Vraag & Antwoord

Games

Legaal / illegaal / abandonware

Anoniem
sdk
15 antwoorden
 • pfff na zo'n beetje dit hele forum uitgeplozen te hebben duizelt het me….

  Kopieren –> illegaal
  Kopie als backup –: legaal (?)
  Downloaden –> illegaal
  Cracks –> illegaal

  –allemaal hartstikke duidelijk—-
  maar…

  Wat is abandonware en wanneer mag dat dan wel gekopieerd worden of gedownload en wanneer is een produkt abandonware? Als ik bv. kijk naar de copyright van mijn XP dan zie ik dat dat tot 2001 is… Wat houdt dat dan in??

  En wat als de makers geen ondersteuning meer op een produkt geven en hackers wel?? In een andere topic werd ik aangevlogen over een no-cd crack die noodzakelijk is om een spel onder XP te laten draaien omdat de makers te lui zijn om er zelf een patch voor te schrijven, overigens de cd blijft nodig… Ben ik dan ook illegaal bezig?

  snapernixmeervan
 • In de FAQ staat het volgende over AbondonWare:

  [quote:4a6b29df33]3. Abandon ware(z)
  Games die al enkele jaren oud zijn en niet meer in te winkel zijn te verkrijgen komen vaak op abandon ware(z) sites terecht. Nu denken veel mensen dat je dat zo legaal kan downloaden, maar in de meeste gevallen zit er nog gewoon auteurs recht op de betreffende software.
  Het aanbieden van dergelijke games is dus niet toegestaan en ook het verzoeken om dat soort sites mag hier niet, hoe wanhopig je ook op zoek bent naar een bepaald spel. Probeer het eens in vraag en aanbod, misschien kan iemand je daar verder helpen.
  Ben je er absoluut zeker van dat een game vrij gegeven is door de makers dan is het uiteraard wel toegestaan om een linkje te geven. [/quote:4a6b29df33]
  Duidelijk toch?
 • Overigens is het dus mijn inziens niet illegaal als je een crack gebruikt terwijl je een gebruikerslicentie hebt van het orginele spel.
 • hoe weet je of een spel is vrijgegeven en waar dient die copyright datum dan voor??

  in mijn ogen is een crack ook niet illegaal als je ook licentiehouder bent maar waarom wordt hier dan moeilijk over gedaan??
 • tja wie zegt dat jij daadwerkelijk een licentie hebt?
  op forums is dit gewoon verboden omdat 9 van de 10 mensen die zeggen dat ze er 1 hebben het toch niet hebben….
  Daarbij komt is het maken van een crack wel degelijk verboden, je veranderd dan de software en dat is een inbreuk op het auteursrecht….
 • Ok, dat is duidelijk…

  Het is alleen wel jammer dat er ook cracks bestaan die juist helpen mensen plezier te hebben van hun programma…en dan heb ik het niet over cheats…

  net als bijvoorbeeld de lan optie voor nfsu
 • [quote:e7964fad3d="sander16v"]hoe weet je of een spel is vrijgegeven en waar dient die copyright datum dan voor??
  [/quote:e7964fad3d]

  Spellen worden meestal vrijgegeven door de originele uitgever, mooie voorbeelden hiervan zijn de eerste versie van GTA en sinds kort Tribes 2.

  Die copyright -datum is de datum van verschijning van de software. Volgens de nederlandse wet valt software onder de auteurswet en geldt er in principe auteursrecht voor een periode van 70 jaar (www.auteursrecht.nl). (in andere landen gelden er vaak weer andere regels)
 • Minder mooie voorbeelden zijn arcade spellen, die maar niet vrijgegeven willen worden. MS wil iets met die spellen opzetten voor Xbox live. Oude spellen willen ook nog wel eens op de GBA verschijnen. Abandonware kan dus nog wel eens een tweede leven hebben.

