Vraag & Antwoord

Beveiliging & privacy

Netwerk firewall(s)

Anoniem
HermanH
10 antwoorden
 • Ik heb al een maand of twee een netwerkje draaien 1 server(p166) + 3 pc's .
  Nu heb ik Norton Systeemworks, Norton Internet Securety enz… allemaal op de server staan. Nu is het genoeg dat die firewall op de server staat of moet op elke pc apart ook nog eens de hele zooi geinstalleerd worden ?
  (buiten een virusscanner natuurlijk)
 • Een fire-wall hoeft in ieder geval alleen op die PC's te draaien die een rechtstreekse verbinding hebben met een modem of router die met het internet kan worden/is verbonden.
 • Alleen de server heeft een internet verbinding die gedeelt wordt met de andere pc's.
  Dus op alle pc hebben we internet van de server .
 • Lijkt me veilig genoeg, je bent nu iig goed beschermd voor aanvallen van buitenaf. Als een van je andere pc's besmet word met een troyan kan dat nog wel voor problemen zorgen, maar als je daar een goede up-to-date virusscan hebt draaien, hoef je je verder geen zorgen te maken.
 • Eerlijk gezegd weet ik het niet echt. Ik heb in een ander forum deze vraag ook eens gesteld, en de een zei "Zeker doen!", de ander "Nee, overbodig", dus heb ik toch maar besloten om op beide systemen de firewall te zetten. Kostte maar weinig moeite, en last heb ik er ook niet van. Maar wie o wie vertelt nou eens echt hoe het zit?

  Jan de Boer
 • Een firewall op de computer die internetverbinding heeft en een virusscanner op alle computers is voldoende.
 • [quote:42c6dac425="Leo S"]Een firewall op de computer die internetverbinding heeft en een virusscanner op alle computers is voldoende.[/quote:42c6dac425]
  O.K. Ik ben ook steeds geneigd geweest zo te denken. Maar de persoon die me aanraadde om het wel te doen had de volgende redenatie: Op de PC met de internetverbinding staat je internetshare-programma in de firewall ingesteld als toegestaan programma. Dus is dat een poort naar de andere PC's die constant wagenwijd openstaat. Ik kan hier een heel eind in meegaan. Klopt die redenatie dan niet?
 • [quote:aadf17b17c]Dus is dat een poort naar de andere PC's die constant wagenwijd openstaat.[/quote:aadf17b17c]
  Probeer dat dan eens te controleren op www.grc.com
  Op deze site kun je onder "Shields Up" je poorten laten checken (Probe my ports.
 • Op een goede firewal zijn de poorten op de interface die direkt gekoppeld is aan het internet afgesloten. De poorten van de interface naar de andere PC's zijn vaak open. Deze hoeven normaal ook niet afgesloten te worden. Wat er binnen je netwerk gebeurt, is immers te vertrouwen (hoop ik). Anders is het een kwestie van de firewal anders configureren, zodat ook daar de poorten voor de niet te vertrouwen PC's afgesloten worden. Daarmee beperk je natuurlijk wel de mogelijkheden van die PC's.
 • Bij een goed firewall zal de host inderdaad voor alle poorten afdoende beschermd zijn. Voor intern verkeer bevindt de tweede PC zich in de trusted zone. Ik houd een en ander strikt gescheiden door hievoor Netbeui te gebruiken, en daarin het delen van de bestanden en printers te regelen. Voor internetshare gebruik ik TCP/IP. Ik stel me dan voor dat mijn tweede PC daardoor als het ware een zelfstandige verbinding met het internet heeft, en daarbij niets meer heeft te maken met de andere gesloten poorten op de host.

  Met deze redenatie zou dus die kennis van me gelijk kunnen hebben met te stellen dat de alle PC's op het netwerk ook apart van een firewall voorzien moeten worden.

  Met vriendelijke groet,
  Jan de Boer

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord