Vraag & Antwoord

Games

Leeftijdsgrenzen voor spellen ?

Anoniem
The_Picard
9 antwoorden
 • Er zou dus volgens Planet door de heren in de regeringen bedacht zijn dat er ook voor Europa aparte leeftijdsgrenzen e.d. op spellen moeten komen.

  Maar is dit niet gewoon geldverspilling ?
  De meeste spellen die ik heb hebben al een ESBR-rating (de 'Mature'-rating met 'blood & violence' voor UT'03 bijvoorbeeld. De 'Teen'-rating voor MOO3).
  En als dat er niet op staat is er wel nog de duitse standaard (USK : 'ab 12 jahre' bij Forgotten Battles).
  En ten slotte heb je nog 'Elspa' (Vice City = 18+, Tropico:Paradise = 11+ ).

  Je hebt dus op het gemiddelde spel al minimaal 1 zo'n aanwijzing staan …
 • Bovendien is het onzin. Bij de meeste winkels kun je rustig spellen kopen die bv voor 18+ zijn getaxeerd, zelfs als je dat nog niet bent. Fianl Fantay 8 (of 7, weetniet zeker) heb ik ook gekocht toen ik 8 as ofzo, en het heeft een 'teen' rating, 14+ dus :-?

  Ik bedoel maar, het heeft geen zin en het kost veel geld. Als je het zou willen doen, reken dan gewoon de Amerikaanse normen om naar leeftijden en doe verder niet oeilijk. Kost het ook nog minder geld.
 • Jep, en de vraag is ook of het wat uithaalt…. Ouders weten meestal toch niet wat voor games hun kinderen meestal spelen, of interreseert het niet. Een verkoper geeft ook rustig elk spel mee, dus wat hebben we dan aan die rating?
 • [quote:fe20608039="BA"]dus wat hebben we dan aan die rating?[/quote:fe20608039]

  Geen rate…. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :P :wink: :wink:
 • [quote:8da38e330f="BA"]Jep, en de vraag is ook of het wat uithaalt…. Ouders weten meestal toch niet wat voor games hun kinderen meestal spelen, of interreseert het niet.[/quote:8da38e330f]
  Niet alles weten is een ding … maar zelfs niet voor interesseren is m.i. heel slecht. Probleem is alleen dat een overheid daar niks aan kan doen (tenzij men een 'opvoeder-bewijs' wil wil invoeren ;)) en dat zulke maatregelen de toch al overdreven beschermende ouders nog erger maakt.

  [quote:8da38e330f] Een verkoper geeft ook rustig elk spel mee, dus wat hebben we dan aan die rating?[/quote:8da38e330f]
  Daar zou de overheid wel wat aan kunnen doen … alleen is de vraag of het helpt ?
  Als 'men' het niet legaal kan kopen … is de weg naar de 'warez-scene', die toch al heel vlug gevonden is vanwege de 'dure' spellen, wel heel erg verleidelijk.

  Ik denk zelf dat een simpele rating-systeem het tegengestelde effect heeft.
  Tenminste als ik kijk hoe ik het systeem gebruik als het op films aan komt. Zo heb ik al gauw de neiging om films met die geen 'MG6' zijn al heel erg vlug over te slaan. Omgekeerd is een film die '16 + "vuist" en/of "spin" juist vlugger interessant …

  Het is dus in zekere zin de rode doek voor de stier … Spellen als Carmageddon & Postal maakte juist gebruik van al die negatieve publiciteit door hard te schreeuwen dat ze 'verboden' zijn.

  Daarnaast heeft een goed rating-systeem (zoals de USK-rating in Duitsland) het kwalijke effect dat de producenten spellen gaan censureren om vooral de gewenste 'lage' beoordeling te krijgen.
 • ik vind het ook een beetje onzin. laat kleine kinderen gewoon lekker op monsters schieten. vinden ze toch leuk. en al krijgen ze hem zelf niet mee spelen ze hem wel bij een ouder iemand duss. tegengaan doe je het toch nooit :D
 • Ik vind persoonlijk die opsomming van al die verschillende leeftijds grenzen in de eerste post een hele goede reden om één Europesch systeem in te voeren. Laat ik een voorbeeld geven. Ik kocht laatst de DVD X-Men 1.5 daar stond op de hoes de Nederlandse leeftijdsgrens op van 16 jaar. Binnen in daarentegen stonden nog twee verschillende leeftijden, 12 en vijtien jaar. Nu ben ik ouder dan elk van deze drie leeftijden maar wat moet ik hier nu mee als ik ouder was en ik er over nadacht om dit aan mijn zoon of dochter van 13 of 15 te geven? Welke leeftijd moet ik aanhouden of zou ik uit pure frustratie de leeftijdsgrenzen maar negeren?
  Dan blijft er natuurlijk nog altijd de kwestie van wat voor nut zulke leeftijds aanduidingen überhaupt hebben. Het controleren van een dergelijke grens bij iedere winkelier is onbegonnen werk en zoals eerder al aangegeven makelijk te omzijlen door iedere twaalf jarige met een internet aansluiting (oftewel iedere twaalf jarige). Het is dan ook veel beter om dit soort aanduidingen te zien als adviezen meer dan geboden. De overheid [u:e6439b1a2f]adviseert[/u:e6439b1a2f] ouders een spel niet door kinderen te laten spelen onder een bepaalde leeftijd. Vergelijk het met de kijkwijzer van tv en films. Ieder kind kan opblijven (of het laten opnemen) om een film of ander programma te zien waar ze volgens de kijkwijzer te jong voor zouden zijn. Het is voor de verantwoordelijkheid van de ouders om te zorgen dat dit niet gebeurt als die ouders dat niet willen. De kijkwijzer is alleen een houvast om te laten zien wat voor een programma iets is. Je kunt immers niet aan de titel het verschil zien tussen Dragon Ball Z en de Tweenies. ZO zou het ook moeten zijn voor spellen in mijn optiek.

  Dank U voor de aandacht.
 • Welke leeftijd ?
  Als winkelier / overheid => de hoogste
  als ouder => je kent je kind toch hopelijk zelf goed genoeg om te weten wat je goed vind ?

  Een 'vaste' leeftijdsgrens is zowiezo onzin aangezien er mensen van 18 zijn die absoluut nog niet 'volwassen' zijn. En omgekeerd zijn er beslist wel eens jongeren die 'vroeg' volwassen zijn.
 • Paratrooper… good old times… ik speelde het al toen ik 4 was! Komt daar dan óók 18+ op te staan? Je moet nou eenmaal met een kanonnetje mensjes uit de lucht knallen. Ja, het is CGA, dusss? :)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.