Vraag & Antwoord

Anders (internet)

"octrooi" op internet concept, mogelijk????

Anoniem
nougabolle
9 antwoorden
 • Ik heb een idee voor het opzetten van een commerciele website. Het concept is naar mijn idee nieuw, ik heb hier al enig research naar gedaan. Nou heb ik voor die site een designer, programeur en een content-manager nodig. Zodra ik met deze personen ga praten over het hoe en wat zal ik het concept moeten blootleggen, in hoeverre kan ik mij ertegen indekken dat zij aan de haal gaan met het idee? Is zoiets wettelijk vast te leggen middels een non-disclosure of is het internet zo anarchistisch dat ik hier helemaal geen houvast aan heb, wie weet hier iets van?
 • Laat maar weten hoe en wat ik ben een programeur

  vast leggen kan je doen met de copyricht en er is ook nog een iets andere variant.
 • Ik zal eerst een designer moeten hebben en daarmee moeten raadplegen hoe de site geprogrammeerd zal moeten worden voordat ik iets zinnigs kan zeggen. Momenteel ben ik mij aan het orienteren over de eventuele rechten en plichten. Voordat ik dit weet ga ik nog geen kontakten leggen of mensen zoeken, vandaar mijn vraag hier. Zodra alles op papier staat is het nog vroeg genoeg om mensen te zoeken. Ook wil ik de mogelijkheid bekijken om een onafhankelijk marktonderzoek te laten doen om de haalbaarheid te peilen, het zoeken van de mensen en het opzetten van de site is pas het laatste stadium.
 • Gaat je vast niet lukken. Je kunt hooguit die mensen eerst in dienst nemen en dan valt het vast onder het 'bedrijfsgeheim'.

  Echter, als je ermee op het Internet komt zal de werking al snel doorgronden worden door slimmerikken zoals ik. :lol:
 • [quote:02fca7696a="Wiep Corbier"]Gaat je vast niet lukken. Je kunt hooguit die mensen eerst in dienst nemen en dan valt het vast onder het 'bedrijfsgeheim'.

  Echter, als je ermee op het Internet komt zal de werking al snel doorgronden worden door slimmerikken zoals ik. :lol:[/quote:02fca7696a]
  Als ik ermee online ben is het concept uiteraard open, echter dan zal het voor een ander niet meer zo makkelijk zijn hetzelfde te doen, tenzij die een manier ziet om het grootser aan te passen. Mijn vraag is ook niet of iets haalbaar is, maar of je een concept (dus niet de werking van een site) in een opstartfase kan beschermen.
 • voor zover ik weet, is alles wat van jou is (wat jij bedacht / ontworpen / getypt hebt), alleen van jou, en mag niemand het zomaar overnemen, zolang je er een © onder gezet hebt.
  mensen die dat toch doen, kun je (eventueel via de juridische weg) dwingen jou materiaal van hun site te halen.
  maar dat gaat alleen over aantoonbaar jou creaties, en daar vallen ideeen niet onder.
  niemand mag de site marktplaats.nl letterlijk overnemen, maar iedereen mag een veilingsite openen, die LIJKT op marktplaats.nl.
  hoewel dat ook niet helemaal klopt, want marktplaats is wel degelijk naapers aan het dwingen aanpassingen door te voeren aan hun sites, omdat ze teveel op marktplaats lijken.
  kortom: als je je idee op internet plaatst, en het is een goed idee, wat aanslaat, heb je in no-time klonen.
  het enige wat je hieraan kunt doen, is zorgen dat jou naam en product bovenaan staat, om weer op marktplaats te komen, als iemand het woord internetveiling zegt, moeten mensen denken aan www.marktplaats.nl, en niet aan ebay, ricardo of god weet wat allemaal.

  doei,

  jules
 • vergelijk het maar met een composities, een eigen creatief ontwerp: dat kan je deponeren zodat je er de orginele rechten van hebt. Informeer eens bij de KvK waar je daarvoor terecht kan.
 • Da' s toeval zeg!
  Ik lees hier net in …ahum.. PCMagazine..kuch.. dat:
  [list:b95eba5f9f]"…Voorheen was het zo dat wiskundige algoritmes, [b:b95eba5f9f]manieren van zaken doen[/b:b95eba5f9f] en computerprogammatuur niet konden worden gepatenteerd. De Europese Commissie is van plan dit beleid te wijzigen en het mogelijk te maken software te patenteren. Dit betekent dat een bedrijf een bepaalde [b:b95eba5f9f]implementatie[/b:b95eba5f9f] van een progammeertaal legaal aan zich kan binden en het illegaal wordt om zonder toestemming een soortgelijke implementatie te ontwikkelen. Een patent gaat dus veel dieper dan een copyright…"[/list:u:b95eba5f9f]

  Gefeliciteerd!
  Er is natuurlijk een heftige discussie ontstaan over dit voornemen in de hoek van opensource (begrijpelijk denk ik)

  meer hierover op; http://swpat.ffii.org
 • [quote:38b7e004a8=".:ToBee:."]
  [list:38b7e004a8]"…Voorheen was het zo dat wiskundige algoritmes, [b:38b7e004a8]manieren van zaken doen[/b:38b7e004a8] en computerprogammatuur niet konden worden gepatenteerd. De Europese Commissie is van plan dit beleid te wijzigen en het mogelijk te maken software te patenteren. Dit betekent dat een bedrijf een bepaalde [b:38b7e004a8]implementatie[/b:38b7e004a8] van een progammeertaal legaal aan zich kan binden en het illegaal wordt om zonder toestemming een soortgelijke implementatie te ontwikkelen. Een patent gaat dus veel dieper dan een copyright…"[/list:u:38b7e004a8] [/quote:38b7e004a8]

  Ok, dus het zit er wel aan te komen. Ik zal inderdaad zoals Katiren aangaf eens een bezoekje brengen aan ons KvK, kijken wat die te melden hebben.
  Dank jullie wel voor het meedenken.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.