Vraag & Antwoord

Anders (internet)

IPv6

Anoniem
jolo
13 antwoorden
 • Iemand die exact weet (dus niet; "ik dacht dat…." :wink: ) hoe de vork in steel zit m.b.t. de invoering van het ipv6 protocol?
  Kan de hele wereld "straks" de huidige/laatste/voorlaatste generatie netwerkkaarten, modems, routers, etc. wegknikkeren….? Dat zal toch niet waar zijn…? :roll:
  Er zal toch wel een of andere roll out bedacht zijn om degenen die nu met ipv4 werken, normaal te kunnen blijven bedienen….

  Nogmaals: ik heb zelf geen idee, maar een doemscenario dat er voor tonnen aan hardware gewijzigd moet worden, dat kan ik me nauwelijks voorstellen.

  Wellicht is dit onderwerp een aardig idee voor een artikel in de C!T…..?? :wink:
 • IPv6 is (gelukkig) een software aangelegenheid. Het is dus niet zo dat het afhankelijk is van de netwerkkaart die jij in je PC hebt zitten, maar meer van het OS wat op die PC draait. Windows Vista en 7 ondersteunen het out-of-the-box, maar voor XP moet er een patch geinstalleerd worden en betwijfel ik of eerdere Windows versies ooit IPv6 zullen ondersteunen.

  Dit geldt ook voor alle andere apparatuur in je netwerk, alleen is het natuurlijk een beetje lastig als de fabrikant geen firmware updates (meer) uit gaat brengen met IPv6 ondersteuning. In dat geval ben je inderdaad genoodzaakt om iets nieuws te kopen, waar wel IPv6 ondersteuning in zit.

  De verwachting is dat in de loop van volgend jaar de IP-adressen op zijn. Dat houdt in dat er vanaf dat moment geen nieuwe, vaste IPv4 adressen meer uitgegeven kunnen worden. Verbindingen met een vast IP-adres zullen dus alleen een IPv6 adres krijgen en dus ook alleen maar via IPv6 bereikbaar zijn.

  Enkele providers bieden de mogelijkheid om een zgn. IPv6 tunnel op te zetten, waarbij IPv6 getunneld wordt over IPv4. XS4All biedt zelfs de mogelijkheid om native IPv6 op je Internetverbinding te krijgen. Hierdoor heeft je "netwerkje" thuis 18.446.744.073.709.551.616 (2 tot de macht 64) adressen, direct op het Internet, zonder tussenkomst van NAT.

  Door nu al te experimenteren met IPv6 loop je straks niet het risico achter te lopen, hoewel providers er wel voor zullen zorgen dat alles zo soepel mogelijk zal verlopen. Je hoeft je dus geen doemscenario in je hoofd te halen volgens mij…
 • Uit je reactie maak ik op dat ik m'n modem, router en netwerkkaart (onboard!) kan houden.
  Echter: veel ISP's werken met dynamische IP's.
  1) Gaat dat op dezelfde toer verder, maar dan met IPv6?
  2) Mijn (kabel)modem (nog steeds de originele -Chello- Thomson van jaren geleden!) snapt vermoedelijk niets van dat IPv6 gedoe. Vangt men dat dan op met datgene wat jij "getunneld" noemt…..??
 • Je netwerkkaart kun je inderdaad houden, maar het is dus wel afhankelijk van het OS wat op je PC draait of IPv6 ondersteund wordt. Zoals ik al schreef wordt het in Windows Vista en 7 standaard ondersteund, maar voor XP is een update nodig. Ik weet niet precies hoe het in Linux en Mac OS zit, maar ik kan me voorstellen dat de nieuwere versies ook standaard ondersteuning voor IPv6 bieden. Voor je router en modem ben je afhankelijk van de fabrikant of zij een firmware update bieden waar IPv6 ondersteuning in zit.

  Dynamische IP-adressen zijn straks niet meer nodig. Met IPv6 zijn (theoretisch gezien) genoeg IP-adressen beschikbaar om iedereen op de wereld te voorzien van een paar honderdduizend vaste IP-adressen. Deze worden dan door de provider toegewezen. Zo heb ik op mijn XS4All verbinding nu al een blokje van 18.446.744.073.709.551.616 adressen toegewezen gekregen, die ik vrij kan gebruiken op Internet.

  Met een IPv6 tunnel vang je problemen gedeeltelijk op. Een dergelijke tunnel zet je op vanaf een PC op je netwerk naar een endpoint bij de provider. Vanaf daar zal dataverkeer via native IPv6 doorgaan het Internet op. Op die manier kun je vanaf jouw PC toch nog sites bereiken, die alleen via IPv6 bereikbaar zijn, terwijl je Internetverbinding er eigenlijk nog niet klaar voor is.
 • [quote:67cdbdaeba="Leo S"]Voor je router en modem ben je afhankelijk van de fabrikant of zij een firmware update bieden waar IPv6 ondersteuning in zit.[/quote:67cdbdaeba]

  Wat dan inderdaad in zeer veel gevallen zal betekenen dat er voor kapitalen en duizenden tonnen aan hardware (mondiaal gezien) weggegooid kan worden…. Zal toch niet waar zijn….. :( :(

  Maar wat betreft die router: die dingen werken toch voornamelijk met wat lokale IP adressen??? Dat ding hangt tussen modem en een aantal systemen en heeft toch geen uitgebreide adressen nodig? Of mis ik iets?
 • Veel apparatuur zal inderdaad niet voorzien worden van een update, maar gelukkig hoeft ook niet alles meteen vervangen te worden. Door middel van een IPv6 tunnel kun je dus wel gebruik maken van IPv6 op je PC's naar het Internet toe, terwijl je modem, router, printers en andere apparatuur in je netwerk nog gewoon IPv4 gebruiken.

