Vraag & Antwoord

Anders (internet)

Downloadsnelheid algemeen

Anoniem
lion
13 antwoorden
 • Ik ben langzamerhand geneigd om grote vraagtekens te plaatsen achter de (download)testresultaten van www.speedtest.nl. Waarom?
  Omdat ik afwijkingen zie waarvan ik me sterk afvraag of ze realistisch zijn:

  Over het algemeen is mijn download meestal al [u:9a28bef918]sneller[/u:9a28bef918] (ca. 8%) dan de opgave. Dat lijkt me al "verdacht".
  Nou is het per definitie wel zo dat een eerste test (bij een schone Internetcache) altijd een lagere waarde laat zien dan opvolgende testen.
  Die "eerste" waarde ligt ongeveer op 8% onder de opgegeven waarde. Dat lijkt me iets realistischer.
  De rest meestal een stukje hoger.

  Verder is het zo dat speedtest.nl op "verveeldagen" zoals b.v. vandaag, 2e paasdag, vaak dramatisch lagere waarden laat zien dan "normaal". Logisch? Daar zit 'm nou net de kneep!
  Ik weet dat download websites over het algemeen "geknepen" worden, dus een bruikbaar handvat heb je daar ook meestal niet om te testen.
  Een download van een def file (ca. 2,5 Mb) op de Duitse Lavasoft website vormt m.i. een uitzondering. Vaak krijg je hier een snelheid te zien die aardig overeenkomt met het abo.

  Zo ook vandaag. Speedtest laat dramatische waarden zien (soms ca. 35% onder de norm) en een bestand binnenhalen van ca. 2,5 Mb (direct hierop) bij Lavasoft geeft een normale waarde weer….. :roll:

  De strekking van dit hele verhaal:
  Leuk, al die speedtesten, maar in hoeverre spelen er factoren mee waar de modale computeraar totaal geen invloed op heeft….? :?

  De ISP helpdesken vertellen altijd aan hun klanten dat het geen enkele invloed heeft als er een paar anderen "in de straat" lekker volop aan het downloaden zijn: "Ach mijnheer, dat is iets van vroeger. Die bandbreedte is tegenwoordig zo groot dat dit soort zaken niet meer merkbaar zijn."
  Mag ik hier enigszins aan twijfelen?
 • persoonlijk haal ik de snelheiden op speedtest.nl nooit.. (max ongeveer 1800kb/s terwijl als ik iets download max 700kb/s krijg)
  maar dit even tenzijde, er kunnen veel invloeden zijn op je snelheid waarmee je download/upload.

  Ten eerste (en de gene die wordt gezegt dat dat onzin is) de afstand. toch is dit belangerijk want ga je een paar landen verder met je up/download moet het bestand door meerdere centrales. Waar wacht tijden op kunnen lopen en zo je gemiddelde snelheid omlaag halen.
  Dan is er nog eentje wat inderdaad de bandbreedte is. die is ongeveer 5-10% van de maximale snelheid van de kabel die je gebruikt. De totale bandbreedte is niet beschikbaar omdat de techniek het (nog) niet toe laat, wel wordt deze telkens verhoogt als dat kan.

  Je mag dus enigzins twijfelen aan de snelheid die je te zien krijgt. maar 8% verschi maakt niks uit.
 • Speedtest is niet meer dan een indicatie. Als het druk is op het internet krijg je lagere waarden, is het rustig dan krijg je hogere waarden. Verder speelt natuurlijk de belasting van de speedtest server zelf mee.

  De laatste tijd begint de algemene bandbreedte wel weer krapper te worden. Sites als youtube zijn razend populair, tv-producenten beginnen zelf ook met streamen, en bittorrent maakt het er ook niet beter op.
 • Je provider speelt ook nog een rol. Ik had eerst tiscali, dat is overgenomen door telfort. bij tiscali bereikte ik een dl snelheid van gemiddeld 1750kbps. Nu is het telfort en direct is het 100kbps gezakt. Erg vaag…. Daarnaast vergeet men ook nog weleens dat als je download van een p2p dat je ook upload. Wat weer effect heeft voor het downloaden.
 • Dank voor alle reacties.
  Gerben's opmerking dat de algemene bandbreedte krapper begint te worden, is nu-en-dan merkbaar en geeft reden tot enige ongerustheid…
  Uiteraard spelen ISP's en locatie van de gebruiker ook een enorme rol; kijk maar eens bij "rapportages" op speedtest.nl…..

