Vraag & Antwoord

Videokaarten en monitoren

DirectX 9 - systeem hangt op Direct3D

11 antwoorden
  • Mobo: MSI Pro266 + VIA chipset (AGP4x) en Intel PIII VGA (AGP): Asus V7100 en nu nVidia GeForce4 MX440 OS: Windows 2000 Ik dacht met die nieuwe GeForce4 toch wat minder problemen te hebben, maar ik ben net zo ver van huis. Met die Asus was ik een beetje uitgespeeld, met de nieuwste driver startte windows op met blauwe achtergrond en zonder die driver geen DirectX 9... dan maar niet de nieuwste games. Maar er gingen steeds meer applicaties hangen. Volgens de winkel zit er een foute chip op die Asus-kaart, maar volgens de winkel heb ik natuurlijk altijd wat nieuws nodig. De nieuwste GeForce-driver (45.23) wordt wel geaccepteert en zelfs DirectX 9, maar dan moet ik niet Direct3D gebruiken/testen (dxdiag). Vruchteloos getest: - Hardwareversnelling VGA verminderen -> de eerste 2 3d-tests gaan goed bij uitschakelen aanwijzers, maar bij de derde test gaat ie toch weer hangen - Refreshrate monitor = 60 (IIyama 17", ja die met die te krappe behuizing) - Via 4-in-1 driver (Mobo) vernieuwd (wo sounddriver) - Wat verschillende Bios-instellingen Oftewel: de vga-kaart is het probleem niet. Ik heb met dat mobo vanaf het begin ook al gezeur met USB. Muis en keyboard vallen na een tijdje weg en cam en printer krijgen helemaal geen data de bus op. De apparaten werken probleemloos op een andere pc en ik ondervind onder win98 dezelfde problemen. Windows 2000 accepteert alle drivers. Oftewel: OS is het probleem niet. Ik twijfel nu dus Mobo/CPU/Ram te vernieuwen, want lost dat het wel op? Misschien configureer ik gewoon iets niet goed in Windows 2000. Waarom gebruiken alle apparaten dezelfde IRQ? Windows klaagt niet, dus het zal wel goed zijn... Ik kijk na een reset wel es in de bios en zie dan de CPU tot soms wel 65 graden oplopen. Lijkt me een beetje warm. Ik rook nogal en af en toe zitten ventilatiegaten dichtgestoft, zou de voeding longkanker hebben? Dan fikt een nieuw mobo natuurlijk ook weg...
  • Stomme vraag natuurlijk gezien je aantal posts,maar heb je de oude asus drivers goed verwijderd,gebruik anders eens Nasty File Remover.
  • Nee hoor, dat aantal komt door softwareforums, ben niet zo'n hardwarespecialist... En in dit geval niet onbelangrijk. Op de GeForce-cd zit een sticker dat eerst de oude driver moet worden verwijderd. Dan eerst DirectX erop en dan pas de nieuwe driver. Heb ik dus ook zo gedaan, maar de installatie van de Asus-driver was niet helemaal geweldig vanwege de downgrade. Ik probeer die remover eens.
  • Aantal vragen: Wat voor voeding zit erin? Case temp bij normaal gebruik? Anders, wat ook te proberen is, is het opnieuw installeren van Windows (liefst eerst een format, daarna alles er weer op, stap voor stap).
  • Nasty File Remover: Weer in de juiste volgorde: - VGA-driver verwijderen: booten - Driverinst. annuleren - NFR runnen, hij vond 2 files (wo een dll) met versie 3140 (van de asus-driver), ik heb ze gekiept, de rest was versie 45.23 dus van de nieuwe kaart, heb ze maar laten staan - DirectX 9 inst. - GeForce4-driver: booten - Geen verandering Die bootrate is dus niet leuk meer :-( Hu'uruun: Ik heb een ATX-kast met een 300 Watt-voeding met wel wat koek op de bladen, maar hij blaast nog (constant ook, niet overdrijven) Die 65 graden pieken zag ik vooral van de zomer en als Red Alert, Starcraft of Photoshop het systeem op slot gooide. Bij normaal gebruik zie ik zo'n 50 graden (cpu en system). Windows heb ik opnieuw geinstalleerd toen ie met de nieuwste asusdriver icm dx9 hardnekkig blauw bootte en ik na wat probeersels ook niet meer safe kon booten. Ik heb toen niet geformatteerd geloof ik, zie ik ook geen reden toe...
  • Nog een vraagje, dat hangen is dat maar voor even of is zo ver vastgelopen dat-ie opnieuw opgestart moet worden? Als het 'even' blijft hangen, duidt dat op het te heet worden van de Core van je videokaart (zie ook FAQ van dit forum). Als-ie helemaal vastloopt kan het ook met de core te maken hebben, probeer ook eens de kast 'open' te laten (wanden eraf halen van je case, als dat mogelijk is) en kijken of het nog voorkomt. 65 graden is niet bepaald een ideale temperatuur (zomer of niet). Edit: Formatteren is altijd een goeie oplossing, dan raak je alle rommel écht kwijt (conflicterende drivers bijvoorbeeld) etc... Zorg wel voor een back-up van je belangrijkste bestanden (i.e word-bestanden, maar probeer zo min mogelijk 'hele' programma's te back-uppen). Edit2: Met die voeding zit het wel goed, mits de voltages stabiel blijven bij belasting.
