Vraag & Antwoord

Videokaarten en monitoren

CRT of TFT

Anoniem
None
42 antwoorden
 • Hallo,

  ik wil graag voor een 17` TFT scherm sparen, maar nu is mijn vraag of een TFT nou beter is dan een CRT, ik heb nu een 19`CRT hansol scherm en wil nu graag een TFT Scherm maar welke voordelen en eventuele nadelen zitten er aan een TFT scherm

  bedankt!
 • als je veel games speeld kan je beter een crt scherm hebben…
 • De grote nadelen van TFT schermen zijn:
  * De reactiesnelheid (pixel van kleur wisselen) is eigenlijk te laag om goed een spel te spelen zonder dat het beeld vervaagt.
  * Ze zijn pokke duur!
  * Je heb meestal wel wat kapotte pixels, en dat is heel erg irritant (ervaring met 2 laptops :lol: )
  * TFT schermen kunnen maar maximaal 16-bits kleuren weergeven, met een speciale techniek maximaal 18-bits. Terwijl CRT'tjes het mooie 32-bits kunnen weergeven.

  Als ik jou was, en je hebt genoeg ruimte op je bureau, zou ik een 19 inch of 21 inch CRT scherm nemen, stukke goedkoper en beter beeld.
 • Voordelen:
  - neemt veel minder ruimte in
  - beeld is scherper
  - geen geometrie-problemen
  - prijs valt alleszins mee
  - dat met die kapotte pixels is toch wel achterhaald. De techniek is dermate verbeterd, dat je geen kapotte pixels hoeft te accepteren. Als je van tevoren in de winkel kijkt, of als dat niet mag, een goede online winkel uitzoekt waar je 'm mag ruilen bij pixeldefecten, is er niks aan de hand. Ik heb een pixel-perfect scherm.
 • ook als je foto en video gaat bewerken raad ik je een CRT aan.
  Beeld is gewoon veel helderder dan TFT.
  Voor mij zelf geen TFT.
  Volgende monitor word weer een CRT :D
 • Hebben jullie eigenlijk wel recente ervaring met een TFT? Ik zit na een weekend TFT weer achter een CRT, en het is een drama :evil:

  Het enige argument hierboven dat klopt gaat over de reactietijd, waardoor je voor een hardcore-gamer inderdaad beter een CRT kunt aanraden.

  Over de kleuren kun je twisten. Persoonlijk vind ik mijn TFT even goed als een CRT, maar ja, dat was ook geen goedkoop exemplaar.
 • [quote:1478a8160f="pascalheister"]ook als je foto en video gaat bewerken raad ik je een CRT aan.
  Beeld is gewoon veel helderder dan TFT.
  Voor mij zelf geen TFT.
  Volgende monitor word weer een CRT :D[/quote:1478a8160f]
  Ik heb 1 kapotte pixel op mn scherm:(. Ma goei, je merkt er toch nix van. Op een een of andere manier is TFT voor het gewone werk wel wat fijner vind ik. Alleen ik heb er bijvoorbeeld ook een TV kaart in zitten, en dan kan ik bijvoorbeeld bij RTL Z, die onderstaande, voorbijschietende balkjes niet goed lezen.

  Bij gewoon spellen, heb ik er tot nu toe eigenlijk nog geen last van… :D

  Maarja, als je de ruimte hebt, zou ik gewoon een CRT nemen. Ik had ook de ruimte, maar ja, deze was nou niet echt duur, dus ja….(medion 17 inch, zilvergrijs scherm)

  Greetz,
  Jurrie
 • En als je een goed scherm hebt dat een refreshrate van onder de 25 ms zit, dan heb je ook geen last van het ghosting effect bij games. Ik heb bij mijn computer ook een TFT bestelt, voor het eerst op een TFT, dus ik hoop dat het gaat bevallen. Als ik hem getest heb zal ik mijn mening hier wel plaatsen.
 • Laatste nummer van Computer!Totaal gelezen? Als je dat artikel serieus neemt, dan is het heel aannemelijk dat over pakweg vijf jaar de crt helemaal niet meer wordt gemaakt.

