Vraag & Antwoord

Videokaarten en monitoren

OPROEP! Wie wil er een TFT FAQ maken?

Anoniem
None
43 antwoorden
 • Uhmmz… Dat is de Nokia hardware monitor test :) heb hem hier ook nog ergens op een HWIcdtjuh staan :D
 • Dit is mijn laatste adem. Ik hoop dat het eindelijk bruikbaar is. Het heeft me de nodige tijd gekost:

  [quote:623b48efa2]TFT FAQ

  Zolang de computer met beeldscherm bestaat heeft de mens behoefte aan een goed beeld op zijn monitor. Vroeger was dat eerder een wens en geen werkelijkheid. Wie kent de wijsheid dat men niet moest bezuinigen op de boxen maar liever op de versterker. Zo is de monitor een erg belangrijk eindpunt. De monitor is de enigste interactieve visuele communucatie tussen de computer en gebruiker. Vroeger moesten we het doen met een 14 inch beeldbuismonitor en sindsdien groeide de markt van monitoren explosief. De techniek vorderde en uiteindelijk werd het eerste TFT scherm geboren. In het begin was het TFT scherm alleen voor mensen met veel geld en voor niet-gamers. Ook deze markt groeide omdat de vraag hoger was dan verwacht. Zo zitten we nu met een weelde aan TFT schermen en krijgt de oude trouwe CRT monitor het heel benauwd. Men gaat met de tijd mee en TFT monitoren ook.


  * TFT, LCD, Flatscreen. Wat is het nu?

  TFT staat voor Thin Film Transistor en LCD staat voor Liqued Cristal Display. Of je het nu een TFT scherm of LCD scherm noemt zou niets uit moeten maken. Toch ligt TFT dichter bij de werkelijkheid. “Flatscreen” zegt dat een beeldscherm volledig plat is en geen cilindrische beeldbuisvorm heeft. Een TFT is flatscreen, maar een CRT kan dus ook flatscreen zijn.


  * DVI of D-sub, ofwel digitaal tegen analoog.

  Een venijnig en lastig vraagstuk. Laat ik maar zeggen dat de duurdere TFT schermen een DVI en D-sub ingang hebben en goedkopere schermen alleen een D-sub ingang. Mede daarom is D-sub nog steeds de meest gebruikte aansluiting, maar er zijn meerdere nadelen. Zo heeft een D-sub signaal snel last van storingen en ruis. Zeker als er leuke boxen bij je PC staan en/of er veel kabels achter je PC zijn. Ook is het D-sub signaal afhankelijk van de uitgang van je videokaart. Deze kan soms van mindere kwaliteit zijn. Maar waar zie je dat aan? Ten eerste zal een ruis zich kenmerken door een dans om een pixel. Kijk maar eens heel dicht op je scherm en je ziet dat het beeld wat danst om een pixel. Dit zorgt dus voor een minder scherp beeld en het belast de pixels van je TFT onnodig. Het is ook nog eens minder rustig voor je ogen. Een slechter signaal kenmerkt zich door schaduwlijnen in het beeld (zeker in verticale lijnen). Mensen die zeggen geen verschil te zien tussen een digitaal en analoog signaal weten of niet waar ze op moeten letten en/of ze hebben te maken met de meest gunstige omstandigheden. Het is bekend dat een analood signaal (welk signaal dat ook moge zijn) altijd wat last heeft van ruis.
  Een digitaal ofwel DVI signaal heeft geen last van de nadelen van een analoog signaal. Een digitaal signaal is optimaal en laat een TFT echt tot zijn recht komen waarvoor een TFT gemaakt is. Digitale beeldaansturing is dé weg om in te gaan. Kun je het betalen en laat je videokaart het toe: koop dan asjeblieft een scherm met DVI ingang.


  * Responstijd, de pijn van een monitor.

  Waar een CRT geen last van heeft: heeft een TFT scherm wel last van. We noemen het de responstijd. Een responstijd van minimaal 25ms is gewenst en voldoende voor de meeste mensen. Lager is niet altijd beter. Waarom dan niet? Dat heeft te maken met een marketingtruuk en de techniek achter het opvoeren van de responstijd. De marketingtruuk is een truuk waarvan men de tijd meet tussen “wit-zwart-wit”. Dat is dus de meest ongunstige waarde en dat gebruik een fabrikant maar al te graag. De echte responstijd is optimaal als men meet tussen grijs-zwart-grijs. De techniek van het opvoeren is ook weer een truuk van kleurschakeringen. De monitor neemt dan een raster van kleuren en zoekt in zijn haast naar een nabijgelegen kleur. Wie goed kijkt naar zo'n TFT scherm tijdens een spel weet wat ik bedoel. Het effect is sterker met een analoog signaal dan met een digitaal signaal. Wie veel geld betaald voor een TFT met digitale ingang en met grijstintresponstijd kan prima spellen spelen op een 25ms scherm met weinig ghosting. Ook doen zich verhalen de ronde dat bijzonder veel TFT's met een snelle responstijd (< 20ms) maar 18-bits aan kleuren kan weergeven. Neem de truuks niet al te serieus. Ook op een goedkoper 25ms scherm kan men prima spellen spelen en voor weinig geld heb je tegenwoordig al een 8ms scherm. Prima voor een die hard gamer die een hekel heeft aan elke vorm van ghosting. Zelfs voor office gebruikers is een 25ms scherm gewenst. Een hogere responstijd is echt uit de mode en van de wens van de gemiddelde consument. Ook verschilt de responstijd per scherm. Deze verschillen zijn echter wel klein. Ghosting komt het meeste voor bij donkere kleuren. Speel je Doom III, dan is een snelle reactietijd zeer wenselijk.
  (Responstijd is de som van het aan en uit gaan van een hele pixel)


