Vraag & Antwoord

Videokaarten en monitoren

Broodje aap of waarheid: TFT minder scherm bij bepaalde reso

Anoniem
NoepZor
11 antwoorden
 • Ik hoorde laatst in een computerzaak dat als je een TFT-scherm op een resolutie zet van minder dan 1280 bij 1024 dat het beeld dan minder scherp is dan op 1280 bij 1024. Is dit een broodje aap of klopt het echt?
 • het klopt echt, het beeld wordt dan iets wazig, omdat een TFT eigenlijk maar 1 echte optimale resolutie heeft, dit komt naar mijn idee doordat de pixels vierkant zijn en recht boven elkaar staan.. bij een CRT zijn ze "rond" en staan ze niet helemaal recht onder elkaar, hierdoor hoeft hij niet alle pixels te gebruiken bij een andere resolutie waardoor het beeld scherp blijft, een TFT activeert dan nog steeds alle pixels.
 • idd…..mooi gezegt!!!

  nou in de praktijk 8)
  me vader heeft ook een tft'je en als ik hem dan op 800x600 zet ipv 1024x768 zie ik inderdaad verschil. vooral bij teksten lijkt het net of het er een beetje dubbel staat
 • Een LCD heeft precies het aantal pixels als de resolutie waarvoor ie gemaakt is. Voor 15" is dat 1024 x 768 en bij 17" is dat 1280 x 1024. Een CRT heeft veel meer pixels waardoor beter groepen pixels met elkaar gecombineerd kunnen worden tot 1 pixel.
 • Bedankt voor het antwoord. Nog even een laatste vraag: is het waziger beeld dan te merken als je een 17 inch tft op 1024x768 zet of valt het wel mee?

  Ik heb namelijk even 1200 bij 1024 ingesteld op de 19 inch crt die we nu hebben, maar daar valt niet mee te werken. Is te klein en de dpi aanpassen werkt wel, maar dan wordt het lettertype onder pictogrammen er niet mooier op.
 • 1280x1024 is een goede reso voor een 17" of 18" LCD. Het is niet te klein. Een 19" LCD heeft netto iets minder beeld dan een 17" LCD.
 • Je zou eens een afbeelding van 1024 bij 768 moeten zien van zo'n resolutie op een 17 inch TFT. :wink:
 • Wat je eens moet doen (en de meeste LCD schermen kunnen dat) eens switchen tussen interlaced weergeven van een lagere resolutie dan de standaard en native weergave (dus 1 pixel komt overeen met 1 dotch). Bij de eerste wordt alles zodanig opgeblazen en bij verzonnen tot je hele scherm gevuld is (dus soms wazige letters en vreemde hoekjes) en bij de tweede is alles perfect scherp (welke lagere resolutie je ook kiest), maar zit er -afhankelijk van de gekozen lagere resolutie- een grote of zeer grote zwarte rand/kader rond het effectieve beeld: je LCD scherm wil hoe dan ook ervoor zorgen dat alle beeldpunten van de gekozen resolutie juist weergeven en als jij maar 1024 x 768 beeldpunten stuurt naar je LCD, die je hebt ingesteld om 1280 x 1024 beeldpunten weer te geven, zijn er "effectieve" pixels die je scherm er maar even bij moet verzinnen…… Dus ofwel laat hij die weg (zwarte rand) of wel wordt er geinterpoleerd (zeer lelijk !).
 • op school hebben die bennie's alles op 1024 gegooit, nu valt dat met een 17" CRT gewoon mee, maar de 17" TFT hebben allemaal wazig beeld, er zit gewoon een soort waas over het scherm omdat hij er maar gewoon pixels bij bedenkt. Dat vind ik een erg groot nadeel van een TFT scherm…
 • herken ik. Mijn vader heeft een TFT met een optimale reso van 1024x768 maar omdat hij dan na een poosje last krijgt van zijn ogen "omdat de letters te klein zijn", zet ie hem op 800x600. Persoonlijk vind ik dit er niet uitzien. Veels te wazig, niet scherp etc.

  Ik zal me erbij moeten neerleggen :wink:
 • Ik vind 1152x864 een prettige resolutie voor een 19" CRT.

  Het beeld op een TFT is bij de native resolutie meest scherper dan op een CRT. Daar vervloeien de pixels enigszins in elkaar. Op een TFT zijn het de pixels kleine vierkantjes, die duidelijk van elkaar gescheiden zijn.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.