Vraag & Antwoord

Videokaarten en monitoren

FSAA, AA, fps

Anoniem
Interficior
15 antwoorden
 • Ik game graag, en af en toe hoor ik vagen termen. Wat betekent FSAA, en wat houdt het in, en AA. En Frames per second, hoe werkt dat, wat houdt het in. Misschien een paar domme vragen maar ik wil het graag weten, dan kan ik er rekening bij houden van bijvoorbeeld het aan en uit zetten van FSAA.
 • Hier staat daarover veel uitgelegd:

  http://forum.computertotaal.nl/phpBB/viewtopic.php?t=99415

  Het komt er op neer: FSAA is een methode om 'kartelrandjes' weg te werken (Full Scene Anti Aliasing) en AA (Anisotropic Filtering) zorgt ervoor dat de textures die 'verder weg liggen' toch ingevuld worden. Bij spellen zoals Half-Life: Counterstrike zie je dat goed. Als je omlaag kijkt zie je een gedetailleerde grond, kijk je verder weg, wordt het egaler en zonder detail.
 • Red Dragon had er hier mooie voorbeelden van…

  Frames per second = het aantal beelden per seconde dat er langskomt, dus hoe meer frames per seconden, hoe vloeiender het beeld is… Als het aantal frames per seconden laag is, zie je het beeld stotteren.
 • Kanttekening bij Capone's uitleg (was FPS vergeten uit te leggen :oops: ): Het ligt aan het spel wat als 'vloeiend' ervaren wordt.

  Officieel wordt door het oog alles boven de 25 frames per seconde als vloeiend ervaren. Toch zijn er bepaalde spellen die daarvan afwijken. Sommige adventures, zoals Morrowind en Neverwinter Nights of spellen in die trant worden al op lagere Frames per seconden als vloeiend gezien. 3D Shooters spelen vaak pas lekker bij 35+…
 • Vragen horen niet bij Games thuis, ik verplaats daarom deze topic naar videokaarten

  Ik vind dat Hu'uruun en Capone het goed hebben uitgelegd (vooral met de links ;) :) ).

  Overigens de juiste benamingen zijn:

  AA (FSAA) voor [i:ccbc4a992c]Anti-Aliasing [/i:ccbc4a992c](de FS komt weg van Full Scale, maar word niet meer gebruikt, tegenwoordig heeft men het gewoon over AA)

  AF (Aniso) voor [i:ccbc4a992c]Anisothropische Filtering[/i:ccbc4a992c]. zoals hierboven uitgelegd.
 • [quote:debd5765dd="Red Dragon"]de FS komt weg van Full Scale[/quote:debd5765dd]
  Ik heb Full screen en Full scene ook wel eens voorbij zien komen. Full scale is voor mij een nieuwe :wink:
 • [quote:ffd925bf20="Ruudfeen"][quote:ffd925bf20="Red Dragon"]de FS komt weg van Full Scale[/quote:ffd925bf20]
  Ik heb Full screen en Full scene ook wel eens voorbij zien komen. Full scale is voor mij een nieuwe :wink:[/quote:ffd925bf20]

  Yeps die 2 heb ik ook voorbij zien komen, klopt, ach veel maakt het niet uit. de term FSAA word niet veel meer gebruikt, men spreekt vaker over gewoon AA.
 • Ik moet toch even e.e.a. rechtzetten hier :D

  FSAA betekent Full [b:4540f404c9]SCREEN[/b:4540f404c9] Anti Aliasing.

