Vraag & Antwoord

Anders (internet)

Firewall test

Anoniem
gerben
20 antwoorden
 • 't Is me bekend dat er mogelijkheden zijn om je virusscanner te testen (het "dummy" Eicar virus), je pop-up blocker te testen, etc.
  Maar zijn er eigenlijk ook (web)mogelijkheden om je Firewall te testen? :roll:
 • www.grc.com en dan shieldsup
  of direct: https://www.grc.com/x/ne.dll?bh0bkyd2
 • Dank. Ik heb hier even rondgegluurd. Aan mijn Engels zal het niet liggen; wel aan het "webtechnisch" Engels en een duidelijke "manual" zie ik ook niet…..:
  Kortom, mijn kennis schiet tekort als het er om gaat wat er bedoeld wordt. Met name wat er schuilgaat achter "Proceed"….
  Ik wil wel verder gaan, maar niet als me niet duidelijk is wat er dan verder gebeurt… :?

  Noot: het hele draadje is eigenlijk bedoeld om uit te vogelen of en wat de standaard Windows firewall nou eigenlijk "doet".
  Ik heb nog nooit meegemaakt dat dat ding iets "meldt", ook op diverse andere systemen niet. Vandaar dus….
  En "pfirewall.log" geeft me ook al geen wijsheid…. :(
 • Proceed betekent hier "verder gaan" of "doorgaan" met de test. Hierna gaat de server proberen contact met jouw pc te maken, en daarbij poorten te scannen. Idealiter maakt geen enkele poort verbinding, geeft dus helemaal geen antwoord. Dit wordt als (true) stealth aangemerkt. Als je overigens een router gebruikt, wordt niet je pc getest, maar de firewall in de router. Als die erin zit en aan staat, tenminste.
 • Dat "proceed" is me duidelijk, maar er staan twee buttons. Geen idee wat het verschil is….. :(

  Maar die test heeft dan mogelijk weinig zin, want aan die router hangen meerdere PC's alhier. :? Die Firewall staat overigens uit (geen zin in allerhande geëxperimenteer), dus of je dan op die wijze toch je Windows Firewall kan testen…??? :roll:
  Probleem is dat ik een poortendombo ben (ook aan het vergaren van kennis komt een eind); ik heb me er nooit in verdiept en heb geen flauw idee welke poort wat doet. Het zegt me geen bal.
  Nou zal het wel zo zijn dat die Windows Firewall geen uitblinker is, maar evengoed heb ik nog nooit, op geen enkel systeem, een reactie van dat ding gezien.
 • Dit soort plaatjes krtijg je uiteindelijk te zien met stealth, closed of open:
  http://images.google.nl/images?hl=nl&q=grc%20stealth&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi

  In my humble opinion: met de laatste opmerkingen/desinteresse kan ik het openen van dit topic niet meer plaatsen….. :(
 • Als je "all service ports" neemt, heb je de uitgebreidste test.
 • [quote:13c39bb1f9="andre@home"]In my humble opinion: met de laatste opmerkingen/desinteresse kan ik het openen van dit topic niet meer plaatsen….. :([/quote:13c39bb1f9]

  Desinteresse?? Dacht van niet! Sorry voor deze misvatting; is een beetje mijn eigen schuld.
  However, de hele vraagstelling had betrekking op de Windows Firewall en niet die router firewall.
  Met desinteresse heeft het niets te maken. Wel met het feit dat ik al zoveel aan m'n kop heb dat mij de tijd en lust ontbreekt om die (hardware)firewall te leren kennen, correct in te stellen, etc., etc.
  Als ik wat beter in m'n tijd kom te ziten, zal ik me er zeker eens mee gaan bemoeien.
  Maar voorlopig hou ik me maar even vast aan de vuurmuur van Windows… :? (Waar je dus nooit iets van hoort… :wink: ).

