Vraag & Antwoord

Anders (internet)

Volgorde kleuren RJ11 oude ronde telefoonkabel?

Anoniem
RexManning
10 antwoorden
 • Radeloos: kan echt nergens vinden wat de juiste volgorde moet zijn in een RJ11 stekker als het een oude ronde telefoonkabel betreft, iemand?
 • geel blauw rood zwart
  van rechts naar links door de klip heen (niet vanaf de kopere kontakten)
 • zul je net zien dat in zijn kabel wit en oranje zitten naast rood en blauw.

  m.i. is het voldoende als rood en blauw maar in het midden zitten.
 • Bedankt, helaas heb ik echter de kleuren blauw/rood/geel/groen tot mijn beschikking. Het gaat overigens om een ouderwetse telefoon met draad.
 • zoals gezegd: als rood en blauw maar in het midden zitten
 • Helaas, ik heb nu geel blauw rood groen in de klip gedaan, en ik krijg wel een kiestoon, kan ook bellen, maar de bel doet het niet…
 • kant a moet het zelfde zijn als kant b

  als je op kant a geel rood blauw groen hebt gedaan moet aan de andere kant hetzelfde om zitten
 • Dan zit daar de bottleneck; kant a zit in de telefoon vast (telefoon is erg oud) en kant b zat een stekker aan vast. Van bovenaf gezien met het snoer naar me toe:

  Linksonder groen
  Linksboven rood
  Rechtsboven zowel blauw als geel op 1 plek
  Rechtsonder leeg.

  Dan zou het zo kunnen zijn dat de volgorde zoals ik als laatste heb geprobeerd wel klopt, maar dan precies andersom moet?

  Jammergenoeg moet ik dit wel even uitstellen, want de klipjes zijn op(!)
 • [quote:6633076d45]Het gaat overigens om een ouderwetse telefoon met draad.[/quote:6633076d45]Heel ouderwets, en de telefoon doet het, maar de bel niet? Is het misschien het aloude toestel met draaischijf van de vroegere PTT, type T65? Daar had je inderdaad 4 aansluitpunten:
  a en b (resp. rood en blauw) voor de telefoon zelf, EB en aarde (dit had een functie in het via een omslachtige manier een tweede wandcontactdoos aan te sluiten. Is een verhaal apart).
  De bel in het toestel was aan de ene kant via een stevige condensator en het haakcontact verbonden met a, en aan de andere kant met het contact EB.

  In geval van geen verdere aansluitingen zoals een extra bel of een parallel toestel werd dit contact EB met een lusje verbonden met contact b. Een eventuele extra bel werd in plaats van dat lusje aangesloten, vandaar de benaming EB van dat contact.
  Een moderner toestel heeft die afzonderlijke belaansluiting niet meer, evenmin als het aardcontact, en is daardoor in principe tweedraads. De twee eventuele extra aders worden daar inderdaad zoals reeds opgemerkt niet gebruikt. Een extra bel wordt nu gewoon parallel geschakeld (vroeger dus in serie), evenals eventuele meerdere toestellen, met inachtneming van de aansluitfactor.

  Kortom, als je zo,n T65 hebt of een vergelijkbaar toestel, dan is de eenvoudigste oplossing het in de telefoon zelf even de punten b en EB door te verbinden.
 • Mischien heb je hier iets aan. Een klusbegeleiding van de Gamma: http://www.gammabouwmarkt.nl/elements/44SEPTPIGN.PDF

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.