Vraag & Antwoord

Anders (internet)

Downloaden, veilig of niet?

Anoniem
Leo S
3 antwoorden
 • Hallo iedereen,

  Ik wil graag weten of het nog veilig is om te downloaden. Ik bedoel niet of ik virussen etc binnenkrijg maar of ik er gedonder met de wetgeving mee kan krijgen.

  Ik heb zomaar een gevoel dat het een beetje over is met het downloaden maar ik ben nog niet bekend met een strafzaak in Nederland over downloaden. Toch krijg ik een beetje de kriebels als ik ga downloaden. Is dit een terecht gevoel of is het nergens voor nodig?

  Mocht het gewoon legaal/gedoogd zijn in Nederland om te downloaden. Welk download programma zouden jullie dan aanraden?

  Alvast bedankt voor jullie reactie,

  Shirtloos.
 • Ligt er maar net aan wat en waar je download.
 • Idd, de auteurswet biedt de mogelijkheid tot het maken van een een thuiskopie en daar valt in principe het downloaden onder. Uitzonderingen zijn o.a. software en er zijn aanvullende voorwaarden o.a. dat het voor eigen gebruik moet zijn en dat je niet mag aanbieden (uploaden). Voor dit recht op een thuiskopie betaal je ook een heffing op blanco dvd's/cd's.

  Twee sites die het helder en volledig uitleggen:

  http://www.auteursrecht.nl/auteursrecht/22265/
  http://www.iusmentis.com/auteursrecht/nl/thuiskopie/

  Momenteel loopt er in de politiek een discussie doordat Justitie met een gemoderniseerde auteurswet wil komen die dit recht sterk aan banden zal leggen. Dit is echter enkel nog een proefbalonnetje en voor dat is omgezet naar een wetsvoorstel en de hele procedure via de beide kamers naar een wet heeft doorlopen zijn we ruim een jaar verder. Bovendien hebben partijen als SP, Groenlinks en D66 al laten weten dat ze tegen een wet die het vervolgen van individuen vanwege een niet legale download mogelijk maakt. Ook Teevens eigen partij de VVD heeft kanttekeningen bij het voorstel.

  Conclusie, voorlopig hoef je je om een vervolging voor downloaden niet echt druk te maken, uiteraard met inachtneming van de dingen die nu al verboden.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.