Vraag & Antwoord

Anders (internet)

Liefde-Haat met Google

Anoniem
ks
6 antwoorden
 • Ik heb even getwijfeld of ik dit op 'internet anders', of 'offtopic' zou plaatsen. Ik heb besloten om het hier te doen, maar als een mod vindt dat het toch ergens anders thuis hoort, dan komt het uiteindelijk vast wel goed :-)

  Gewoon omdat ik eens nieuwsgierig ben hoe anderen hier over denken.
  Ik leef al een paar jaar in een liefde-haat verhouding met Google. Het begon redelijk mild met dat ik Google toch wel erg handig vond met al die toepassingen, maar was erg op mijn hoede omdat ik ze soms ongezond nieuwsgierig vond (uiteraard de aard van het beestje, dus niet raar, maar wel vervelend). En deze verhouding wordt de laatste tijd steeds extremer nu ik met mijn HTC Desire, Android gebruik, Google docs boordenvol documenten heb staan, en Google steeds meer voor mij begint te beslissen. (Bijvoorbeeld dat ik de Google zoekpagina op zijn Roemeens wil lezen als ik toevallig een paar dagen in Boekarest zit en dat Google Chrome vind dat ik elke nederlandstalige website naar het engels wil vertalen.)

  Nu heb ik geen advies nodig om wel of niet met Google verder te gaan. (Voorlopig is het antwoord 'wel' en als het ooit 'niet' wordt, gaat dat waarschijnlijk ook een heel radicale breuk worden.) Maar ik ben wel nieuwsgierig hoe de medeforummers hier mee omgaan. Welke dingen van Google gebruiken jullie of welke juist niet, waarom wel / niet? En hoe denk je verder over Google? Misschien is het ook wel een gebrek aan flexibiliteit aan mijn kant. Geen idee. Dus ik ben erg benieuwd.
 • Leuk topic ;) Nu ik je verhaal lees, merk ik zelf dat ik ook steeds meer google producten begin te gebruiken en om eerlijk te zijn heb ik dezelfde 'gevoelens' over google.

  Ik gebruik Gmail,De zoekpagina natuurlijk en chrome.

  Gmail: Gebruik ik sinds kort voor mijn mail en voor google docs, dat laatste gebruik ik zelden en kan ik niet echt over oordelen. De mail daarintegen en ook de agenda vind ik geweldig.

  De zoekpagina kan ik kort over zijn: top

  Chrome daarintegen, ondanks dat het fijn browsen is, heeft mijn hart niet gewonnen. Alleen al dat ik niet kan kiezen waar in het wil installeren vind ik een minpunt. Daarnaast zit ik ook niet te wachten op googleupdater.exe en chromecrashhandler.exe. Door de chrome map gewoon naar mijn gewenste lokatie te verplaatsen, starten deze 2 aps niet meer op en kan ik redelijk leven met Chrome.

  De desktop apps heb ik even kort bekeken en daar is 1 woord genoeg voor: Meuk.

  Dus sommige dingen vind ik heel goed, maar andere dingen vind ik echt kansloos. Ik kan me dus helemaal in jou vinden ;)
 • Ik maak van de volgende google-opties gebruik:

  Gmail: ik wil overal bij m'n e-mail en heb nu al mijn account (cassema, planet, etc) via mijn google-inbox lopen. Voor mij de ideale mailclient.

  Google startpagina: gebruik ik om 's-ochtends de belangrijkste koppen van diverse nieuwssites netjes op een rijtje te hebben. Het idee werkt goed, al moet ik wel zeggen dat sommige gadgets wel erg vaak kuren vertonen.

  Google docs: een tijdje terug gebruikt voor een gezamenlijk projectje via internet. Idee is leuk, maar ik mis het gebruiksgemak en de (geavanceerde) opties van MS office. Misschien een herkansing wagen met de webversie van ms 2010?

  Zoekmachine: zijn er andere dan? :wink:

