Vraag & Antwoord

Beveiliging & privacy

Problemen in een lokaal netwerk

Anoniem
Abraham54
7 antwoorden
 • Sinds ongeveer vorige week woensdag heb ik sporadisch problemen met mijn internetconnectie. Ik zit aangesloten op een groot LAN-netwerk, en af en toe krijgt mijn computer geen verbinding met het internet. Intern heb ik dan nog wel verbinding. Mijn huisgenoten hebben last van hetzelfde probleem. Toevallig weet ik dat een van mijn onderburen, ik zal hem Ron noemen, een programmaatje heeft waarmee hij computers die op het netwerk zitten van het internet kan afsluiten, als ze te veel bandbreedte gebruiken (er wordt regelmatig allerlei zooi getorrent door mensen waardoor ons internet heel traag wordt) en hij heeft mij ook wel eens afgesloten. Toch heb ik het idee dat er meer aan de hand is, ons internet kapte er net weer mee, maar door mijn netwerkadres te veranderen ben ik weer online. Ik vermoed dat ons netwerk of onze computers worden aangevallen. Ik merk vaak dat mijn processorgebruik in een keer stijgt naar 20 tot 30%, met pieken van 80%, zonder duidelijke reden (volgens taakbeheer gebruikt Chrome dan zo'n 17% en systeemprocessen de rest, terwijl ik dan maar twee tabs open heb staan). Dit gebeurt soms meteen zodra ik mijn internetverbinding heb hersteld. Ook merk ik hoog netwerkgebruik terwijl mijn computer geen internet heeft (ik gebruik geen lokale filesharingprogramma's of dergelijke). Mijn huisgenoten merken hetzelfde. Nou vraag ik me af, kan het inderdaad een aanval zijn? Zo ja, hoe vind ik dan de dader? En hoe beveilig ik mijn computer?
 • Hoe je een computer beveiligt?? Antivirus, firewall dat soort dingen… :)

  Misschien gebruikt die "Ron" het prog Netlimiter, en die kan jij ook eens bekijken of je er wijzer van wordt.
 • [quote:d83976bb35="Tirm"]Hoe je een computer beveiligt?? Antivirus, firewall dat soort dingen… :)

  Misschien gebruikt die "Ron" het prog Netlimiter, en die kan jij ook eens bekijken of je er wijzer van wordt.[/quote:d83976bb35]
  Netlimiter, bedankt. En ik bedoelde eigenlijk beveiliging specifiek voor LAN-netwerken, om mijn computer te beveiligen tegen anderen in het netwerk. Moet ik daarvoor speciaal mijn firewall configureren, of hoeft dat niet?
  Overigens viel mijn internet vijf minuten geleden weer uit, voor de derde keer vanavond. Ik heb mijn netwerkadres maar weer veranderd.
 • Wordt er ook draadloze connecties gebruikt en is de WLAN dan beveiligd?
 • [quote:5dde6f0f73="Abraham54"]Wordt er ook draadloze connecties gebruikt en is de WLAN dan beveiligd?[/quote:5dde6f0f73]
  Voor zover ik weet is er alleen een LAN-netwerk. Hoewel ik weet niet of er mensen zijn die een WiFi-routertje hebben aangesloten voor zichzelf en of ze dat dan beveiligd hebben.
 • Waar praten we dan over?
  Een privé dan wel bedrijfsnetwerk?
 • [quote:87c54d5503="Abraham54"]Waar praten we dan over?
  Een privé dan wel bedrijfsnetwerk?[/quote:87c54d5503]
  Een privénetwerk. Ik woon in een appartementencomplex voor jongeren, en dat netwerk verzorgt het internet voor iedereen die er woont.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.