  Settlers 2 voor de Xbox live of de GBA zou ik wel een goed idee vinden. :D
 • [quote:2f25c6ebb1="arjant2"]tja wie zegt dat jij daadwerkelijk een licentie hebt?
  op forums is dit gewoon verboden omdat 9 van de 10 mensen die zeggen dat ze er 1 hebben het toch niet hebben….
  Daarbij komt is het maken van een crack wel degelijk verboden, je veranderd dan de software en dat is een inbreuk op het auteursrecht….[/quote:2f25c6ebb1]

  heb je dit geteld ofzo??? slaat natuurlijk nergens op.
 • http://www.classicnesseries.com/

  NES goes GBA!
 • [quote:dea24306b2="sdk"][quote:dea24306b2="arjant2"]tja wie zegt dat jij daadwerkelijk een licentie hebt?
  op forums is dit gewoon verboden omdat 9 van de 10 mensen die zeggen dat ze er 1 hebben het toch niet hebben….
  Daarbij komt is het maken van een crack wel degelijk verboden, je veranderd dan de software en dat is een inbreuk op het auteursrecht….[/quote:dea24306b2]

  heb je dit geteld ofzo??? slaat natuurlijk nergens op.[/quote:dea24306b2]
  Zelfs al liegen maar 2 van de 10 mensen hierover, het komt er toch op neer dat je niet kunt controleren of iemand daadwerkelijk het originele spel heeft. Als je zo iemand helpt, ben je dus potentieel illegaal bezig.

  Ik moet wel bekennen dat ik zelf ook veel gebruik maak van cracks. Ik heb een vaste pc en een laptop. Als ik een nieuwe game koop, installeer ik deze meestal op beide pc´s. De cd´tjes blijven vervolgens bij de vaste pc liggen en voor de laptop gebruik ik de cracks. Wel zo makkelijk.

  By the way: heeft nog iemand cracks voor THPS 2 en/of 3? Deze heb ik namelijk nog niet kunnen vinden. :P
 • Dit slaat wel degelijk ergens op sdk….

  Feit blijft dat veel mensen spellen niet kopen…. en hier komen vragen om cracks of hulp bij spellen die ze niet hebben gekocht….
 • [quote:8996ff0713="arjant2"]Dit slaat wel degelijk ergens op sdk….

  Feit blijft dat veel mensen spellen niet kopen…. en hier komen vragen om cracks of hulp bij spellen die ze niet hebben gekocht….[/quote:8996ff0713]

  Een vermoeden is geen reden om iemand niet te helpen.
 • volgens mij is het policy van dit forum dat er niet geholpen wordt met cracks?

  heeft iemand problemen met zijn legale versie dan is hij uiteraard van harte welkom voor hulp.
  Alleen als iemand de vraag stelt waar hij aan een crack kan komen, of dat zijn crack niet werkt, wie hem kan helpen, tja dan hoort dat hier niet thuis mijn inziens….
 • [quote:2e4d75f3bb="sdk"][quote:2e4d75f3bb="arjant2"]Dit slaat wel degelijk ergens op sdk….

  Feit blijft dat veel mensen spellen niet kopen…. en hier komen vragen om cracks of hulp bij spellen die ze niet hebben gekocht….[/quote:2e4d75f3bb]

  Een vermoeden is geen reden om iemand niet te helpen.[/quote:2e4d75f3bb]
  Nee maar misbruik maken van de hulp van iemand is ook niet echt netjes en toch gebeurt dat vaak in zulke situaties.

  Daarnaast ben ik zowiezo van mening dat juist door het verspreiden van cracks er bij de industrie het idee blijft bestaan dat hun 'kopieer-beveiliging' (waar de meeste cracks voor nodig zijn) geen problemen oplevert (de klanten klagen niet & brengen het product niet terug dus is er geen probleem … ).

  En als laatste : die cracks komen iha uit de warez-community.
  De kans is dus groot dat een link naar een crack daardoor indirect een link is naar een site voor illegale software …

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.