  Dat haat/liefde-gevoel ken ik wel een beetje, maar dat is eigenlijk inherent aan het gebruik van succesvolle internet/ict-diensten. Vergelijk het al jaren voortdurende afzeiken van Microsoft. Waar ik soms wel een ongemakkelijk gevoel van krijg, zijn de op maat google-ads bij Gmail. Ik ga er echter vanuit dat mijn mail bij Gmail uiteindelijk even Prive is als bij elke willekeurige provider, een sysadmin zal er altijd wel bijkunnen maar waarom zou zo'n vent in mijn mail geintresseerd zijn? Als je 100% privacy wil garanderen moet je niet op internet komen.
 • Blijkbaar ben ik niet de enige met ambivalente gevoelens mbt Google :-)
  Laat ik voor de volledigheid ook maar even opsommen wat ik precies gebruik en gebruikt heb van Google. Misschien handig om te weten dat ik Google toepassingen vooral handig vindt omdat ik afwisselend op internet bezig ben vanaf mijn PC thuis, mijn laptop ,mijn telefoon en de PC van bekenden.
  [list:2d8aafccd7]
  [*:2d8aafccd7] Google calendar. Ideaal ding, zeker als je Android op je mobiel hebt
  [*:2d8aafccd7] Gmail. De laatste tijd niet zo veel meer. (Sinds ik met mijn 'eigen' mail van POP ben overgestapt naar Imap)
  [*:2d8aafccd7] Google docs. Voor de bestanden die ik 'on the fly' bewerk. (Ik deel overigens wel de mening van PS hierover) Als alternatief gebruik ik ook wel eens Open office in combinatie met Dropbox
  [*:2d8aafccd7] Google wave. Wat mee gespeeld, nooit echt gebruikt. Vanaf dag een dacht ik 'wat moet ik hiermee?' Dat dacht Google zelf onlangs blijkbaar ook :-)
  [*:2d8aafccd7] Google Earth. leuk speledingetje. Ben erg geinteresseerd in topografie e.d. maar gebruik het niet meer omdat het veel te eigenwijs werd.
  [*:2d8aafccd7] Google maps. Zeer veel, vanwege mijn wandelhobby, ook al vind ik het erg beperkt omdat veel weggetjes er niet op staan.
  [*:2d8aafccd7] Google analytics. ben nog bezig om goed uit te zoeken wat de voor en nadelen zijn.
  [/list:u:2d8aafccd7]
  Samengevat is het eigenlijk de eigewijsheid van Google wat ik het grootse probleem vind. Iets wat ik in de eerdere twee reakties dus ook tegenkom. Je kunt vaak niet aangeven waar je het wilt installeren, opties die je niet wilt zijn niet, of zeer moeilijk uit te zetten. Vaak erg beperkte mogelijkheden.
 • Youtube iemand? Of kijken jullie geen video's online… ;-)

  Ik probeer ook niet zo'n hele fan van google en probeer mijn google activiteiten te beperken. Ik zou het bedrijf helemaal kunnen vermijden (als dat al kan, gezien hoe diep ze in het internet verwoven zijn) maar dat ik net als het gaan leven onder een steen.

  Wat ik vaak/regelmatig gebruik: zoekmachine, gmail, adsense, maps.

  Ik stoor me ook aan het feit dat iedere dienst die google maakt of koopt gekoppeld wordt. Bij het inloggen op youtube krijg ik bijvoorbeeld telkens de vraag of ik deze wil koppelen aan een google-account of een nieuwe wil aanmaken. Vooralsnog is dit te negeren maar vraag me af hoe lang nog.
  Toen flickr werd gekocht door Yahoo moesten de gebruikers een yahoo-id aanvragen. Daar had ik geen zin in en ben enkel nog passief als bezoeker op flickr.

  De voornaamste reden dat google nog overal mee wegkomt is volgens mij de erg goede uitvoering van de dingen die ze maken. Uiteraard flopt er af en toe wat maar de bekende produkten werken gewoon fijn. Dat heeft kennelijk een grotere waarde dan het respect voor privacy.

  Ik heb kort met android gespeeld en dat ziet er ook mooi uit. Maar zolang je als gebruiker nauwelijks invloed hebt over de gegevens, in welke mate je ze wilt delen met bv apps, blijft dat een privacyhel.

  [quote:294aabd881]Google maps. Zeer veel, vanwege mijn wandelhobby, ook al vind ik het erg beperkt omdat veel weggetjes er niet op staan. [/quote:294aabd881]Google Maps is daar niet zo geschikt voor. Voor wandelen en fietsen zou ik voor openstreetmaps gaan. Op mijn Garmin GPS heb ik deze geinstalleerd en dat werkt bijzonder fijn.

  [quote:294aabd881]Chrome daarintegen, ondanks dat het fijn browsen is, heeft mijn hart niet gewonnen. Alleen al dat ik niet kan kiezen waar in het wil installeren vind ik een minpunt.[/quote:294aabd881]Naast firefox gebruik ik de Iron browser. Kortgezegd is dat Chrome min de spiedende ogen van Google. Ook in een portable jas te gebruiken dus overal te installeren.
 • Ik gebruik alleen de zoekmachine van Google.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.