  * Contrast en brightness

  Hier valt na enige studie het een en ander over te vertellen. Een TFT wordt belicht door flourocentiebuizen. De hoeveelheid licht die zo'n buis afgeeft (en ook de levensduur) scheelt per fabrikant en uiteraart prijsklasse. Een TFT met een helderheid van 220 cd/m2(helderheid drukt men uit in Candela per vierkante meter) is niet veel helderder dan een beeldbuismonitor en ongeschikt om donkere spellen mee te spelen. Een TFT scherm met 430 cd/m2 geeft genoeg helderheid om in dachtlicht van achteren goed te kunnen blijven werken en de shaduwen in Doom III worden goed weergegeven. Werken met de zon direct op je scherm kan bijna geen enkel scherm aan. Er zijn schermen die rond de 1000 cd/m2 liggen en dat geeft echt een boel helderheid, maar lijkt mij overkill voor de gemiddelde consument.
  De contrastratio is het kleurverschil tussen de onderlinge grijswaarden. Een scherm dat beter doet dan 500:1 ratio is geschikt om mee te gamen en om hele donkere kleuren weer te geven. Een scherm met 800:1 of hoger is topklasse en zal Doom III tot in de puntjes verzorgen. Let erop dat beide waardes hoog zijn bij de aanschaf (verderop meer daarover)

  PS: Een TFT scherm dat zwart weergeeft is niet helemaal zwart en laat altijd "iets" licht door. Voor een gemiddelde gebruiker is het vaak zwart genoeg. Dit wordt ook steeds beter. Doe het licht eens uit en kijk naar de zwarte achtergrond van je TFT. Deze licht iets grijs op. Dat komt omdat de pixels altijd wel iets licht doorlaten op zwartwaarde. De buizen branden namelijk ook als jij de kleur zwart kiest..


  * Resoluties, interpolatie en grootte

  Een TFT scherm is opgebouwd uit een vast aantal pixels. Voor elk formaat is dat anders en daarom is dit lijstje het meest voorkomend.

  -15 inch 1024x768
  -17 inch 1280x1024
  -19 inch 1280x1024
  -20 inch 1600x1200

  Je kunt dus al raden dat een TFT scherm een vaste resolutie prefereerd. Een hogere resolutie dan aangegeven is dus niet mogelijk en een lagere resolutie moet geïnterpoleerd worden. Nu zijn de moderne interpolatietechnieken zeer goed en zal een lagere resolutie er niet altijd beroerd uitzien, maar wat donziger overkomen (scheelt ook per scherm). Stel je voor dat je op een 17 inch TFT 1024x768 gebruikt. Dan ziet het er nog zeer acceptabel uit. Ga je echter werken met 640x480 dan zul je merken dat het beeld er minder goed uitziet. De ouderwetse beeldbuis is hier heer en meester. Wees echter niet getreurd. Er is weinig reden om van de optimale resolutie af te wijken. Spellen zijn instelbaar en de desktop is ook instelbaar. De meeste betere videokaarten hebben geen moeite met 1280x1024 in spellen. De interpolatie van een DVD film is echter keurig in orde. Ook op je TFT ziet een DVD film er zeer goed uit.
  Ook heeft een TFT scherm geen last van onder de randen verstopte delen van het panel. Een 15 inch TFT is ook echt 15 inch en is vergelijkbaar met de diagonaal van een 17 inch oude beeldbuis.
  17 inch is helemaal in. Het beeld is van een prettige grootte. De resolutie van 1280x1024 is welliswaar wat hoog, maar het beeld is goed. Een goede 19 inch of groter TFT scherm is nog duur. Dat is nu nog alleen weggelegt voor de ware liefhebber.


  * Diepte, een lastig iets

  Wie werkt met een 19 inch CRT monitor weet hoe diep en zwaar die dingen zijn. Het buro moet van goede kwaliteit zijn en ook behoorlijk diep zijn. Een spaanplaat buro'tje is niet zo geschikt voor een grote CRT monitor.
  Hier is de TFT heer en meester. Zelfs de grootste TFT schermen nemen niet meer dan 25 centimeter aan diepte in beslag (voetstuk is het diepste). Ook is het makkelijk om met een TFT scherm een optimale kijkafstand te creëren wat met een CRT monitor heel lastig kan zijn. Ook zijn TFT schermen niet zo zwaar. Als een TFT scherm 10 kilo weegt is dat bijzonder zwaar. Prima dus voor je spaanplaat buro'tje. Ook kan een TFT scherm makkelijk op een desktop PC geplaatst worden zonder je zorgen te hoeven maken dat je desktop geplet word.


