Vraag & Antwoord

Videokaarten en monitoren

letterkwaliteit slecht op TFT scherm

Anoniem
Frans_H
5 antwoorden
 • Ik heb een nieuwe computer (Windows XP Pro) met een XFX FX5200 video kaart en een LG L1810B TFT scherm. De resolutie die ik gebruik is de aanbevolen resolutie van 1280x1024. Ik ervaar dat de letters niet zo mooi worden weergegeven. Zelfs niet bij gebruik van Cleartype. De letters zijn vrij dun en er is sprake van een irritant dubbel beeld. Dit laatste is met name het geval als ik de DVI uitgang van de video kaart gebruik terwijl ik had verwacht dat dit zou resulteren in een kwaliteitsverbetering. Ik heb de laatste drivers geinstalleerd en allerlei instellingen geprobeerd zonder soelaas. Een mijninziens erg vreemd verschijnsel is dat de beeldkwaliteit veel beter wordt (m.n. dubbel beeld) als ik via een instelling het beeld op zijn kop zet in het nVidia menu.

  Ik heb de monitor ook aangesloten op mijn oude PC (Windows 98) en merk dat ik wel mooie en volle letters krijg. Ik heb de nieuwe computer aangesloten op mijn oude CRT monitor en dit gaat ook goed.

  Wie kan mij helpen om de letterkwaliteit te verbeteren? Is
  b.v. de videokaart minder geschikt?
 • Hoe ziet alles eruit als je de resolutie op de aanbevolen instelling ztet? dat is namelijk vaak een probleem bij TFT, afhankelijk van de grootte dien je de aanbevolen resolutie te gebruiken, anders is de kans op wazig/dubbel beeld aanwezig.
 • Als je kiest voor analoge aansturing, kan ook via DVI !!!, dan moet je de refresh niet hoger zetten dan 60Hz. Dus check even met je LCD of je een analoge of digitale gebruikt. Analoog wordt aangegeven als RGB.
  In het menu van de LCD zitten een tweetal instellingen waarmee je de fase e.d. kunt regelen. Hiermee kun je het analoge beeld heel scherp instellen.
 • Aanvulling:

  Ik gebruik de aanbevolen resolutie van 1280x1024. Ik heb ook op mijn oude computer 1024x768 geprobeerd en deze geeft ook nog steeds een redelijk beeld.

  In het geval van de DVI gebruik ik 60HZ digitaal. Deze is de aanbevolen en ook enige keuzemogelijkheid in het instellingenmenu op de PC.
 • Je moet checken [b:cfa5561c06]in het menu [/b:cfa5561c06]van je LCD of je digitaal of analoog werkt…

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.