Vraag & Antwoord

Anders (internet)

Juridisch advies gevraagd!

Anoniem
RK
4 antwoorden
 • Wie heeft wel eens te stellen gehad met wanbetaling van zijn/ haar product?

  Onlangs maakte ik een website voor een kennis. Omdat het voor mij de eerste keer was vroeg ik voor het in elkaar zetten geen geld. Ik beschouwde het als leergeld. De site was bijna klaar maar de aanvoer van materiaal door mijn klant liet enorm op zich wachten. Uiteindelijk besloten we dat de kosten voor hosting en registratie zou worden afgerekend. Later zou iemand anders de website verder afmaken.

  Op het geld voor de website plus nog andere openstaande rekeningen kon ik blijven wachten, dit is inmiddels al bijna een jaar. Al eerder had ik, per e-mail, afstand gedaan van de website bij de firma die de site host. De facturen gaan nu direct naar de nieuwe eigenares.

  De vele telefoontjes, briefjes en mooie beloftes en zelfs een prettige betalingsregeling ten spijt werd niet betaald. Wat nu te doen dacht ik.
  Ik kon met mijn toegangscodes de website plat gooien, maar dat vond ik niet kies.
  Een andere mogelijkheid was de site blokkeren voor wijzigen. Dat deed ik door het wachtwoord te wijzigen. Dit schreef ik ook in een brief naar de klant. De betaling zou de zaak weer ongedaan maken.
  Een paar dagen later belde ze me zeer boos op en dreigde met de politie. Ik had immers het recht niet om haar site te blokkeren.
  Nu bleek ook dat zij de website in handen van weer een andere partij heeft gegeven.
  Deze partij kan nu schade lijden door het niet kunnen uitvoeren van haar opdracht.
  Kortom, wat zijn mijn en haar rechten en wat zijn de risico's?

  Voor de site is wel mijn materiaal zoals foto's, lay-out en tekst gebruikt. Kan ik daar nog rechten aan ontlenen?

  Wie heeft hier ervaring mee gehad en hoe is dit opgelost?

  Ik ben benieuwd naar jullie reactie!

  Reacties graag naar: Peter.Faas@hccnet.nl.

  Met vriendelijke groet,

  Peter Faas
 • Ik zou het maar geheel als leergeld beschouwen. Je hebt de fout gemaakt, erop te vertrouwen dat het wel goed zou komen. Als je geen duidelijke afspraken maakt, en geen contract hebt, heb je geen poot om op te staan. En daar wordt vrijwel altijd misbruik van gemaakt. Een rechtszaak is niet de moeite, kost je meer dan het (mogelijk) oplevert.
 • Ik denk dat Gerben gelijk heeft, als je geen van die afspraken op papier hebt kom je nergens.

  Je zou die andere "derde" party, mits je weet wie dat is, er op kunnen wijzen hoe de zaken zijn gegaan en dat er eventueel "interlectueel eigendommen" van jou bij zijn.

  Mijn advies is ook: beschouw het als leergeld.
  Zoals de engelsen zeggen: Cut your losses, and move on.
 • mosterd na de maaltijd, maar….

  1. Als het domein en de hosting op jou naam stonden, was het jou eigendom geweest, ik zou nog eventjes controleren op wiens naam het domein nu daadwerkelijk staat, indien de gegevens nog op jou naam zouden staan … dan zou ik het verkopen voor een symbolisch bedrag 'registratie & hosting'

  En inderdaad, Zet dingen op papier, bouw een anulerings clausule in dat mensen dan alsnog zoveel % moeten betalen in geval van annulering. Dit is niet meer dan normaal om je eigen gemaakte kosten te dekken in t geval van een late annulering. Over de betaling kan dan ook niet meer gediscusieerd worden.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.