  En toch merk ik ook verschillen in 't adres waar je die download(test) vandaan haalt, zoals ik in mijn eerste betoog al opmerkte.
  Een aantal testen op speedtest.nl lagen 50% lager dan een "real" download op de website van Lavasoft in dezelfde paar minuten……
  Vaak is dat omgekeerd, maar da's dan weer wat logischer verklaarbaar.
 • [quote:b5ebd1391e]En toch merk ik ook verschillen in 't adres waar je die download[/quote:b5ebd1391e]
  Het ligt er ook aan via wat voor server het downloadbare word aangeboden. Over het algemeen merk ik dat als ik bv een driver van't een of ander download via Azie dat't een stuk sneller gaat dan wanneer ik het via een server uit Amerika of Europa doe. Azie heeft dan met dat specifieke file een snellere server dan de rest.
 • Da's in een hoop gevallen een feit. Maar ook de "drukte" op die server speelt dan een rol mee. En ook de mate waarin de aanbieder "de kraan open heeft staan"….
  Een ander feit bij Internet is dat de "route" die de data welke je opvraagt (of dat nou een bestand of een URL betreft) ook dikwijls verschilt….
  Al met al krijg je een aardig lijstje als je alle invloedsfactoren gaat inventariseren.
 • omg, wat een hoge snelheden allemaal :o ik haal 150 kb/s :(
 • Kijk dan eens even naar je norm (behorende bij het abo). Deze vind je ongetwijfeld op de website van je ISP, maar vermoedelijk ook bij speedtest.nl.
  "Ooit" heb ik in eens ergens opgepikt dat als je heel vaak / regelmatig op 80% of lager van de norm zou zitten, je recht van klagen zou hebben….
  Of dit inderdaad geldt…? Geen idee!
 • [quote:e2b43c93c2="Sandernerd"]omg, wat een hoge snelheden allemaal :o ik haal 150 kb/s :([/quote:e2b43c93c2]
  Waar test je dat dan? of ga je uit van de dl snelheid van bv bitorrent? Da's bij mij namelijk nog nooit hoger gekomen dan 50kbps :lol:
  gemiddeld doe ik nu 1650 / 1700kbps. met uitschieters naar 2500.
  Er schijnt binnenkort trouwens een ander soort aansluiting te komen. (zal het zo ff opzoeken) Waarbij je ongeveer 5G in 4,5 minuten zou moeten doen…. Dat lijkt me wel wat :D

  [i:e2b43c93c2]Vier keer zo snel internet als het gebruikelijke ADSL via een plastic kabel? Het is mogelijk dankzij het POF-ALL (Paving the Optical Future with Affordable Lightning-fast Links) project wat haar resultaten publiceerde in het gerespecteerde wetenschappelijke tijdschrift New Scientist.

  Het POF-ALL project krijgt een flinke subsidie van de Europese Unie om de technieken te onderzoeken en later te exploiteren. Het unieke aan deze techniek is dat het het laatste stukje internet naar huishoudens zou kunnen vervangen en aanzienlijk sneller zou kunnen maken.

  De techniek vraagt nog veel onderzoek en de onderzoekers verwachten nog enkele jaren nodig te hebben voordat deze nieuwe techniek voor algemeen gebruik beschikbaar is.[/i:e2b43c93c2]
 • Nou, via bit torrent haal ik meestal 130 kb/s en als ik een bestand download via de browser is dat meestal 150/160 kb/s
 • Da's dus geen goed idee om dat als "zinvolle waarden" te hanteren.
  Slimmer om op verschillende tijdstippen van de dag eens te kijken wat speedtest. nl "doet"….. :wink:
 • Je kan ook Nuria proberen. http://www.nuria.nl/

  Ik heb XS4ALL en op de site van XS4ALL staat ook meer infomatie over internetsnelheden. Als je bijvoorbeeld een abonnement van 8Mbit hebt haal je gemiddeld mischien maar 6 Mbit in werkelijkheid
  http://www.xs4all.nl/allediensten/toegang/adsl/snelheid.php?PHPSESSID=b7cbb94ea555efb9b808da4b38e7aca0

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.