Vraag & Antwoord

Anders (internet)

werkeheugen vol

Anoniem
Stupendous Man
7 antwoorden
 • Hallo ik heb een vraag als ik op het internet dingen op zoek,zoals op deze middag over caravans. krijg ik steeds een bericht dat het werkgeheugen vol is en vaak slaat hij vast

  ik snap hier niets van omdat ik toch geen dingen opsla. als ik kijk naar eigenschappen van de harde schijf heb ik nog genoeg geheugen
  kan het zijn dat ik dingen moet verwijderen daar de computer ook vaak langzaam is
  hoop dat iemand mij raad kan geven
  groetjes ayla
 • Werkgeheugen is niet je harde schijf maar het RAM-geheugen dat met jouw processor samenwerkt.
  Je kunt experimenteren met de instelling van het cache geheugen, je kunt teveel programma's te gelijkertijd open hebben staan (onbewust!)
  dus kijken of je opstart programma's teveel hebt… of dat je meer geheugen plaatst…
 • Een andere naam voor werkgeheugen is RAM, zoals Andre@home al zei, en ook wordt het intern geheugen genoemd.
  Vooral wat oudere computers uit het goedkopere prijssegment werden nogal eens geleverd met vrij weinig werkgeheugen.
  Dit omdat XP best draaide met een beperkt werkgeheugen en werkgeheugen vroeger vrij kostbaar was.
  Maar inmiddels vraagt alleen al een modern anti-virus programma doorgaans zoveel werkgeheugen, en sommige andere programma's ook, dat zo'n wat oudere computer met weinig werkgeheugen eigenlijk onvoldoende werkgeheugen beschikbaar heeft.

  Mooi is dat intern geheugen tegenwoordig goed betaalbaar is.
  De beste oplossing bij te weinig intern geheugen is daarom doorgaans het uitbreiden daarvan, het in de computer bijplaatsen van een of meerdere extra RAM-modules.
  Vind je dat zelf te ingewikkeld, dan is er de mogelijkheid dat een computerwinkel het geschikte type intern geheugen zo nodig voor je bestelt en het er vervolgens voor je inzet, de kosten daarvoor vallen reuze mee.
  Noteer maar eens de type-gegevens van je computer, en bel maar eens met een computerwinkel bij je in de buurt.

  Succes.
 • Zoals al opgemerkt is dat als je werkgeheugen vol is dat het vaak de schuld is van programma's en services die onnodig opstarten, elke service gebruikt geheugen, antivirusprogramma's gebruiken ook steeds meer, uit testen met een heel oud systeem bleek bij mij dat Avast het minste geheugen gebruikt.
  En programma's zoals firefox en google chrome gebruiken tegenwoordig ook best veel, Opera is dan een goede keuze ook qua veiligheid.
  Tweak je systeem door services uit te schakelen, een goed hulp daarbij is de website van black viper: http://www.blackviper.com
  Maak van te voren wel een herstelpunt eer je services uitschakelt, lees goed de instructies en kan weinig gebeuren!
 • [quote:42de4b9a4f="ayla6"]krijg ik steeds een bericht dat het werkgeheugen vol is en vaak slaat hij vast [/quote:42de4b9a4f] Is hier wellicht sprake van een misverstand? Dus dat Windows een melding geeft over je te volle harddisk ruimte. Dat zou je eventueel kunnen checken via applicatie WinDirStat. Want het vol zijn van het werkgeheugen hoeft geen probleem te zijn. Daarvoor heb je immers een wisselbestand op je harddisk. Als je vind dat daardoor je PC te traag wordt, check dan in de overbodige applicaties die automatisch opstarten, de voorkeursinstellingen. Of deïnstalleer die applicaties eventueel via de freeware versie van Revo Uninstaller.
 • zou de melding kunnen slaan op te volle mappen met tijdelijke bestanden?
  dan wil een browser nog wel eens steigeren….
  al eens een opruimactie met ccleaner gehouden?
 • [quote:e7729abf35="jolo"]Is hier wellicht sprake van een misverstand? Dus dat Windows een melding geeft over je te volle harddisk ruimte.

  [/quote:e7729abf35]Dat zou inderdaad nogal een misverstand zijn. Windows zal dan geen melding maken van een vol werkgeheugen, maar van te weinig harddisk ruimte.

  [quote:e7729abf35="jolo"]het vol zijn van het werkgeheugen hoeft geen probleem te zijn. Daarvoor heb je immers een wisselbestand op je harddisk.

  [/quote:e7729abf35]Mmm, ja, in principe zal het wisselbestand (de page file) een te krap werkgeheugen compenseren, maar in de praktijk levert dat onder XP met een krap werkgeheugen toch nogal eens meldingen op met de suggestie het wisselbestand meer ruimte te geven.
  Enkele XP gebruikers met te krap werkgeheugen meldden me dat ze die bevinding hadden.
  Geen idee waarom XP in zo'n geval niet zelf een groter wisselbestand aanspreekt. Zou de grootte standaard niet vrij door XP uit te breiden zijn wanneer daartoe de noodzaak bestaat?
  Het via instelling daarvan toewijzen van een ruimer page file leverde overigens niet eens verbetering op, alleen het uitbreiden van het werkgeheugen bood goed soelaas.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.