  * Behuizingen en de beschermende plaat
  TFT schermen komen voor in elke vorm die jij je maar kan bedenken. Sommige behuizingen zijn van inferieure kwaliteit terwijl andere behuizingen weer van top kwaliteit zijn. Een TFT scherm is een wonder van de techniek en laat het dan ook rusten in een solide behuizing. Ze zijn helaas erg kwetsbaar. Ook daar is een oplossing voor gevonden. Zo heb je schermen met een beschermplaat ervoor en schermen zonder beschermplaat ervoor. Over smaak valt haast niet te twisten, maar daarom weeg ik ze tegen elkaar af:

  Zonder beschermplaat ervoor:
  -Geen of echt amper last van reflecties
  -Beeld is iets contrast rijker en heel puur
  -Behuizing kan duidelijk slanker

  Met beschermplaat ervoor
  -TFT panel kan niet beschadigd worden
  -Meer degelijkheid en gewicht
  -Makkelijker schoon te maken
  -Alleen bij de duurdere modellen

  Een TFT panel kan vrij slecht tegen vingertjes en grote drukverschillen. Het schoonmaken moet dan ook met de grootste zorg gebeuren en met een antistatische niet pluisende doek! Wie per ongelijk een stukje plakband (of een klevend papiertje) op zijn TFT panel plakt en er weer aftrekt kan rekenen op flinke schade. Hetzelfde geld voor wie met een scherp voorwerpt drukt op het panel. Tegen de druk van een hard duwende vinger zijn ze ook niet opgewassen alhoewel een lichte druk over het algemeen geen schade zal opleveren. Wie kinderen heeft of zich wil wapenen tegen deze narigheden kan beter voor een scherm gaan met een beschermplaat ervoor. Neovo en Iiyama bijvoorbeeld hebben dit probleem al begrepen.


  * Kijkhoek
  Nog zo'n lastig punt om op te letten is de kijkhoek. Een horizontale en vertikale kijkhoek van 160 graden of meer is wenselijk in normale omstandigheden. Een nauwe kijkhoek die voorkomt bij de goedkopere en oude schermen is alleen prettig als meekijken ongewenst is. Voor welke consument geldt dat nou?
  Het beste beeld krijg je als je recht voor je scherm zit en het scherm op goede hoogte hebt staan. Zeker voor spellen en films is dat belangrijk. Een TFT geeft een vals beeld buiten de kijkhoek.


  * Defecte pixels.
  Een heel vervelend element van TFT schermen is dat bij het fabricageproces het nog steeds soms onmogelijk is om met de huidige techniek een pixelfoutenvrij panel te ontwerpen. Defecte pixels zitten er vaak vanaf het begin in of komen vaak kort na de aankoop tevoorschijn. De kans dat een defecte pixel na lange tijd ontstaat is vrij klein.
  Ook hiertegen kun je je wapenen. Vraag in de winkel altijd om een pixelpolicy. Vaak is dat mogelijk. Bij de wat duurdere schermen zal dat geen probleem mogen zijn. Zoek vooraf ook op internet wat de mogelijkheden van de monitor zijn waar je een oog op hebt. Dat bespaard een hoop ellende later. De meeste fabrikanten melden op hun site wat de regelgeving is omtrent dode pixels.
  Een oplichtende subpixel (bright dot) is hinderlijker dan een defecte subpixel (zero dot). Vooral wie veel spellen speelt moet opletten hoe het scherm presteert op een zwarte achtergrond. Er mogen liever geen puntjes oplichten. Op een witte achtergrond vallen dode puntjes direct op. Deze dode puntjes zijn niet zo hinderlijk als ze tenminste niet midden op het scherm staan. Een vergeten puntje in de rand van het scherm wordt vaak pas laat ontdekt.
  Als het scherm een bright dot in het midden van het scherm heeft zou ik er altijd werk van maken. Bright dots zijn vaak zeer hinderlijk.
  * Een 'dot' is een deel van een pixel zoals Rood, Groen of Blauw puntje.
  Er is geen rede voor angst. Wie goed oplet komt bijna altijd goed uit.

  PS: Het fabricageproces voor TFT panels wordt steeds beter. 8 op de 10 schermen is al goed.


  * Het kopen van een TFT scherm.

  Zoals ik al zei valt over smaak amper te twisten. Echter wil ik je een paar adviezen meegeven voor de koop.

  1. Kijk goed rond. Het ene scherm is niet het andere scherm.
  2. Het scherm in de showroom zegt niets over het zelfde scherm in de doos.
  3. Test het scherm uitvoerig op defecte pixels in de winkels
  4. Vraag naar het pixelbeleid van de monitor of zoek het op, op internet.
  5. Koop alleen een 2e hands scherm als deze pixelperfect is.

  Een TFT scherm mag normaal vervoerd worden. Vermijd ruig rijgedrag. Het is en blijft tere elektronica. Ik hoorde van mijn neef dat je een scherm met het panel naar boven het beste zo kunt vervoeren. Handel langzaam maar zeker voor een lange levensduur.