  Edit:
  Maar om een lang verhaal kort te maken: is genoemde weblink geschikt voor "poortendummies" als ik. Ik doel dan op de interpretatie, die wel eens wat anders zou kunnen zijn dan een simpel ja/nee of goed/slecht verhaal.
  En, mocht dat zo zijn, welke van de 2 "Proceed" buttons op die pagina moet je dan hebben…?
 • [quote:5e3d5bbf5e="lion"]Maar voorlopig hou ik me maar even vast aan de vuurmuur van Windows.[/quote:5e3d5bbf5e] De Windows firewall kun je beter niet gebruiken. Dit advies geldt zowel voor XP en Vista. Dan kun je nog beter een freeware firewall gebruiken.
  [quote:5e3d5bbf5e="lion"]welke van de 2 "Proceed" buttons op die pagina moet je dan hebben..[/quote:5e3d5bbf5e] Dat maakt niet uit. De beide Proceed buttons komen op dezelfde Shields Up scherm uit.
  [quote:5e3d5bbf5e="lion"]is genoemde weblink geschikt voor "poortendummies" als ik. [/quote:5e3d5bbf5e] Als je de Help button gebruikt, dan denk ik van wel. Echter je zou eventueel deze Online Port Scanner kunnen proberen.
 • Dank voor je info. Daar ga ik mee aan de gang.
  Wat betreft die Windows Firewall; ooit heb ik horen zeggen dat het hier een "beter iets dan niets" geval is. En daar begin ik ook in te geloven, want dat ding is wel erg stil…. Hoeft natuurlijk niets te betekenen, maar toch…
  Maar gezien mijn kennis van poorten en wat wel en niet mag, was/ben ik nogal huiverig voor de effecten als ik met iets anders (dan die Windows Firewall) aan de gang ga, niet gehinderd door enige kennis. :roll:

  Ooit een keer een verhaal aangehoord van een kennis met Zone Alarm over het feit dat dat ding te pas en te onpas in de stress schoot. Daar zit ik ook niet op te wachten.
  Ik voel er weinig voor om problemen te krijgen met (b.v.) reguliere downloads, zoals Windows updates, virus definities, Ad-Aware definities, Lava updates, enz., enz.
  Ik ga dus eerst maar eens een online Firewall cursusje volgen… :? (En daarna mijn beveiliging verstevigen… :wink: )
 • [quote:2dfeb59857="lion"]Ooit een keer een verhaal aangehoord van een kennis met Zone Alarm over het feit dat dat ding te pas en te onpas in de stress schoot. Daar zit ik ook niet op te wachten.
  Ik voel er weinig voor om problemen te krijgen met (b.v.) reguliere downloads, zoals Windows updates, virus definities, Ad-Aware definities, Lava updates, enz., enz.[/quote:2dfeb59857]

  Één mening of ervaring is niet echt voldoende om een keuze op te baseren.
  Ik werk al een behoorlijk aantal jaren met Zone-Alarm (eerst de free-ware versie, de laatste jaren de Pro-versie) en heb er nooit problemen mee.
  Inderdaad krijg je een pop-up als je iets nieuws installeert en dat programma wil internet toegang, maar volgens mij krijg je die vraag bij alle firewall programma's.
  Het is tenslotte jouw PC, dus jij bepaalt welke programma's wel of niet met de boze buiten wereld mogen communiceren.
  De hardware firewall in mijn router staat aan en vanaf het begin op de standaard instellingen, wat prima voldoet.

  Ik moet wel zeggen dat ik niet aan zaken als online-gaming of VPN doe, want dan zou je wel zaken moeten instellen in je firewall, maar zoals je weet zijn er veel deskundigen hier die je ook daar mee kunnen helpen.
 • [quote:653d2abb94="Peter Vooges"]Inderdaad krijg je een pop-up als je iets nieuws installeert en dat programma wil internet toegang, maar volgens mij krijg je die vraag bij alle firewall programma's.
  Het is tenslotte jouw PC, dus jij bepaalt welke programma's wel of niet met de boze buiten wereld mogen communiceren.[/quote:653d2abb94]

  Nou, die pop-ups heb ik "dus" nog nooit gezien bij de welke Windows XP / Firewall versie dan ook. Ik neem altijd maar voorzichtig aan dat een geïnstalleerd progje dat met regelmaat behoefte heeft aan Internet toegang (zoals bij Java updates?) dat "geregeld" heeft tijdens de installatie en in de lijst met uitzonderingen staat.

