Vraag & Antwoord

Beveiliging & privacy

Eenvoudige fire-wall

Anoniem
I.B. Merx
4 antwoorden
 • Wanneer ik een oude pc met bijv. windows 98, een geinstalleerde virusscanner (Norton AV) en een fire-wall programma zoals ZoneAlarm, tussen een cisco-router 760 en een lokale LAN plaats, ben ik dan genoeg beveiligd tegen virussen in bijlagen van e-mailberichten?
 • Een firewall helpt niet tegen virussen, het kan hooguit trojans detecteren die contact proberen te zoeken met internet.

  Een virusscanner is alleen maar veilig als je 'm regelmatig update (minstens één keer per week) en af en toe een complete systeemscan doet.

  Verder hangt ook een en ander af van het gebruikte emailprogramma. Outlook Express bv. is niet veilig; sommige virussen hebben voldoende aan een "preview" van het bericht om zichzelf te activeren. Je ziet misschien niet eens dat er een bijlage aan hangt.

  Ook je browser moet je niet vergeten. Als je persé IE wilt gebruiken (evenmin een erg veilig programma), houd dan de veiligheidsupdates bij via Windowsupdate. Gisteren is er bv. weer eentje door MS uitgebracht.
 • Met een up-to-date visrusscanner ben je altijd optimall beschermd tegen virussen, maar wat ik niet snap is dat je Zone-alarm wilt installeren.

  Een router (en zeker een Cisco) kun je helemaal dichtspijkeren, zodat er alleen maar verkeer over bepaalde poorten mogelijk is. Waarom dan nog aparte software installeren?
 • Is de Cisco Router niet tevens ook een firewall?
  Je kunt beter het volgende doen. Installeer op alle clients een virusscanner en een applicatie-firewall om je toepassingen in de gaten te houden. Dat is veel effectiever.
  Gebruik de router voor alle regels die voor het hele LAN gelden.
  Dan ben je goed beschermd.
  Groetjes, Noztra.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.