Vraag & Antwoord

Anders (internet)

Stichting Brein gaat p2p-gebruikers direct aanspreken

Anoniem
Peter Vooges
15 antwoorden
 • Eerder meldde Stichting Brein al gebruikers van p2p-netwerken aan te willen pakken en nu begint de stichting de p2p-gebruikers rechtstreeks aan te spreken. Dit doen zij door een bericht rond te sturen aan mensen die met behulp van de uitwisseldiensten illegaal muziek aan het verspreiden zijn. Verder probeert men duidelijk te maken dat p2p-gebruikers een groot risico lopen op het binnenhalen van virussen en schending van hun privacy. Ook wordt aangegeven dat het aanbieden van muziek en/of andere content in de meeste gevallen strafbaar is, wanneer dit zonder toestemming van de rechthebbenden wordt gedaan.

  Stichting Brein is met het rondsturen van dit bericht begonnen aan een nieuwe stap in de strijd tegen de illegale verspreiding van muziek. In andere Europese landen zoals Duitsland, Frankrijk, Engeland, Italië en Denemarken is deze fase al eerder uitgevoerd en werd uiteindelijk gevolgd door juridische acties. Voor de stichting is het mogelijk om illegaal aangeboden muziekbestanden en de aanbieder ervan op te sporen en aan te spreken met behulp van het ingebouwde berichtensysteem van uitwisseldiensten zoals KaZaA en Grokster. De ongelukkige krijgt dan het volgende bericht:

  [b:dfe5512c6b]Waarschuwing tegen het illegaal aanbieden van content. Voorkom onrechtmatig of zelfs strafbaar handelen.[/b:dfe5512c6b]

  U biedt muziek en mogelijk ook andere content, zoals films en games, aan andere gebruikers van zogenaamde uitwisseldiensten (peer-to-peer of p2p diensten) aan. Natuurlijk is het mooi om van muziek en andere content te genieten. Maar het is iets heel anders om zelf zulk materiaal aan te bieden want daarvoor heb je de toestemming van de rechthebbenden nodig. Als u geen toestemming heeft gekregen dan maakt u inbreuk op het Intellectueel Eigendomsrecht van auteurs, uitvoerende
  kunstenaars en producenten. Zij en de vele andere mensen die hun brood verdienen met het aan de man brengen van muziek, films en interactieve software lijden grote schade door deze vorm van illegale verspreiding. Die is dan ook onrechtmatig en zelfs strafbaar. Wij wijzen er daarom op dat zulke inbreuk onder meer aanleiding kan zijn tot forse schadeclaims.
  Daarnaast brengt het deelnemen aan een uitwisseldienst grote risico's mee voor uw computer en uw privacy: illegale bestanden kennen immers geen kwaliteitscontrole en u geeft jan en alleman toegang tot uw harde schijf.

  Dus: steun creativiteit en kies voor legaal product. Hulp nodig? Kijk op www.anti-piracy.nl voor een handleiding om illegaal aanbod via een uitwisseldienst te voorkomen.

  Stichting BREIN, www.anti-piracy.nl
  Handhaving voor auteurs, uitvoerende kunstenaars, uitgevers, producenten en distributeurs tegen on- en offline piraterij van muziek, film en interactive software.
 • Nog één: drank maakt meer kapot dan je lief is.
 • Zolang je niks aanbied ben je niet strafbaar. Het is alleen strafbaar om te delen.

  Verder is de wet hier op het gebied van muziekpiraterij zo lek als een mandje en kan je vaak een weg vinden om er heelhuids vanaf te komen.

  Kortom: Brein, Buma en alle zooi die ermee te maken heeft kan wat mij betreft de pot op.

  Edit: en ff aanvullen: wat betreft die illegale progs, daarvoor heb ik hijackthis. :lol: (Of ik doe het onder linux, heb ik er ook geen last van :P)
 • [quote:cddeaef710="pcguy"]Zolang je niks aanbied ben je niet strafbaar. Het is alleen strafbaar om te delen.