  Als laatste wil ik meegeven dat bijna elke winkel op hun PC's internet heeft. Als je een TFT wil testen op defecte pixels raad ik je aan te gaan naar:
  http://www.monitorsdirect.com/toolkit/index.shtml. Een winkel die deze dienst wijgerd moet je links laten liggen. Test altijd het exemplaar in de doos die je meeneemt! Succes ermee.

  PS: Zorg altijd voor een goed omgevingslicht. Bij een helder TFT scherm is het wijs om voor voldoende omgevingslicht te zorgen. Anders staat Hans Anders over een aantal jaren in je adressenlijst. Een pitje met 60 watt is eigenlijk niet genoeg omgevingslicht. Een felle lamp verborgen achter het TFT scherm is eigenlijk ideaal. Het licht wat er dan van de zijkanten afkomt verbreed de lichtval op je ogen en zorgen dat je ogen kwiek blijven. Deze tips moet ik ook nog toepassen en hoorde ik van een bekende.

  Supertip: Koop een pixelperfect showroomexemplaar waar al wat stof opzit en welke een behoorlijke tijd heeft aangestaan. De kans dat er nog defecte pixels bijkomen is dan namelijk heel klein. De garantie geldt vanaf de aankoop dus dat mag het probleem niet zijn. Misschien kun je zelfs wat van de prijs afkrijgen en het scheelt je extra pixelgarantiekosten. Zo kocht ik al mijn schermen. Leg de winkelier deze supertip niet uit. Houdt je nederig en standvastig.  Jimmy
  [/quote:623b48efa2]
 • Lijkt me een duidelijk verhaal van Jimmy :wink:
 • [quote:b70bb570da="Gerben"]Ik mis:
  - informatie over dooie pixels, garantie daarop, en testen daarvan [/quote:b70bb570da]

  Het verschilt per winkel sterk wat de pixelgarantie is.

  [b:b70bb570da]1)[/b:b70bb570da]Standaart is het eigenlijk dat de winkel de pixelgarantie van de fabrikant volgt. Bijvoorbeeld al zegt de fabrikant dat je maximaal 4 dode pixels mag hebben en jij heb er 3 dan heb je geen recht op garantie. Laat je van te voren heel goed informeren want er bestaat ook zoiets als subpixels. Een pixel bestaat uit drie subpixels, de garantie verschilt weer of er een hele pixel kapot is of een subpixel.

  [b:b70bb570da]2)[/b:b70bb570da]100% pixelfout vrij garantie bij aankoop? Dit is ook een mogelijkheid bij sommige winkels. Dat houd in dat je een bedrag van €30 tot €50 voor 17" betaalt, heb je een kapotte (sub)pixel binnen 8 dagen? dan heb je recht op een nieuw scherm.

  [b:b70bb570da]3)[/b:b70bb570da]Goede service tref je bijvoorbeeld aan bij Dynabite, heeft je tft een kapotte (sub)pixel? dan kan je binnen 8 dagen terugkomen en krijg je kostenloos een ander scherm mee.

  [b:b70bb570da]4)[/b:b70bb570da]De pixelfout vrij garantie duurt meestal 8 dagen want, - zo zeggen ze - krijgt een tft alleen kapotte pixels bij de fabrikage, bij 8 dagen in gebruik of daarna door verkeert gebruik. Dus hard aanraken enz.

  [b:b70bb570da]Voorbeeld van garantie:[/b:b70bb570da]
  Treft u binnen 14 dagen na levering een dode pixel (of subpixel) aan in een straal van 10 cm van het midden, dan dient u contact met ons op te nemen. Zwak brandende subpixels, die dezelfde kleur houden als de achtergrond zijn uitgesloten van de garantie, omdat deze absoluut niet hinderlijk zijn.

  Zelf heb ik meegemaakt dat de verkoper zei "één op de zeecontainer heeft een kapotte pixel, is dat het geval dan krijgt u een nieuwe" Je raadt het al die hadden wij dus. We gingen naar de winkel en kregen een a4'tje met een plaatje. De vraag werd gesteld of er 3 pixels in het midden kapot waren of aan de zijkant, of het subpixels waren of niet. Wij stonden verbaast te kijken en wilde gewoon zoals belooft een nieuw scherm omdat deze kapot is. Zei vertelde dat het scherm niet kapot is maar een aantal dooie subpixels heeft, wij wilde daar niets mee te maken hebben want we waren bij de aankoop totaal niet voorgelicht over subpixels waarvan we het bestaan niet eens wisten. We hebben 3 uur bij de reparatiebalie gestaan tot een half uur na sluitingstijd. Ze zeiden vervolgens uit "coulance" dat we een showroom model mochten meenemen die geen kapotte pixels heeft. Ze konden geen nieuwe doos openmaken want als we besloten die niet te nemen konden hun die tft voor heel veel minder verkopen.