  • Is het niet een veel logisher volgorde als je eerst je VGA drivers installert en dan DX9? Dan kan DX9 zig aanpassen aan de drivers die je dan hebt geinstaleerd.
  • General X: zo zie ik dat ook, maar die fabrikanten verzinnen altijd wel weer wat afwijkends in de hoop dat ze opvallen, het staat nu dus specifiek op een sticker op het cd-hoesje. Oh, wacht es, misschien bedoelen ze dat anders, er staat: [quote:087b7f51f0] Please note that DirectX 8.1 must be loaded before Display driver installation[/quote:087b7f51f0] En er staan dus 2 Directe X'en op de cd. Moet ik dus: - Driver verwijderen: booten naar vga - DX8.1 installeren - GeForce4-driver installeren: booten - en dan pas DX9 installeren Die volgorde heb ik idd nog niet uitgeprobeerd... :roll: shit, ik heb dx9 er dus al op staan... ik las ergens dat ie er wel af kan maar niet zonder veel moeite... Hu'uruun: Hij slaat echt helemaal op slot. Soms is het scherm dan zwart, soms het laatst vertoonde beeld, soms springt ie naar lage resolutie met een leeg schermvullend dialoogvenster. En dat vind ik nogal wat voor windows 2000. Dat er wat crasht of kraakt, okee, maar hangen... vandaar dat ik het dus vooral in de hardware zoek. Met een iets lagere dan de hoogste hardwareversnelling doet ie dus iets meer, alleen eindigt het steevast toch weer met die coma. Probleem van volledige herinstallatie is niet zozeer die docjes, alle data staat bij mij op andere partities, maar juist alle programma's en de webserver en netwerkconfig, zie nogal op tegen de klus, maar op een gegeven moment ontkom ik daar natuurlijk toch weer niet aan... Ik heb het zaakje onder win98 (andere partitie) geprobeerd aan de praat te krijgen, maar ook weer zonder resultaat. En aangezien ik met die USB-bus dus ook al harde woorden heb gehad, begin ik steeds overtuigder te raken dat ik met deze bak gewoon een maandagochtend-configuratie heb. Op mijn vorige bak (biostar met AMD) had ik nooit dit soort hardnekkige dingen.
  • Open Case al geprobeerd? Als dat niet helpt moet het haast wel óf het moederbord, óf het geheugen of anders de software zijn. Draai ook eens Memtest.
  • Ja, die memtest kwam ik gister hier in een faq tegen en daar ben ik tot na zessen mee zoet geweest... Ik heb 2 dimm's SDRAM 256 MB pc133, verschillend merk (niet-a-merk van alternate bij aanschaf mobo en kingston later bijgeprikt) De test start en bij alle dimm-configuraties wordt bij 66% (test 6 begint net, iets met modulo 10...) en reeks fouten gerapporteerd en stopt de test en/of hangt het systeem op de bekende manier (ligt dus blijkbaar niet aan windows of een driver, ik kom vooruit :-)). Is me (nog) niet duidelijk of het hangen door een bepaalde dimm of slot komt, kan ik nog onderzoeken, maar het klinkt alsof de sdram-slots niet lekker zijn. Ik heb ook nog 4 DDR-slots (pc 200/266, nog wel te vinden denkk) waarmee ik het zou kunnen proberen. Ik zag na de test met alleen de b-merk-dimm in slot 1 (keek toevallig ff) de cpu op >60 graden staan (case is dan 37 graden, bedoelde ik gister ook, keek niet goed). Ik gok dat bij alle dimm-configuraties die temperatuur wel zo hoog zal oplopen. Ik lees die faq nog ff op dat punt, maar wat is raadzaam: - sdram gestructureerd testen (ik kan test 1-5 geloof ik overslaan, dus hoeft me geen nachtrust te kosten) - sdram afschrijven, ddr proberen (128 kost niet zoveel en ik kan er nog bijprikken - mobo afschrijven (vanwege onbetrouwbare module) En de kast staat nu dus open en ik ben ff met wattenstaafjes bezig geweest. De hoek van de VIA-chip waar de cpu-fan op blaast had toch wel een flinke stofkoek... met de wind mee achter die VIA chip komen dan eerst de ddr-slots en op sdram slot 1 staat een windscherm...
  • Probeer anders die Kingston module in de eerste slot te stoppen en die ander er gewoon uit te halen en kijken of je dan nog problemen hebt (o.a memtest). Als dat niet zo is, gewoon een nieuwe 256 mb geheugen module halen en het probleem is naar alle waarschijnlijkheid opgelost.

Beantwoord deze vraag

Weet jij het antwoord op deze vraag? Registreer of meld je aan met je account

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.