitgeprobeerd moeten.
  Het is een leuk idee.
  Maar ik ben bang, dat versleuteld versleuteld is!
  Oftewel, dat je geen rechten zal hebben het register terug te zetten.
 • Ik werk meestal met images van vers geinstalleerde schone systemen om die terug te zetten als er iets met die vd kids gebeurd is.
  Op zich is het idee van Erunt hetzelfde, maar met een image ben je wel veel completer.
 • Of zorg ervoor dat je het je niet overkomt. Werk bijvoorbeeld niet met een admin account, maar met een normale gebruiker. Installeer degelijke internet security pakket (niet alleen een virusscanner) en zorg dat je router goed is ingesteld en dat deze het verkeer goed filtert en controleert. Gebruik een up to date browser en zorg dat daar ook de beveiliging goed is geregeld. Zet lees venster in je email uit, voorkomt ook de nodige ellende (en tracking bijvoorbeeld..).

  Jammer dat je nog geen Windows 7 gebruikt, kan je UAC inschakelen, als je het super goed wil doen, met de vraag om wachtwoord ipv ok knop onder een standaard account. Dan word heb bijna onmogelijk om nog besmet te raken tenzij je echt niet op let.

  Windows 7, met de juist configuratie is het eigenlijk zo goed als onmogelijk om nog besmet te raken, tenzij je bewust dingen gaat installeren die gevaar opleveren, zoals bijvoorbeeld illegale software, lezen van illegaal gedownloade boeken, luisteren naar muziek uit onveilige bron, kijken naar films van een niet betrouwbare bron, etc. En je moet wel accepteren dat het systeem dan een stuk gebruikers onvriendelijker word. Het hele systeem staat namelijk geen enkele wijzing meer toe zonder toestemming uitdrukkelijke toestemming. Een goed totaal pakket om mee te beginnen is bijvoorbeeld kaspersky pure. Alleen een virusscanner is echt niet voldoende, deze zijn namelijk nooit 100% up to date en dus ook niet 100% betrouwbaar.

  Mocht het als nog toch gebeuren dan bied Windows 7 een prima oplossing in de vorm van Windows Backup. Deze dien je eenmaal in te stellen en dan word automatisch een backup gemaakt om de X tijd. Deze backup stel je instaat een systeem terug te restoren naar bepaalde backup op tijd X (kan vanaf de Windows 7 installatie DVD). XP bied echter deze oplossing nog niet, er zijn echter wel programma's die dit soort functies bieden. Gaat hier dan wel om een volledige systeem backup. Als je die bijvoorbeeld elke maand 1 keer maakt, dan kan je maximaal 2 maanden terug vallen in installatie. Daarnaast natuurlijk nog wel zorgen voor backup van je belangrijke data.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.