  [b:b70bb570da]Conclusie[/b:b70bb570da]
  Ik hoop dat je met dit verhaal goed voorgelicht bent want dat was totaal geen pretje, ga met de verkoper diep in op de garantie. Tot hoe lang duurt de garantie? 8 dagen of langer? Hoeveel pixels mogen er maximaal kapot zijn? en waar moeten die dan zitten voor garantie? Hoe zit het met subpixels hoeveel mogen er daar maximaal van kapot zijn? Test het scherm bij wijze van spreke als hij over de balie wordt geschoven zodat hij meteen geretourneerd kan worden als er iets mis is. En zoals Jimmy zei, test je tft op dode pixels met http://www.monitorsdirect.com/toolkit/index.shtml. Is er geen internet in de zaak dan kan je altijd nog de achtergrond in verschillende kleuren zetten om de pixels te controleren.
 • misschien lettertype even gewoon maken en de alinea's aan elkaar ?
  dit leest zo een beetje vervelend :)
 • Beste Forum gebruikers

  Ik wil de FAQ graag uitbreiden met een TFT FAQ.

  Mijn kennis over TFT schermen is te beperkt om een FAQ te schrijven.
  Vandaar de oproep of iemand een FAQ wil maken over TFT schermen.
  de schrijver mag best afkijken (niet kopieren) bij de TFT FAQ van Gathering of Tweakers (GOT) :)

  Met vriendelijke groet,

  Red Dragon
 • Ook mijn kennis schiet te kort voor een deskundige FAQ zonder sprookjes.
  Maar googelen lukt gelukkig, vandaar hier een mogelijk interessante link voor de TFT deskundige:

  http://www.hardware.info/artikelen.php?id=44&page=1
 • Moet de elementaire werking van een TFT uitgelegd worden (dat kun je m.i. opzoeken), of alleen wat de voor en nadelen zijn? Ik bedoel; het is leuk om uit te leggen dat er met polariserende filters gewerkt wordt, maar dat lijkt me niet de kern van een FAQ.
 • Je neemt het forum door op vragen over TFT schermen, maakt een lijstje van de vragen, en zet daar korte en bondige, niet al te technische, antwoorden bij. Toch?
 • Ik ben er vergeten bij te zegen dat ik ook geen tijd heb om een FAQ te maken, er is voldoende kennis aanwezig op dit forum dat iemand anders het voor me wil doen.

  Het moet gewoon een verhaal worden waarin word uitgelged waar je op moet leten bij het aanschafen van een TFT.

  En uitleg van de eigenschappen van een TFT die je altijd bij de specs ziet staan van een scherm.
 • @RD: misschien kun je Brigittew eens polsen, volgens mij heeft deze een behoorlijke kennis van TFT schermen.
 • Een echte FAQ maken lijkt me moeilijk, maar ik weet wel het een en ander over TFT schermen. Niet op electronisch gebied, maar wel veel ervaring thuis en op het werk.

  Ik kan bijvoorbeeld uitleggen:
  -Analoog vs DVI
  -Contrastratio en brightness: hoe en wat
  -Informatie over defecte pixels
  -Voor- en nadelen ten opzichte van een CRT monitor
  -Verschillen tussen diverse TFT schermen en hun opbouw
  -Reactietijd en ghosting

  Ik wil best een verhaal naar Red Dragon of Gerben of iemand anders sturen om verwerkt te worden in een eventuele FAQ. Ik wil daar best wel moeite voor doen.

  Zo kunnen meerdere mensen bijdragen aan een complete FAQ.

  Ik ben nu een week op vakantie, maar naar de vakantie heb ik veel tijd.

  Wie intresse heeft in mijn aandeel kan mij een persoonlijk bericht sturen :wink:

  Tot over 1 week (volgende week zaterdag ben ik terug)
 • Dat is al een begin, ik zou er erg blij mee wezen, als je een opzetje wil maken dan kan ik of iemand anders er een mooie FAQ van maken.

  Ik had de hoop al opgegeven maar gelukkig zijn er nog mensen die willen meewerken aan een TFT FAQ :D
 • TFT FAQ

  Zolang de computer met beeldscherm bestaat heeft de mens behoefte aan een goed beeld op zijn monitor. Vroeger was dat eerder een wens en geen werkelijkheid. Wie kent de wijsheid dat men niet moest bezuinigen op de boxen maar liever op de versterker. Zo is de monitor een erg belangrijk eindpunt. De monitor is de enigste visuele communucatie tussen de computer en gebruiker. Vroeger moesten we het doen met een 14 inch beeldbuismonitor en sindsdien groeide de markt van monitoren explosief. De techniek vorderde en uiteindelijk werd het eerste TFT scherm geboren. In het begin was het TFT scherm alleen voor mensen met veel geld en voor niet-gamers. Ook deze markt groeide omdat de vraag hoger was dan verwacht. Zo zitten we nu met een weelde aan TFT schermen en krijgt de oude trouwe CRT monitor het heel benauwd. Men gaat met de tijd mee en TFT monitoren ook.


  * TFT, LCD, Flatscreen. Wat is het nu?

  TFT staat voor Thin Film Transistor en LCD staat voor Liqued Cristal Display. Of je het nu een TFT scherm of LCD scherm noemt zou niets uit moeten maken. Toch ligt TFT dichter bij de werkelijkheid. “Flatscreen” zegt dat een beeldscherm volledig plat is en geen cilindrische beeldbuisvorm heeft. Een TFT is flatscreen, maar een CRT kan dus ook flatscreen zijn.