  Jan de Boer
 • TFT is denk ik (mits goed ingesteld) ook beter voor je ogen.
  Het beeld staat echt stil en flikkert niet, en je hebt veel minder straling ?
 • TFT cker weten!!! :D Ik heb er zelf ook 1 en dat ding is ook prima om mee te gamen!! Kapotte pixels is onzin (maybe 5 jaar geleden wel maar nu niet meer)!! Mijn scherm was wel behoorlijk prijzig maar dan heb je ook wat:

  *scherper beeld
  *heldere kleuren
  *prettiger voor de ogen
  *meer plaats
  *reactie tijd is ook goed!!!!(UT 2003 zonder ook maar 1 hapering in het beeld laat staan dat het beeld vaag wordt :P )

  en dat met die 32 bits kleuren wat -=DDA=- Raptor zei is volgens mij onzin
 • [quote:b0317c614c]en dat met die 32 bits kleuren wat -=DDA=- Raptor zei is volgens mij onzin[/quote:b0317c614c]
  In de nieuwste C!T staat op blz 23 onder het kopje "LCD of CRT?" dat de LCD schermen 18-bits kleuren kunnen weergeven en met een speciaal trucje 16 miljoen kleuren kunnen weergeven.
 • [quote:7b3525bb14="pascalheister"]ook als je foto en video gaat bewerken raad ik je een CRT aan.
  Beeld is gewoon veel helderder dan TFT.
  Voor mij zelf geen TFT.
  Volgende monitor word weer een CRT :D[/quote:7b3525bb14]

  Voor fotobewerking moet je zeker een CRT hebben, ik zag bij mijn pa laatst een foto in Photoshop, toen ik de afdruk van de foto zag zaten er grote kleurverschillen tussen de afdruk en het beeld op de TFT.

  Over de helderheid van TFT's ben ik echter zeer goed te spreken, qua helderheid doen TFT's echt niet onder voor voor CRT's, als ik in het donker achter een TFT werk, word ik bijna de kamer uitgestraald… :D
 • Het komt er dus eigenlijk uit dat ik het dus al hardcore gamer toch bij een crt schem moet houden. Ik heb nu trouwens een HANSOL 19` 920D scherm. Maar ben niet echt tevree over het beeld.


  PS. kan iemand mij die site geven waarop je allerlei prijzen kan opzoeken!

  dan ken er weer een slotje op
 • www.tweakers.net/pricewatch
 • Redenen waarom ik voor een CRT zou kiezen:
  1)
  Veel hogere resolutie mogelijk met CRT
  2)
  TFTs zijn geoptimaliseerd voor een resolutie (en ik wil nog wel eens wisselen tussen 1600x1200 en 1920x1440); dat gaat volgens mij niet zo goed samen met een TFT

  [quote:e4c8ca597a="jackdegek"]Voor fotobewerking moet je zeker een CRT hebben, ik zag bij mijn pa laatst een foto in Photoshop, toen ik de afdruk van de foto zag zaten er grote kleurverschillen tussen de afdruk en het beeld op de TFT.[/quote:e4c8ca597a]Dat kun je volgens mij corrigeren (of kan dat bij TFTs nu juist niet :-? )
 • dat is lastig te corrigeren. Als je photoshop voor de eerste keer opstart moet je idd een aantal instellingen van je monitor aanpassen, om een zo kleurecht mogelijke afbeelding op je scherm te krijgen. Een tft kan helaas geen 32 bits kleuren weergeven, hoogstens 18 bit. Dit heeft tot gevolg dat foto's e.d. niet kleurecht worden weergegeven. De enige oplossing is dus het gebruik van een CRT.
 • Niet mee eens. Het hangt helemaal af van de kwaliteit van het TFT-scherm. Ik heb een NEC 1880SX, met een technologie die Omnicolor heet:

  Omnicolor™

  Mitsubishi’s new color algorithm that allows monitors to achieve the standard sRGB color and create precise color images for still images, moving pictures and, in particular, for real-time videos. It uses 6-axis color data in its calculations, thereby using the color reproduction limits of the original devices to their full extent. It also enables the correction of an individual color without affecting the other colors of the image. A range of colors is freely available, so the user can simply, yet precisely, control individual color reproduction.

  En ik zie werkelijk geen verschil tussen mijn oude CRT en deze monitor, ook niet bij foto-weergave.
 • ok, dat is dus weer een nieuwe ontwikkeling. Weer wat geleerd. Maar kost zo'n monitor meer dan een tft zonder omnicolor techniek? Ik heb er nog nooit van gehoord…
 • Hij was wel duur (879 euro voor een 18"). En het hangt natuurlijk ook van het gebruikte panel af, TN+, MVA/PVA of (S)-IPS. Ze hebben allemaal hun voor- en nadelen, en dat maakt de aankoopbeslissing met betrekking tot een TFT ook zo moeilijk.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.