Vraag & Antwoord

Anders (internet)

Torrent legaal?

Anoniem
Leo S
15 antwoorden
 • Eenvoudige vraag: is Torrent een legale site?
  perloc
 • Welke site torrent? Torrent.com torrent.nu, torrent.eu, torrent…??? Torrent en torrent sites zijn niet illegaal. Wat niet is toegestaan is het aanbieden van materiaal wat aan auteurs rechten, etc is gebonden, maar goed dat lijkt me logisch toch?
 • Verder zijn er toch ook al artikels over geweest, op de site van computer totaal. Zoals deze http://computertotaal.nl/software/22117-torrents-downloaden.html Het recentste artikel daarover was waarschijnlijk deze http://computertotaal.nl/software/25916-bestanden-downloaden-met-bittorrent.html Het hangt dus inderdaad zoals Fabian-NL zei, van de te downloaden content af. Zie bijvoorbeeld daarover dit artikel van vorig jaar http://computertotaal.nl/internet—netwerken/22224-downloadforum-ftd-sluit-1-maart-de-deuren-.html
 • Dus dan maar in de prullebak met die twee licentie's waar ik een kleine 100 Euro voor heb betaald?
  Ik heb niet zoveel zin om voor doorgeefluik te spelen, laat staan dat het weinig zin heeft gezien mijn upload snelheid van 8Mbyte/sec.
  perloc
 • Huh? Je hebt geld betaald om via torrents te kunnen downloaden?
 • Waar heb je voor betaald? Hopelijk niet om torrents te downloaden, want dan ben je echt opgelicht.
 • Oei… ik heb een bericht gepost voor mijn laatste over de 2 licenties in de prullebak, maar die zie ik niet. Dus er is iets mis gegaan.
  Het is als volgt. Ik heb een paar jaar geleden in Nederland bij een bedrijf 2 licentie´s WinXPProf OEM gekocht in de veronderstelling dat ik met de WinXP CD die ik heb windows kon installeren. Dat bleek niet zo te zijn en ik weet nu inmiddels dat je een Win OEM disk moet hebben om Windows te installeren. Dus ik ben op Internet op een Torrent site terecht gekomen en daar zou je Windows kunnen downloaden. Mijn vraag was dus "is dat legaal". Ik heb gezien dat de OEM CD zonder licentie wordt gedownload.
  Dus hoe zit het?
  Ik heb ook de sites bezocht die jolo me heeft gestuurd, daar staat heel veel in maar niet een eenvoudg antwoord op mijn vraag.
  Waar betaal je voor, voor de CD met Windows of voor de licentie.
  perloc
 • [quote:61ba3e949b="perloc"]Ik heb een paar jaar geleden in Nederland bij een bedrijf 2 licentie´s WinXPProf OEM gekocht in de veronderstelling dat ik met de WinXP CD die ik heb windows kon installeren. [/quote:61ba3e949b] Die XP licenties zijn in principe alleen geldig, als deze zijn voorzien van een Certificaat van Echtheid, waar de productcode op staat. Zie voor uitleg deze hyperlink http://www.microsoft.com/nl-nl/howtotell/Software.aspx#Packaging

  Ofschoon daar eigenlijk ook een originele Windows XP cd bijhoort, zou je die kunnen proberen te downloaden. Alleen is het niet zeker of een torrent de oplossing is. Als de checksum daarvan gelijk is als die van de originele Windows XP cd, dan zou je 'm kunnen gebruiken. Als er echter mee geknoeid is, dan is die torrent illegaal. Onder knoeien versta ik onder andere het verwijderen van de activatie procedure en/of het toevoegen van maleware.

  Je betaalt overigens grotendeels voor een gebruikers licentie. In een eventueel meegeleverde cd zitten de minste kosten. Minder dan een euro, denk ik.
 • Alleen het downloaden van muziek en films wordt als niet illegaal gezien, het downloaden van software, die via een torrent wordt aangeboden is wel illegaal…
 • jolo; De licenties bestaan uit een groene originele plakker met de product code erop, zoals je vindt geplakt op laptops en comp. kasten. Ze lijken veel op die tezien zijn in je link, maar ik heb ik de loop van de tijd gemerkt dat ze nogal van elkaar kunnen verschillen. De levencier heeft me de schriftelijke verzekering gegeven dat deze zijn te gebruiken met een Windows OEM install CD. (Windows XP Pro OEM).
  Dus uit je verhaal maak ik op dat downloaden van een Windows versie niet illegaal is, zolang je maar een echte licentie gebruikt.

  Leo S: Wat je hier schrijft lijkt me zo'n beetje in tegenspraak met wat jolo schreef. Het gaat toch om de licentie, niet? Niet om de CD waar Windows op staat.

  Ik heb ze indertijd aangeschaft omdat ik hier nogal eens studenten krijg met computers boordevol viruses. Bij sommigen is het zó erg dat alleen een nieuwe installatie soelaas kan bieden. Dan maak ik van de HD een image, zet er een frisse Windows op en zet dan de meest waardevolle data uit de image terug. Maar tot op heden heb ik de licencies niet kunnen gebruiken.
  perloc
 • Dat software gedownload via torrents illegaal genoemd wordt, is omdat deze daar beschikbaar gesteld wordt zonder toestemming van de softwarefabrikant. Als je daar desondanks toch gebruik van maakt, is dat voor eigen risico. Want je weet tenslotte niet of die software illegaal is bewerkt.

  In principe zou je softwareleverancier het installatiemedium of een download hyperlink beschikbaar behoren te stellen. Verder klopt het wel, dat je een legitieme productcode van XP kunt gebruiken bij een XP installatie cd. Mits die van dezelfde versie is, als die productcode van XP.

  Overigens is Windows XP nog beperkt bruikbaar. Microsoft stelt voor Windows XP met Service Pack 3 beveiligingsupdates slechts beschikbaar tot 8 april 2014.
 • jolo: Dat WinXP tot april 2014 nog beschikbaar is diirt npog 2 jaar en geldt alleen voor uodates. Natuurlijk kun je ook na die tijd WinXP nog goed blijven gebruiken, dus daar maak ik me niet zo'n zorg om. WinXP is nog steeds heel erg populair!!

  Dank voor je antwoorden!!
  perloc
 • Het downloaden van software, die op een andere manier beschikbaar wordt gesteld als door de fabrikant zelf, is illegaal. Dit in tegenstelling tot het downloaden van muziek en films. Ondanks het feit dat je een licentie hebt, mag je nog steeds niet de installatiemedia downloaden, als deze niet door de fabrikant of leverancier beschikbaar wordt gesteld…
 • Leo S: ik vraag me af of dat wel waar is. Heel veel software, betaald en niet betaald is van heel veel verschillende sites te downloaden. Dus klopt het wel wat je schrijft? Of is Windows een uitzondering….
  Verder kán ik van de Windows site windows OEM niet downloaden want dan moet ik aantonen een handelaar te zijn. Tja, en dat ben ik niet.
  perloc
 • Anders moet je gewoon eens naar microsoft mailen of bellen. Ze hebben ook zo een project waar je om authentieke microsoft kunt vragen als je opgelicht bent, misschien dat ze je daar kunnen helpen…

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.