  * DVI of D-sub, ofwel digitaal tegen analoog.

  Een venijnig en lastig vraagstuk. Laat ik maar zeggen dat de duurdere TFT schermen een DVI en D-sub ingang hebben en goedkopere schermen alleen een D-sub ingang. Mede daarom is D-sub nog steeds de meest gebruikte aansluiting, maar er zijn meerdere nadelen. Zo heeft een D-sub signaal snel last van storingen en ruis. Zeker als er leuke boxen bij je PC staan en/of er veel kabels achter je PC zijn. Ook is het D-sub signaal afhankelijk van de uitgang van je videokaart. Deze kan soms van mindere kwaliteit zijn. Maar waar zie je dat aan? Ten eerste zal een ruis zich kenmerken door een dans om een pixel. Kijk maar eens heel dicht op je scherm en je ziet dat het beeld wat danst om een pixel. Dit zorgt dus voor een minder scherp beeld en het belast de pixels van je TFT onnodig. Het is ook nog eens minder rustig voor je ogen. Een slechter signaal kenmerkt zich door schaduwlijnen in het beeld (zeker in verticale lijnen). Mensen die zeggen geen verschil te zien tussen een digitaal en analoog signaal weten of niet waar ze op moeten letten en/of ze hebben te maken met de meest gunstige omstandigheden. Het is bekend dat een analood signaal (welk signaal dat ook moge zijn) altijd wat last heeft van ruis.
  Een digitaal ofwel DVI signaal heeft geen last van de nadelen van een analoog signaal. Een digitaal signaal is optimaal en laat een TFT echt tot zijn recht komen waarvoor een TFT gemaakt is. Digitale beeldaansturing is dé weg om in te gaan. Kun je het betalen en laat je videokaart het toe: koop dan asjeblieft een scherm met DVI ingang.


  * Responstijd, de pijn van een monitor.

  Waar een CRT geen last van heeft: heeft een TFT scherm wel last van. We noemen het de responstijd. Een responstijd van minimaal 25ms is gewenst en voldoende voor de meeste mensen. Lager is niet altijd beter. Waarom dan niet? Dat heeft te maken met een marketingtruuk en de techniek achter het opvoeren van de responstijd. De marketingtruuk is een truuk waarvan men de tijd meet tussen “wit-zwart-wit”. Dat is dus de meest ongunstige waarde en dat gebruik een fabrikant maar al te graag. De echte responstijd is optimaal als men meet tussen 2 absolute grijswaarden. De techniek van het opvoeren is ook weer een truuk van kleurschakeringen. De monitor neemt dan een raster van kleuren en zoekt in zijn haast naar een nabijgelegen kleur. Wie goed kijkt naar zo'n TFT scherm tijdens een spel weet wat ik bedoel. Het effect is sterker met een analoog signaal dan met een digitaal signaal. Wie veel geld betaald voor een TFT met digitale ingang en met grijstintresponstijd kan prima spellen spelen op een 25ms scherm met weinig ghosting. Ook doen zich verhalen de ronde dat bijzonder veel TFT's met een snelle responstijd (< 20ms) maar 16-bits aan kleuren kan weergeven. Neem de truuks niet al te serieus. Ook op een goedkoper 25ms scherm kan men prima spellen spelen en voor weinig geld heb je tegenwoordig al een 12ms scherm. Prima voor een die hard gamer die een hekel heeft aan elke vorm van ghosting. Zelfs voor office gebruikers is een 25ms scherm gewenst. Een hogere responstijd is echt uit de mode en van de wens van de gemiddelde consument. Ook verschilt de responstijd per scherm. Deze verschillen zijn echter wel klein.
  (Responstijd is de som van het aan en uit gaan van een hele pixel)


  * Contrast en brightness

  Hier valt weinig over te vertellen. Bij bijna alle schermen is dit dik in orde. Bijna alle TFT schermen leveren een helderder en lichter beeld op dan van een CRT monitor. Een contrastratio van 250 cd/m2 is minimaal.


  * Resoluties, interpolatie en grootte

  Een TFT scherm is opgebouwd uit een vast aantal pixels. Voor elk formaat is dat anders en daarom is dit lijstje het meest voorkomend.

  -15 inch 1024x768
  -17 inch 1280x1024
  -19 inch 1280x1024
  -20 inch 1600x1200

  Je kunt dus al raden dat een TFT scherm een vaste resolutie prefereerd. Een hogere resolutie dan aangegeven is dus niet mogelijk en een lagere resolutie moet geïnterpoleerd worden. Nu zijn de moderne interpolatietechnieken zeer goed en zal een lagere resolutie er niet altijd beroerd uitzien, maar wat donziger overkomen (scheelt ook per scherm). Stel je voor dat je op een 17 inch TFT 1024x768 gebruikt. Dan ziet het er nog zeer acceptabel uit. Ga je echter werken met 640x480 dan zul je merken dat het beeld er minder goed uitziet. De ouderwetse beeldbuis is hier heer en meester. Wees echter niet getreurd. Er is weinig reden om van de optimale resolutie af te wijken. Spellen zijn instelbaar en de desktop is ook instelbaar. De meeste betere videokaarten hebben geen moeite met 1280x1024 in spellen. De interpolatie van een DVD film is echter keurig in orde. Ook op je TFT ziet een DVD film er zeer goed uit.
  Ook heeft een TFT scherm geen last van onder de randen verstopte delen van het panel. Een 15 inch TFT is ook echt 15 inch en is vergelijkbaar met een 17 inch oude beeldbuis.
  17 inch is helemaal in. Het beeld is van een prettige grootte. De resolutie van 1280x1024 is welliswaar wat hoog, maar het beeld is goed.


