Vraag & Antwoord

Videokaarten en monitoren

Van kleur verschietende monitor.

Anoniem
HermanH
3 antwoorden
 • Een half jaar geleden begon mijn monitor plotseling voortdurend van kleur te verschieten en te knipperen. In de veronderstelling dat mijn monitor toen z'n beste tijd gehad had heb ik een nieuwe gekocht.
  Nu, na een half jaar, gaat mijn nieuwe monitor dezelfde kuren vertonen :-? .

  Kent iemand dit probleem? Zou het ook aan de videokaart kunnen liggen? Hoe komt het in dat geval dat ik er eerst een half jaar geen last van heb gehad?
 • Wat is precies het verschijnsel?

  Komt er een gekleurde vlek op het beeld?
  Dan is er waarschijnlijk een magnetisch veld in de buurt van je monitor. Die zorgt er voor dat je monitor gepolariseerd wordt.
  Ook bij TV's komt dit verschijnsel wel voor. Demagnetiseren helpt dan meestal wel. Een TV reperateur zou dat voor ca. 10 euro wel moeten kunnen uitvoeren. Succes is niet altijd gegarandeerd.
  Je moet er daarna dus wel voor zorgen dat je de bron op spoort. Dit kan een adapter zijn van bijv. een telefoonoplader, maar ook een los magneet.

  Verkleurt het beeld doordat er 1 kleur weg valt?
  Dan is er vaak sprake van een slecht kontakt. Dit kan in de greafische kaart zitten, maar ook in de monitor kabel of in de monitor. Soms is het een pinnetje in de stekker die weggedrukt is.

  Ik hoop dat je hier wat mee kan.
 • [quote:a6e104b60d="HermanH"]Komt er een gekleurde vlek op het beeld?
  Dan is er waarschijnlijk een magnetisch veld in de buurt van je monitor. [/quote:a6e104b60d]
  Nee, het zijn geen vlekken zoals bij magneten. Het betreft het hele scherm.

  [quote:a6e104b60d]Verkleurt het beeld doordat er 1 kleur weg valt?
  Dan is er vaak sprake van een slecht kontakt. Dit kan in de greafische kaart zitten, maar ook in de monitor kabel of in de monitor. Soms is het een pinnetje in de stekker die weggedrukt is.[/quote:a6e104b60d]
  Het beeld verkleurt inderdaad. Het wordt bijvoorbeeld overwegend roze of andere vage kleurtjes. Dat gaat echter "flikkerend". Het beeld knippert als het ware alle kleuren op.

  Ik gebruik bij deze monitor overigens een andere kabel dan bij de vorige monitor. Aan de kabel kan het denk ik dus niet liggen.
  Zou het wat helpen als ik de videokaart een keer opnieuw zou plaatsen? Of stofvrij maken o.i.d.?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.