Vraag & Antwoord

Beveiliging & privacy

NAV en Netwerk

Anoniem
bajnok
3 antwoorden
 • Ik heb op de Host NAV staan.
  Zijn nou client's meteen ook mee beveiligd of moet het daar ook op komen.
  vb als ik op de client een mailtje binnen haal is dat velig?
  bvd.

  Edwin
 • Goede vraag. Pas geleden heeft er in de C'T een test getsaan van de bekende reeks virusscanners en hun functioneren in een etwerk. Hoewel vrijwel alle scanners goed functioneerden op de installatie PC, was men niet tevreden over de netwerk functionaliteit.

  Theoretisch zou een achternrondscanner ook data die alleen doorgegeven wordt op netwerkniveau gescanned moeten worden. Van de andere kant: de werking van de meeste scanners beperkt dat een beetje. Een achtergrondscanner probeert meestal een bestand of code in zijn eigen beschermde omgeving te runnen om te bepalen of het gevaarlijk is of niet. Daarna geeft het de code pas door aan het OS.

  Ik kan me voostellen dat dat in een netwerk wat moeilijker ligt. Daarnaast, een virus wordt meestal pas actief op het moment dat je het op de juiste manier runt. Wanneer je een virus met een simpele teksteditor opent gebeurd er ook niks… Vergeet trouwesn ook niet dat een virus ook via de cleint in het netwerk kan komen (besmette diskettes en CD's) en niet alleen via internet en mailtjes.
 • In een netwerk moeten alle PC's voorzien zijn van een antivirus-installatie voor maximale beveiliging tegen virussen. Een antivirus installatie op een PC die internet deelt is niet voldoende voor het gehele netwerk erachter. Ten eerste omdat alle data die gedownload wordt van internet niet gescand wordt op virussen (websurfen en mail ophalen op een client-PC) en ten tweede omdat het netwerkverkeer niet gescand wordt. Er is inderdaad een kans aanwezig dat een PC besmet raakt door een CD, diskette of e-mail die opgehaald is. De meeste virussen van tegenwoordig kopieren zichzelf over openstaande netwerkshares naar andere computers.

  Ik ga er in deze redenatie van uit, dat er een gewone consumentenversie van Norton Antivirus wordt gebruikt. De Symantec Antivirus Enterprise edition heeft namelijk ook Antivirus for Gateways. Dit pakket scant dus ook realtime alle data die via Internet binnen komt druppelen. Deze versie bestaat overigens ook uit een client-server oplossing, waarbij de server versie alleen op echte servers (server-versies van Windows, Novell Netware) geinstalleerd wordt. Aangezien dit pakket enkele honderden euro's kost ga ik er niet van uit dat iedere thuisgebruiker dit zomaar heeft draaien.

  Conclusie: Installeer een antivirus programma op iedere PC in je netwerk en hou ze allemaal goed up to date.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.