  * Diepte, een lastig iets

  Wie werkt met een 19 inch CRT monitor weet hoe diep en zwaar die dingen zijn. Het buro moet van goede kwaliteit zijn en ook behoorlijk diep zijn. Een spaanplaat buro'tje is niet zo geschikt voor een grote CRT monitor.
  Hier is de TFT heer en meester. Zelfs de grootste TFT schermen nemen niet meer dan 25 centimeter aan diepte in beslag (voetstuk is het diepste). Ook is het makkelijk om met een TFT scherm een optimale kijkafstand te creëren wat met een CRT monitor heel lastig kan zijn. Ook zijn TFT schermen niet zo zwaar. Als een TFT scherm 10 kilo weegt is dat bijzonder zwaar. Prima dus voor je spaanplaat buro'tje. Ook kan een TFT scherm makkelijk op een desktop PC geplaatst worden zonder je zorgen te hoeven maken dat je desktop geplet word.


  * Behuizingen en de glazen plaat

  TFT monitoren komen uit in elke vorm die je je maar kan bedenken. Sommige behuizingen zijn van inferieure kwaliteit terwijl andere behuizingen weer van top kwaliteit zijn. Een TFT scherm is een wonder van de techniek en laat het dan ook rusten in een solide behuizing. Zo heb je schermen met een glazen plaat ervoor en schermen zonder glazen plaat ervoor. Over smaak valt haast niet te twisten, maar daarom weeg ik ze tegenelkaar af:

  Zonder glazen plaat ervoor:
  -Geen last van reflecties
  -Beeld is iets contrastrijker
  -Behuizing kan slanker

  Met glazen plaat ervoor
  -TFT panel kan onmogelijk beschadigd worden
  -Meer degelijkheid en gewicht
  -Makkelijker schoon te maken

  Een TFT panel kan slecht tegen vingertjes en drukverschillen. Het schoonmaken moet dan ook met de grootste zorg gebeuren en met een antistatische niet pluisende doek! Wie per ongelijk een stukje plakband (of een klevend papiertje) op zijn TFT panel plakt en er weer aftrekt kan rekenen op flinke schade. Hetzelfde geld voor wie met een scherp voorwerpt drukt op het panel. Tegen de druk van een duwende vinger zijn ze ook niet opgewassen alhoewel een lichte druk over het algemeen geen schade zal opleveren. Wie kinderen heeft of zich wil wapenen tegen deze narigheden kan beter voor een scherm gaan met een glazen plaat ervoor. Neovo bijvoorbeeld heeft dit probleem al begrepen.


  * Het kopen van een TFT scherm.

  Zoals ik al zei valt over smaak amper te twisten. Echter wil ik je een paar adviezen meegeven voor de koop.

  1. Kijk goed rond. Het ene scherm is niet het andere scherm.
  2. Het scherm in de showroom zegt niets over het zelfde scherm in de doos.
  3. Test het scherm uitvoerig op defecte pixels in de winkels
  4. Vraag naar het pixelbeleid van de monitor of zoek het op, op internet.
  5. Koop alleen een 2e hands scherm als deze pixelperfect is.

  Als laatste wil ik meegeven dat bijna elke winkel op hun PC's internet heeft. Als je een TFT wil testen op defecte pixels raad ik je aan te gaan naar:
  http://www.monitorsdirect.com/toolkit/index.shtml. Een winkel die deze dienst wijgerd moet je links laten liggen. Test àltijd het exemplaar in de doos die je meeneemt! Succes ermee.

  Jimmy


  —–
  Tot zover mijn bijdrage aan het TFT FAQ. Er zal vast nog heel wat aan te vullen zijn en als ik meer tijd heb dan kan ik ook wat tekst overnemen van andere sites. Deze tekst is puur uit mijn hoofd getikt. Volledig onafhankelijk.
  Ik hoop je blij gemaakt te hebben.
  Dit document kan taalfouten bevatten.
 • Mijn dank is groot :D

  Ik zal het een dezer dagen opnemen in de reeds bestaan de FAQ.

  Opmerkingen/wijzigingen/verbeteringen en toevoegingen zijn nog steeds van harte welkom..
 • Ik mis:
  - informatie over dooie pixels, garantie daarop, en testen daarvan
  - response time is bij het ene type scherm meer van belang dan het andere
  - contrast kan te klein zijn bij gebruikswaarde helderheid (ca. 100 Cd)
  - native resolutie, voor- en nadelen
 • Mijn FAQ is zover mijn kennis strekt bijgewerkt en over defecte pixels weet ik niet zoveel af. Dat mag iemand anders doen . En Gerben, jij mag ook wel aanvullingen geven, altijd welkom :wink:

  Laatste wijziging van mijn FAQ 08-08-04 12:42
 • Eeyz,

  Hier mijn (opvullende) stukjes voor de FAQ TFT :D .Ik hoop dat jullie er nog wat aan hebben!