  Anti Aliasing kan in verschillende vormen worden toegepast waarbij FSAA één van de methodieken is. Matrox probeert/past bijvoorbeeld fragment Anti Aliasing (FAA) toe te passen. Deze kijkt grofweg naar kleur overgangen (contrasten) en past alleen op die punten Anti Aliasing toe.
  Een andere methode is Edge Anti Aliasing. Hier wordt alleen op de randen van polygonen AA toegepast. Nadeel van deze techniek is dat strepen patronen van textures die een heel polygoon moeten inkleuren buiten de AA bewerking blijven.
  FSAA moet als het goed is altijd gebruikt worden omdat je anders niet aangeeft wat je doet. FSAA past dus AA toe op elke pixel die gerenderd wordt, daarom Full Screen AA. Binnen FSAA heb je ook meerdere methodieken. Zoals multi sampling en supersampling. Multisampling is gebruik maken van zogenaamde subpixels. Dit is het verzamelen van pixels in een texture rondom de pixel die je wilt renderen. Op deze manier wordt de kleur van de uiteindelijke pixel beter bepaald. Super sampling is het gebruiken van een hogere resolutie dan de werkelijk gebruikte. Hierdoor kan in de framebuffer en RAMDAC nog een FSAA berekening gemaakt worden door het beeld terug te schalen naar de ingestelde resolutie.


  Anisotropisch Filteren is niet het invullen van textures in de verte.
  Bij 3D heb je te maken met een horizon. Dit betekent dat alle objecten die normaal gesproken vierkant zijn door de horizon trapezium vormig worden. Het probleem dat ontstaat is dat daardoor de verhouding van de texture niet meer overeenkomt met het object (polygoon) waarop de texture "geplakt" moet worden. Kortom de texture past niet.
  Normaal gesproken is dezelfde texture in verschillende formaten in de software gestopt, maar er is alleen rekening gehouden met symetrische groot en klein verhoudingen. Geen vormveranderingen door horizon effecten.
  Denk maar even aan een spoorrails. De beide rails lopen evenwijdig maar in de verte lopen ze tegen elkaar aan. De texture is niet voor dit effect gemaakt (gaat altijd uit van evenwijdigheid) dus moet de grafische processor kunstgrepen uithalen om dit effect goed na te bootsen. Om dit effect te maken gebruikt een grafische processor meerdere textures (verschillende afmetingen: bijv. 16x16, 8x8, 4x4 etc..) en interpoleert tussen deze textures om de juiste pixelkleur te bepalen voor de pixel die in het polygoon ligt.

  Hieronder staan twee voorbeelden. Het pad is normaal gesproken overal even breed. Door de diepte veranderd de vorm van rechthoekig naar trapeziumvorm.

  Hier een screen zonder aniso:
  http://slashhead.homestead.com/files/temp/SAM_no_aniso.jpg

  Hier een screen met aniso:
  http://slashhead.homestead.com/files/temp/8tap_aniso-3a.jpg
 • Ha gelukkig wel een Sam voorbeeld ;)

  Wat houdt dat MRSAA (oid) in waar ze het nu regelmatig over hebben ?(zou wel in de mac-ati drivers zitten, maar niet voor de pc)

  // OT
  Gisteravond voor het eerst Sam-2 online gespeeld met wat collega's, erg leuk :D
  // OT
 • Bedoel je soms ordered grid en rotated grid?

  MRSAA ken ik niet.
 • Mhhh, blijkbaar doe ik iets fout met de naam ;)

  http://www.beyond3d.com/forum/viewtopic.php?t=9604&highlight=mac+drivers

  SSAA en MSAA en SFSSAA kom ik wel tegen
  SS zal wel supersampling zijn
  MS = multi sampling ?
  SF schiet me zo niks te binnen
 • MS staat in het topic voor Multi Sampling
  SS staat voor Super Sampling

  SSFSAA bedoelen ze Super Sampling Full Screen Anti Aliasing.

  Voor een uitleg van deze kreten zie bovenstaande post.
 • Bij FSAA kan ik ook 2x of 4x enz instellen toch. Ik sta op het punt om een radeon9600 pro 400mhz chip en 300mhz core te kopen. Op hoeveel kan ik dan de FSAA zetten. En ik snap niet helemaal wat nou beter is SS of MS. Lijkt mij MS. En allemaal nog ff bedanknt voor de uitleg van FSAA.
 • SS is doorgaans beter maar erg kostbaar voor de performance. Daarom wordt steeds meer gebruik gemaakt van MS of een mix ervan.
 • Ok thnx, en weet iemand op hoeveel FSAA ik hem kan zetten bij een radeon 9600 pro 128mb, of gewoon zelf proberen en kijken of het niet stotterig gaat?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.