  Overigens is het zo, dat er met de systemen hier thuis niet veel meer gebeurd dan wat bezoeken aan bonafide, bekende websites, wat updates worden geregeld e.d. Ge-gamed wordt er niet…. :wink:
 • Inderdaad zullen de meeste firewall toegang voor de standaard programma's (email, browser, limewire en dat soort software) ingebakken hebben, maar als een net geïnstalleerd programma vanwege registratie of het zoeken naar updates internet toegang wil, is het naar mijn ervaring gebruikelijk dat je een keuze scherm krijgt (de pop-up dus) waarin gevraagd wordt door de firewall of het betreffende programma toegang mag tot internet en of dat eenmalig is of permanent, of dat het uiteraard niet mag.

  Ik kan me niet voorstellen dat er een firewall is die alle programma's kan doorgronden of kent en dus weet of ze uit jouw computer het internet mogen bereiken.

  Ik heb diverse freeware firewalls gebruikt en gezien en diverse betaalde en dit is iets wat bij allen terug komt.

  Leg jij me anders maar uit hoe een firewall die internet toegang bewaakt als het geen vragen stelt.
 • [quote:8a04da08f3="Peter Vooges"]Ik kan me niet voorstellen dat er een firewall is die alle programma's kan doorgronden of kent en dus weet of ze uit jouw computer het internet mogen bereiken.

  Ik heb diverse freeware firewalls gebruikt en gezien en diverse betaalde en dit is iets wat bij allen terug komt.

  Leg jij me anders maar uit hoe een firewall die internet toegang bewaakt als het geen vragen stelt.[/quote:8a04da08f3]

  Waarbij we weer bij de kern van het verhaal terecht komen. Namelijk het feit dat ik nog nooit, op geen enkel XP systeem (en ik heb er aardig wat in handen gehad) die Windows Firewall ooit heb horen mekkeren….
 • Zegt dat wat over de firewall wellicht ?
 • [quote:7ae363519d="Peter Vooges"]Zegt dat wat over de firewall wellicht ?[/quote:7ae363519d]

  Tja, daar zeg je me zo wat…. :wink:

  Maar als ik wat beter in m'n tijd zit binnenkort, dan ga ik zeker eens aan de gang met "Poorten voor Dummies" o.i.d. Mijn computerkennis ligt zeker boven het gemiddelde, maar die over poorten en het instellen van Firewall's ligt ver beneden peil… :?
 • Nou OK, daar heb jij dan weer gelijk in, daar heb ik me ook nog nooit mee bezig gehouden, met name omdat ik het nergens voor nodig heb.
  Dan lijkt het al snel mumbo-jumbo.

  Mijn zoon heeft wel eens gevraagd om port-forwarding vanwege de snelheid van een online game, maar dan moet ik jouw boek eerst even lenen….

  :wink:
 • De windows xp firewall checkt alleen binnenkomend verkeer. Verder kunnen installers zelf regels toevoegen. Hierdoor zul je dus inderdaad maar zelden iets horen. Maakt hem ook uiterst onbetrouwbaar.
 • Klopt dus met mijn eigen bevindingen en gedachtenspinsels… :wink:

  En…., zal ik dus toch aan de gang moeten met de hardware firewall van mijn SiteCom. Maar niet nadat ik wat wijzer ben, want dat ding zal echt niets vragen (nooit, eenmalig, altijd) wanneer een progje om gegevens verlegen zit en deze graag wil ophalen…. :wink:
 • Dat klopt, die hardwarematige firewall moet je idd zelf doen.
  Ik heb tot nu toe aan dat soort instellingen niets hoeven wijzigen vanaf de basis-settings van de fabrikant.
  Daarmee kan ik eigenlijk alle standaard zaken gewoon doen.
  Ik heb dat nu met de Speedtouch router en voorheen met de Linksys router ook nooit hoeven bij te stellen.
  Volgens mij doet een hardwarematige firewall ook meer aan de beveiliging van buiten naar binnen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.