  Greetz,

  Sylvester :D


  Diagonaal
  Dit is de lengte in inches van linksonder tot rechtsboven zoals die door de fabrikant opgegeven wordt. De effectieve diagonaal wil nog wel eens kleiner zijn dan opgegeven! Hoe groter, hoe beter, aangezien een groter scherm meestal overzichtelijker is. Grotere schermen kunnen hogere resoluties aan. Overigens 1 inch = 2.54000000139 cm. Inches worden ook wel weergegeven als " (bijvoorbeeld 15" ).

  Hoe groter, hoe beter.

  Respons Time
  Dit is de hoeveelheid tijd die het kost voordat er weer een nieuw beeldje op het scherm verschijnt. Over het algemeen gaat dit in milliseconden (ms). Belangrijk hier is wel dat als je dus het aantal beeldjes per seconde maximaal wilt weten, je 1 / respons time moet doen.

  Bijvoorbeeld:
  Opgegeven is 25 ms –> 1/0.025 = 40. De maximale "framerate" (beeldjes per seconde) is bij zo'n TFT/LCD scherm dan ook 40 fps! Dit is voor de algemene thuisgebruiker niet heel erg van belang aangezien het oog het beeld al als vloeiend ziet bij minimaal 24 fps (tv scherm).

  Voor (hardcore) gamers is dit echter WEL van groot belang aangezien deze vaak veel waarde hechten aan een hoge fps. (Hiervoor hebben ze dan ook meestal een videokaart die stukken hoger haalt dan 40 fps!)

  Een van de effecten die je als thuisgebruiker wel kunt merken bij een LCD/TFT scherm met een hogere respons time is "Ghosting". Dit is achterlaten van bijv. een muisspoor op de desktop wanneer de muis (erg) snel heen en weer wordt bewogen, dit is vooral duidelijk te zien bij een zwarte achtergrond.

  Hoe lager, hoe beter.

  Maximale Resolutie horizontaal bij verticaal
  De resolutie van een beeldscherm (niet alleen een LCD/TFT-scherm) is altijd in de verhouding 4:3 horizontaal:verticaal):
  640 x 480 (erg laag) (14 inch CRT)
  800 x 600 (laag) (15 inch CRT)
  1024 x 768 (redelijk) (15 inch TFT/LCD en CRT)
  1152 x 864 (redelijk-hoog) (17 inch CRT)
  1280 x 1024 (hoog) (17 inch TFT/LCD en CRT)
  1600 x 1200 (erg hoog) (19 inch TFT/LCD en CRT)

  Hoe hoger de mogelijke resolutie, hoe beter.

  Kijkhoek in graden
  Dit is de hoek vanuit welke u het scherm nog duidelijk kunt zien, als u niet precies achter het scherm zit.

  Hoe groter, hoe beter.

  Helderheid
  Dit is de hoeveelheid licht die het beeldscherm produceert (als hij aanstaat natuurlijk ). Dit wordt aangegeven in cd/m2 (kwadraat). cd/m2 staat voor aantal candela per vierkante meter. Candela is de eenheid lichtsterkte, oftwel in dit geval de lichtsterkte per vierkante meter.

  Hoe groter, hoe beter.

  Contrast (X : 1)
  Een compleet zwart scherm is bij een TFT beeldscherm moeilijk te verkrijgen. De achtergrondverlichting moet dan zoveel mogelijk geblokkeerd moet worden en dat lukt nooit helemaal. Anderszijds is het ook belangrijk dat er zoveel mogelijk lichtopbrengst is bij een volledig wit scherm (helderheid), dus de lamp uitzetten is ook geen optie .

  De contrast ratio wordt weergegeven met 2 getallen die de verhouding tussen de maximale en minimale helderheid weerspiegelen, bv. 250 : 1. Hoe verder deze twee waarden uit elkaar liggen, hoe beter onder andere de kleur zwart wordt weergegeven.
 • [quote:3a593ba29b]Respons Time
  Dit is de hoeveelheid tijd die het kost voordat er weer een nieuw beeldje op het scherm verschijnt. [/quote:3a593ba29b]

  Nope, dat is de refreshrate. De response time is de tijd die nodig is om een pixel die volledig uit staat, volledig aan en weer uit te zetten.

  1280:1024 = 5:4 (foute verhouding dus)
 • [quote:626cea4583="gerben"][quote:626cea4583]Respons Time
  Dit is de hoeveelheid tijd die het kost voordat er weer een nieuw beeldje op het scherm verschijnt. [/quote:626cea4583]

  Nope, dat is de refreshrate. De response time is de tijd die nodig is om een pixel die volledig uit staat, volledig aan en weer uit te zetten.

  1280:1024 = 5:4 (foute verhouding dus)[/quote:626cea4583]

  En nu voor de leek het verschil van deze beweringen. In essentie is dat toch exact hetzelfde? :-?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.