  Op een particuliere Internetverbinding krijgt men door de regel 1 IP-adres, op zakelijke verbindingen krijgt men een blok van IP-adressen. Hoeveel IP-adressen men krijgt is afhankelijk van het subnetmask. Op deze verbinding wordt een router aangesloten, die door middel van NAT (Network Address Translation), de interne IP-adressen van de PC's en dergelijke, vertaalt naar het externe IP-adres van de verbinding. Deze techniek is bedacht om minder publieke IP-adressen op het Internet uit te hoeven delen. Met NAT maakt het dus niet uit hoe groot een netwerk is, alle nodes binnen een netwerk gaan vanuit 1 publiek IP-adres het Internet op.

  Met IPv6 is geen NAT meer nodig, sterker nog: het bestaat niet eens meer. Doordat IPv6 zoveel extra IP-adressen meer biedt, kunnen providers ook meer publieke IP-adressen uitdelen aan de eindgebruikers, zonder zich zorgen te hoeven maken dat de publieke adressen op raken. Hierdoor krijgt in een native IPv6 netwerk iedere node op het netwerk een publiek IP-adres. Door middel van packet filtering worden poorten open gezet, van en naar het Internet.
 • Heb me nooit zoveel verdiept in de hele techniek achter Internet; dus mijn kennis schiet op dit gebied chronisch tekort… :oops:
  Een mens kan niet alles weten…. Toch….? :wink:

  Maar ik meen inderdaad een hele tijd terug, net zoals jij al aangeeft, een artikel gelezen te hebben dat de soep niet zo heet wordt gegeten als dat-ie wordt opgediend. Volgens mij was de strekking van het verhaal dat gebruikers met bestaande adressen zich niet zoveel zorgen hoeven te maken: er zou worden "geregeld" dat de gebruiker hier weinig last van zou hebben….
  Ben benieuwd!
 • In zoverren zul je nergens last van hebben, dat als je nog niet voorzien bent van IPv6, je ook niet de sites kan bereiken die 'IPv6-only' zijn. Een voorbeeld hiervan is www.avmipv6test.net. Op www.test-ipv6.com kun je zien hoe 'IPv6-ready' je bent…
 • Volgens mij wordt een deel van dit "ready" zijn ook bepaald door je ISP. Toch….?
  Het enige dat ik zie staan en IPv6 gerelateerd is, is dit:

  [i:07d52e2c8b]Link-local IPv6-adres: fe80::90df:cf40:d7d9:5403%11
  IPv6-standaardgateway:
  IPv6 DNS-server: [/i:07d52e2c8b]

  Maar dat zegt me verder niet zo heel veel….. :roll:
 • De verbinding naar het Internet wordt verzorgd door je provider. Die zal er ook voor moeten zorgen dat je IPv6 kan gebruiken op Internet. Het IPv6 adres wat jij ziet staan is een zogenaamd 'link local' adres. Kort gezegd komt het erop neer dat dit het IPv6 equivalent is van een private reeks adressen, zoals de 192.168.x.x reeks bij IPv4 is. Alles wat met FE80 begint is zo'n link local adres.

  Als je provider IPv6 beschikbaar stelt, krijg je een IP-adres wat niet begint met FE80. Zo is het IPv6 adres van mijn PC: 2001:980:15d9:1:222:faff:fed6:63b0
 • Dank voor alle info! 't Is me iets duidelijker geworden…
  Nu maar wachten wat er allemaal verder gebeurt. Ik meen dat e.e.a. eind 2011 zou gaan spelen(?)
  Ik vind persoonlijk dat er eigenlijk nog maar bar weinig aandacht aan wordt besteed. Ik noemde al een potentieel artikel in de C!T…. :wink:
 • Ik ga helaas niet over de inhoud van de Computer!Totaal, maar misschien dat Edmond of Jeroen dit leest en denkt dat het wel interessant kan zijn? Aan de andere kant is IPv6 behoorlijk complex en wellicht veel te technisch voor de gemiddelde lezer… Iemand die zich er echt in wil verdiepen kan veel beter informatie vinden op Internet.

  Er wordt inderdaad veel te weinig aandacht aan besteed, hoewel door het ministerie van economische zaken wel een IPv6 Taskforce is opgericht om IPv6 meer onder de aandacht te brengen: http://www.ipv6-taskforce.nl/
 • [quote:aff9309e91="Leo S"]Ik ga helaas niet over de inhoud van de Computer!Totaal, maar misschien dat Edmond of Jeroen dit leest en denkt dat het wel interessant kan zijn? Aan de andere kant is IPv6 behoorlijk complex en wellicht veel te technisch voor de gemiddelde lezer… Iemand die zich er echt in wil verdiepen kan veel beter informatie vinden op Internet.

  Er wordt inderdaad veel te weinig aandacht aan besteed, hoewel door het ministerie van economische zaken wel een IPv6 Taskforce is opgericht om IPv6 meer onder de aandacht te brengen: http://www.ipv6-taskforce.nl/[/quote:aff9309e91]

  Ik hoop dat de heren het lezen. Maar wat dat "complex" betreft: met een uitleg wat er gaat gebeuren en wat de (eventuele) consequenties zijn voor de modale gebruiker kun je alle kanten op…. Er zit heel erg veel tussen een "Jip en Janneke" uitleg en een uiterst technische uiteenzetting.
  Het moet toch mogelijk zijn om een artikel te schrijven dat voor de gemiddelde C!T lezer nog begrijpelijk is.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.