Vraag & Antwoord

Anders (internet)

Dialin programmaatje voor ADSL verbinding

Anoniem
rolfb
8 antwoorden
 • Ik heb een ADSL verbinding, maar ik houd er niet van aan het internet te hangen als ik er toch niets zoek of lees om veiligheidsredenen (heb wel virusscanner en firewall). Ik heb een SpeedTouch 510i modem van Alcatel. Ik maak nu verbinding en verbreek door de verbindingspagina van ST als startpagina in te stellen. (http://10.0.0.138/dial.htm) Dat gaat goed, maar als ik e-mails wil verzenden (ophalen) moet ik langs deze weg ook het modem starten. Ook kan ik niet direct zien of ik nu wel of niet aan het net hang.
  Ik zoek nu een programmaatje dat zich in de taakbalk (rechtsonder) nestelt en wat aangeeft of de verbinding aan of uit is (nu zie het alleen van het thuisnetwerkje) en waar ik door erop te (dubbel)klikken het modem kan in of uitschakelen.
  Ken iemand zo'm (freeware) programmaatje?
 • ga naar netwerkverbindingen–>daar op je internet (waarschijnlijk LAN dus ) en dan rechtermuisknop –>eigenschappen–>en daar: pictogram weergeven in systeemwerkbalk gedurende verbinding. dit is de built in van windows ;)
 • Dit had ik al ingesteld, maar daar kan ik alleen zien of er LAN verkeer is, niet of mijn modem al dan niet in verbinding staat met het internet!
  Bovendien heb ik Windows XP en 98 SE, bij de laatste gaat dit niet op. Ik kan de LAN verbinding hier uiteraard uitschakelen, maar dan niet meer in het systeemvak inschakelen, alleen via een omweg.
  In ieder geval bedankt voor de suggestie.
 • Ga naar Configuratiescherm/Netwerkverbindingen, klik rechts op LAN-verbinding en kies voor "Snelkoppeling maken". Kies voor het Bureaublad en sleep hem daarna naar de snelstartbalk.

  Je kunt nu met een "Rechtsklik/Uitschakelen" op de snelkoppeling de verbinding verbreken. Het modem blijft dan weliswaar gewoon verbonden met je provider maar de verbinding tussen pc en modem is verbroken en je pc is dus veilig.

  Met een simpele linksklik op de snelkoppeling kun je de verbinding weer inschakelen.

  Gr,
  Jim

  P.S.

  Dit verhaal geldt voor WinXP, of het in Win98 ook opgaat weet ik niet.

  J.
 • Dat doe ik nu al door op het icoontje van ZoneAlarm in het systeemvak te klikken (rechter mskn) en te kiezen voor "Engage Internetlock". Dan is de betreffende pc niet meer te bereiken vanaf het internet, noch kan hij verbinding maken. Maar dat is dus niet wat ik precies bedoel. Ik wil de verbinding modem/router met de buitenwereld met een klik verbreken kunnen én zien of er verbinding is met het internet aan het icoontje.
 • Ik snap wat je bedoelt. Maar waarom wil je persé je modem ontkoppeld hebben van het internet. Qua veiligheid levert dat m.i. niets extra's op zolang je pc niet met het modem kan praten. En dat zou ook betekenen dat elke keer de ADSL-verbinding weer opnieuw moet worden opgebouwd en dat kan soms 10-tallen seconden tot minuten duren. Niet echt handig dus

  Overigens: Dat in één oogopslag kunnen zien hoe de zaak erbij staat kun je met de door mij gegeven oplossing wel degelijk:

  Icoontje in de system tray: Verbinding loopt.
  Geen icoontje in de tray: Verbinding is verbroken

  Gr,
  Jim
 • Er zijn twee redenen voor om hem te ontkoppelen:
  - soms werk ik van één plaats op twee computers en kan ik de andere niet gemakkelijk ontkoppelen
  - belangrijker nog als ik in ZoneAlarm de Internet Lock activeer kan ik ook niet op het netwerkje en dat moet dan wel.
  Trouwens van die icoontjes snap ik niet. Het icoontje in het systeemvak is van de LAN verbinding en blijft bij mij gewoon staan of het modem nu wel of niet aan het internet zit.
 • Eerst even over dat icoontje: Dat is inderdaad van de LAN-verbinding, dus als je het modem van de ADSL-lijn loskoppelt blijft die LAN-verbinding tussen pc en modem gewoon bestaan. In "mijn" oplossing koppel je de pc los van het LAN en dan verdwijnt het icoontje wel degelijk. Door op de snelkoppeling in de snelstartbalk te klikken verschijn het icoontje weer en zo heb je dus zicht op de situatie.

  Maar nu terug naar wat jij wilt: vanaf je pc het modem loskoppelen van het internet.

  Nogmaals, waarom zou je dat willen? Die Speedtouch heeft een ingebouwde firewall en mits goed ingesteld komt daar van buiten naar binnen echt niets langs. Je kunt dat zelf controleren op de website van Gibson Research (beveiligingsspecialist no. 1 in de netwerkwereld) op de link hieronder:

  http://grc.com/x/ne.dll?rh1bi2l2=1ypwuw45

  Die doen een portscan op alle servicepoorten en als het resultaat helemaal groen is dan zit alles potdicht.

  Maar als je toch per sé je zin wilt hebben dan zie ik zo één twee drie geen simpele Windows "klik met de muis" oplossing. Mogelijk kun je iets bereiken met een batchbestandje door via telnet in een DOS-box op het modem in te loggen. Maar of die Speedtouch een bruikbaar commando kent voor "release" en "connect" weet ik echt niet.

  Gr,
  Jim

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.