Vraag & Antwoord

Anders (internet)

Tracert

Anoniem
lion
4 antwoorden
 • Is er een Internet techneut onder jullie?

  Ik constateerde vandaag een iets lagere downloadsnelheid bij www.speedtest.nl. Normaal gesproken hoort deze puur theoretisch op 3000 kbps (375 kB/sec) te liggen. (UPC, kabel). In de praktijk zie ik over het algemeen het volgende:
  A) Bij een eerste test ligt de (praktijk)waarde op ca.(!) 2840 / 255.
  B) Na volgende testen liggen de weergegeven waarden op ca.(!) 3320 / 415
  Al met al niet verkeerd…..

  Vroeger waren er op deze testsite geen verschillen tussen de 1e en opvolgende testen. [u:e5224dfe5c][b:e5224dfe5c]Iemand met dezelfde waarnemingen en iemand die de oorzaak kent?[/b:e5224dfe5c][/u:e5224dfe5c] Heeft men speedtest iets anders "in elkaar gezet"?

  Vervolgens nog iets onverklaarbaars:
  Ondanks een iets lagere downloadsnelheid (2528 / 316) was dit (uiteraard) eigenlijk niet merkbaar bij het opvragen van websites. Toch, puur uit nieuwsgierigheid, heb ik eens gekeken wat het resultaat was van de "[u:e5224dfe5c]tracert[/u:e5224dfe5c]" opdracht. Dit bleek bedroevend!!
  Bij aantal bekende websites werd aangegeven dat er (minstens) 30 "hops" in 't spel waren. Het duurde vrij lang voordat iedere "regel" was afgewerkt. Hierbij maakte het weinig uit of de tijd nou 6 ms of bij een andere "hop" veel langer duurde.
  Kortom: het afwikkelen van de gehele "tracert" opdracht duurde ontstellend lang en liep over aanzienlijk meer punten (hops) dan normaal (stuk of 4 a 5) het geval was. En dat terwijl het opvragen van de URL binnen de browser eigenlijk niet opvallend trager ging.

  [b:e5224dfe5c][u:e5224dfe5c]Kan iemand dit uitleggen?[/u:e5224dfe5c][/b:e5224dfe5c]
 • Tracert probeert ook hostnamen te vinden bij de hops die hij tegenkomt. Dit gebeurt door middel van reverse DNS en kan inderdaad de boel ernstig vertragen als er veel hops in de weg zitten, zeker wanneer het betreffende IP-adres geen hostnaam in de DNS gregistreerd heeft staan.

  Om eens het een en ander te vergelijken kun je de optie '-d' gebruiken. Er wordt dan niet geprobeerd om een hostnaam bij iedere hop te vinden.
 • Dank voor de reactie! Die schakeloptie gaf inderdaad "verlichting"!
  Maar wat me nog wel in de weg zit, is het feit dat b.v. de website www.nu.nl snel opvraagbaar is en dat de opdracht "tracert -d www.nu.nl" 8 hops laat zien waarbij #7 een "time-out" aangeeft. De rest ligt zo tussen de 5 en 12 ms. Tegenstrijdig of niet?
 • Nee, niet tegenstrijdig. Tracert doet in principe een ping naar iedere hop die hij tegenkomt en laat daarvan de responstijden zien. Het kan natuurlijk zijn dat die host gewoon niet reageert op pings.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.