Vraag & Antwoord

Anders (internet)

WiFi, kanaal wisselen

Anoniem
lion
8 antwoorden
 • Wegens de nodige problemen wil ik uitproberen of er verbetering mogelijk is door een ander kanaal te kiezen. Default is dit (bij deze router) 11. Is dat trouwens bij alle routers het geval?

  Uiteraard is dit in het routermenu prima aan te passen, maar moet de WiFi client dan ook niet worden aangepast? Zo ja: hoe?
  Het enige dat ik tegenkwam, was een "ad-hoc channel" instelling (zegt mij niets!) in het menu (geavanceerd) van de WLAN kaart. Om te kijken of dit er iets mee te maken had, heb ik deze instelling gewijzigd naar "10" (bij ongewijzigde routerinsteling) en had hierna nog steeds verbinding….. :?
  Dat zal het (dus) wel niet zijn……..(?)

  Wie maakt me wijzer? (Want met Googelen kwam ik ook niet verder). :roll:
 • Je hoeft bij de clients NIETS te veranderen. Als je het kanaal in de router wijzigd, melden de clienten zich automatisch op nieuw aan op het nieuwe kanaal. Je raakt dus even de verbinding kwijt (kwestie van seconden)
 • Zoals al eerder geschreven hoeft er op de clients niets veranderd te worden aan de configuratie, maar ik wil nog wel even opmerken dat het geen zin heeft om je kanaal van 11 naar 10 om te zetten.

  Je access point zendt uit in de 2,4 GHz frequentieband. Deze band wordt onderverdeeld in 14 kanalen, waarvan er in Europa 13 gebruikt mogen worden. Deze kanalen zitten 5 MHz van elkaar af, maar aangezien de uitzending van een access point 22 MHz breed is, moet je rekening houden met 5 kanalen tussen de naastgelegen access points. Als er bijvoorbeeld 3 access points in de buurt van elkaar staan, kunnen op deze access points de kanalen 1, 6 en 11 gebruikt worden. Uitzending op kanaal 1 heeft namelijk ook effect op kanaal 2 en 3, terwijl een uitzending op kanaal 6 effect heeft op kanaal 4, 5, 7 en 8. Op die manier zorg je ervoor dat access points die bij elkaar in de buurt staan geen last van elkaar hebben.

  Als jij je access point op kanaal 10 zet, heb je nog steeds last van al die andere access points op kanaal 11…
 • Veel dank voor jullie info!!
  Maar (Leo S)….: ik meen te begrijpen dat het nog wel zinvol zou kunnen zijn om stappen van 3 kanalen te maken? Dus als ik nu op 11 zit, kan ik dan b.v. 8, 5 en 2 uitproberen?
  Mocht deze interpretatie nog niet juist zijn, welke kanalen zou ik in mijn geval nog als zinvol uit kunnen proberen?
 • Met inssider kun je zien welke kanalen er in de buurt gebruikt worden. Zoek een vrij plekje uit.

  http://www.metageek.net/products/inssider
 • Ook interessant, maar ik begrijp van Leo dat er minder alternatieven zijn dan ik dacht….. :?
 • Dan zoek je een kanaal uit, waar het minste activiteit is (op en naast). Gewoon uitproberen.
 • In een wat grotere draadloze omgeving, waar overal voldoende bereik moet zijn, worden uiteraard meerdere access points toegepast. Om overal voldoende dekking te hebben overlapt het bereik van ieder individueel access point met dat van een of meerdere andere access points.

  Om ervoor te zorgen dat deze access points elkaar niet gaan storen, worden verschillende kanaalinstellingen gebruikt. Doordat ieder kanaal 5 MHz van elkaar af zit, maar een access point over een bereik van 22 MHz uitzendt, moeten er voldoende kanalen tussen twee access points in zitten.

  In veel gevallen worden in een dergelijke toepassing de kanalen 1, 6 en 11 gebruikt (omdat in de US de kanalen 12 en 13 niet gebruikt mogen worden). Kanalen 2, 7 en 12, of 3, 8 en 13 kan ook, als er maar 5 kanalen tussen twee access points in zitten om ervoor te zorgen dat het frequentiebereik van twee naastgelegen access points elkaar niet overlappen.

  Als er bij jou in de buurt veel activiteit is op kanaal 11, kun je daar nog steeds last van hebben als jij kanaal 10, of 9 gaat gebruiken. Daarom is het aan te raden om minimaal 5 kanalen naar beneden te gaan, maar bij voorkeur kanaal 6 of 1.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.