Vraag & Antwoord

Anders (internet)

weet hier maar es antwoord op!:-)

Anoniem
Jenna
2 antwoorden
 • Hallo, sorry ik ben een leek op dit gebied.
  Er wordt hier veel gepraat over snelheden etc.
  Wat is nou kbps, bps etc, downstream en upstream?
  Ik ben erg beniewd.

  Alvast bedankt.
 • De snelheden die hier genoemed worden worden idd gemeten in kbps of kB/s etc.

  In "computerland" gaat alles om bits en bytes. Een bit is een digitale 1 of een 0. Acht bits vormen samen een byte;

  10011001 is dus een byte (en opgebouwd uit 8 bits) Een byte staat voor een karakter. De letter a bijv. wordt in de computer uitgedrukt in 8 bits (een byte dus). Daar zijn internationale afspraken voor gemaakt, anders kun je natuurlijk nooit fatsoenlijk met elkaar communiceren. En principe doet een processor in een PC niets anders dan continu 1-en en 0-en verschuiven. Het is de taak van het besturingssyteem (bijv. Windows) en de daarop draaiende programma's (Bijv. Word) om al die 1-en en 0-en juist te interpreteren. Eigenlijk bestaan dus alle bestanden en programma's uit een hele rij enen en nullen, vandaar dat de grootte ook aan wordt gegeven in bytes (of KiloBytes, MegaBytes etc.) Een kiloByte bestaat niet uit 1000 bytes, maar uit 1024 bytes. (1 kiloBIT bestaat dus uit 1024 BITS) wanneer een snelheid in kilobits wordt weergegeven dan gaat dat dus over het aantal enen en nullen dat per seconde door "de draad heen gaat" Let vooral op de notatie:

  3,5 kbps is KiloBits per seconde (*1024 is het aantal enen en nullen per sec.)

  3,5 kBps is KiloBytes per seconde (*1024*8 is het aantal enen en nullen per sec.)

  Met een normaal modem mag je snelheden verwachten van 3,5 a 4,5 kBps. Bij kabelgebruikers kan dit bijv. makkelijk het 10 voudige bedragen.

  Upstream is het versturen van info vanuit jouw computer richting internet en is meestal trager dan downstream; van internet naar jouw PC. Wanneer je download, ben je dus downstream bezig (maar tegelijk ook een beetje upstream, omdat jouw computer om de zoveel tijd tegen de computer aan "de andere kant" zegt dat ie klaar is voor het ontvangen van het volgende blokje data.

  Duidelijk? Zo niet, dan stel je gewoon nog een vraag…

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.