  Verder is de wet hier op het gebied van muziekpiraterij zo lek als een mandje en kan je vaak een weg vinden om er heelhuids vanaf te komen.

  Kortom: Brein, Buma en alle zooi die ermee te maken heeft kan wat mij betreft de pot op.[/quote:cddeaef710]
  Mmmm, indien zij aantoonbaar kunnen maken dat je auteursrechtelijk beschermd werk aanbiedt, dan sta je denk ik niet meer zo stevig in de schoenen. Vraag is dus: kunnen ze het wettelijk aantonen dat je een bepaald nummer aanbiedt of aangeboden hebt. Aantal "escapes":
  [list:cddeaef710]
  * Kan een ge-renamed bestand zijn, dus naam hoeft niet waar te zijn
  * Je acces-point staat open, in hoevere ben je dan wettelijk verantwoordlijk?
  * Pc is besmet met een virus"
  * Hacket heeft jouw Ipadres ge-spoofed
  [/list:u:cddeaef710]
  Vraag is in hoeverre je iets aannemelijk kan maken voor de rechter mocht het zover komen.
 • Lig er niet wakker van :D
 • Per geval is er wel een manier om eronderuit te komen.
 • En bovendien gebeurt deze actie in samenspraak met een of andere stichting die totaal geen juridische stappen kunnen ondernemen. Het is dus eigenlijk alleen maar een waarschuwing dat je niet zomaar je hele muziekcollectie aan mag bieden…. Maar dat weten we allemaal….
 • dit wordt best voer voor advocaten volgens mij als het zover komt.
  Om aan te tonen dat je wat aanbiedt dan moeten ze inbreken in je computer (hacken) en dat mag niet in het algemeen.
  Inbreken en dan zeggen dat je iets verkeerds doet dat gaat niet samen
 • Kazaa is achterhaald, 80% is allemaal fake files :lol:
 • neem ook Kazaa Lite
 • [quote:d1359d7d46="tdw"]neem ook Kazaa Lite[/quote:d1359d7d46]

  Dat maakt voor het aantal fake-bestanden niks uit, je zit immers op hetzelfde netwerk als de normale kazaa. :)
 • [quote:a495883c94="Bosje"]dit wordt best voer voor advocaten volgens mij als het zover komt.
  Om aan te tonen dat je wat aanbiedt dan moeten ze inbreken in je computer (hacken) en dat mag niet in het algemeen.
  Inbreken en dan zeggen dat je iets verkeerds doet dat gaat niet samen[/quote:a495883c94]

  Bij de meeste filesharing programma's kunnen andere gebruikers gewoon opvragen wat jij in de share hebt staan. Ik neem dan ook aan dat ze zo te werk zullen gaan. Gelukkig heb ik die opties in al mijn filesharingprogramma's uitgezet, evenals de ingebouwde message functies, dus mij kunnen ze niet eens bereiken :P
 • Ik share gewoon fack BrEiN! :lol:

  Ik vind als je niet shared, heb je geen recht om te downloaden.
  daarom zie ik kazaa/soulseek e.d. snel doodbloeden
 • [quote:b5bc4271ad]Gelukkig heb ik die opties in al mijn filesharingprogramma's uitgezet[/quote:b5bc4271ad]

  Dat vind ik dan wel krom. Wel profiteren van anderen, maar niet delen.
 • [quote:e01fb6d590="Peter Vooges"][quote:e01fb6d590]Gelukkig heb ik die opties in al mijn filesharingprogramma's uitgezet[/quote:e01fb6d590]

  Dat vind ik dan wel krom. Wel profiteren van anderen, maar niet delen. :-?[/quote:e01fb6d590]

  Hij deelt toch gewoon, bij mij staat in emule ook de optie uit waarmee men specifiek een lijst kan opvragen van alles wat ik share. Alles kan gewoon gedownd worden maar een mooi lijstje van wat ik te bieden heb, daar gaan we Brein niet aan helpen. :P

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.