Vraag & Antwoord

Videokaarten en monitoren

Beste videokaart voor een laptop?

Anoniem
None
20 antwoorden
 • Hallo daar! Ik ga binnenkort een laptop kopen voor een opleiding Communicatie en Multimedia. Ik wil een mooie en grote laptop, hij gaat dus bijvoorbeeld ook een Pentium 4 Mobile hebben inplaats van een Celeron. Ik ga dus ook niet vaak zonder stroomvoorziening ermee werken.

  Het probleem is echter dat deze laptop, een HP Pavilion, komt met 512MB DDR-RAM en een 128MB RAM videokaart (ATi Radeon 9000). De videokaart gebruikt ook shared memory. Wat upgraden is dus nodig nadat ik hem gekocht heb, want voor de meeste applicaties die ik gebruik moet je jammer genoeg veel geheugen hebben. :(

  Wat ik me afvroeg is of er wel zo'n groot verschil is tussen shared en dedicated RAM voor een videokaart. Als dat zo is, moet ik misschien erover denken of het goed zou zijn een andere te nemen. Ligt het aan de videokaart zelf of het geheugen shared of dedicated is, of moet ik dan meer veranderingen in de laptop aanbrengen? Misschien weten jullie wel een goeie keuze.

  In ieder geval, bedankt!
 • Welkom op het C!T-forum.

  Nou, ten eerste kun je een laptop eigenlijk niet upgraden. Het enigste wat je upgraden kunt zijn het RAM-geheugen en de harde schijf.

  Er is wel degelijk een groot verschil tussen shared en dedicated memory. Als je de keuze hebt, altijd voor dedicated ram gaan en dan het liefst 128.

  De beste grafische kaart voor laptops is momenteel de Radeon 9700. Deze presteerd vele malen beter dan de 9000.

  Gr, D

  ps. Het lijkt heel mooi, maar je mag geen plaatjes als onderschrift hebben. Zie de handleiding.
 • radeon 9700 mobile is geloof ik beste gpu voor laptops momenteel…
  zoek een laptop met een intel centrino en een 9700 mobile
  en 512/1024 mb ram en je zit goed :wink:
 • Bedankt. :) Dat plaatje is weg, trouwens. Eigenlijk een goed idee om dat te verbieden, mensen maken er te vaak misbruik van.

  Hmm. Jammer dat je niet gewoon dat ding kunt openbreken en er alles en nog wat in kan veranderen. :( Ik zal zoeken of ik er een kan vinden die met zo'n kaart komt, ook al is het moeilijk om een goedkope te vinden die ook nog eens precies aan jouw eisen voldoet. Maar "velen malen beter" klinkt goed.
  Vandread, ik weet niet zeker of Centrino wel zo'n goeie keus voor mij is. Een van de dingen die ik ga doen is bijvoorbeeld werken met modelleringprogramma's, en als die een scene omzetten in pixels (raytracen), dan schijnt een Pentium 4 het stukken beter te doen dan andere x86-processoren. De Centrino heeft sowieso veel minder Mhz dan een Pentium 4 Mobile, dus ik denk dat dat de betere keus is.
 • [quote:29470e7c85="Omega_"]Bedankt. :) Dat plaatje is weg, trouwens. Eigenlijk een goed idee om dat te verbieden, mensen maken er te vaak misbruik van.[/quote:29470e7c85]
  Al beter, maar…………….ik moet je weer teleurstellen. Uit de handleiding:
  [quote:29470e7c85]Ik heb een ontzettend mooi onderschrift gemaakt: een prachtig plaatje, 6 geweldige quotes, en 5 links naar mijn websites. Daar heeft toch niemand problemen mee?
  Nou, eigenlijk wel. Om het forum overzichtelijk te houden, en al te veel vervuiling tegen te gaan, bestaan er bepaalde regels omtrent het gebruik van onderschriften (of signatures danwel handtekeningen). Deze zijn als volgt: je handtekening mag maximaal 2 regels groot zijn. Het lettertype dat je gebruikt moet het standaardlettertype zijn of kleiner. Plaatjes zijn niet toegestaan. Linken in je onderschrift mag, mits je niet linkt naar policy-overschrijdende sites.[/quote:29470e7c85]

  De Centrino heeft idd veel minder Mhz dan een P4, maar dat houdt nog niet in dat deze ook veel slechter is. De Centrino heeft een heel andere architectuur dan een P4. Ik denk dat een 1.5 Ghz Centrino wel te vergelijken is met een 2.8 Ghz P4.
 • [quote:1b9df32944="DBP"][quote:1b9df32944="Omega_"]Bedankt. :) Dat plaatje is weg, trouwens. Eigenlijk een goed idee om dat te verbieden, mensen maken er te vaak misbruik van.[/quote:1b9df32944]
  Al beter, maar…………….ik moet je weer teleurstellen. Uit de handleiding:[/quote:1b9df32944]

  Okee, okee… ben ik nu dan uiteindelijk wel legaal? :D

  Dat de Centrino een betere architectuur heeft dan de Pentium 4 wist ik. Maar dat heeft (waarschijnlijk) ook te maken met het type programma's wat gebruikt wordt, toch? Ik weet er zelf niet veel over, maar ik heb gelezen dat die 3d-programma's stukken beter werken met de Pentium 4. Wat ik het belangrijkste vind is Photoshop. Ik zal wel even zoeken naar wat benchmarks…

  Het laatste wat ik wil is een dure laptop waar ik eigenlijk niet 100% tevreden over ben. :wink:
 • [quote:6a2138e84e="Omega_"]Okee, okee… ben ik nu dan uiteindelijk wel legaal? :D[/quote:6a2138e84e]Fantastisch! :wink:

  Je zou anders deze twee topics ook nog even door kunnen lezen. Lijken sterk op jouw situatie en d´r staan ook een paar goede tips in.

  http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=121576
  http://forum.computertotaal.nl/phpBB/viewtopic.php?t=122179

  Voor zware 3D bewerkingen en games is de P4 idd wel beter. Ook een groot 17 inch scherm zou ik sterk aanbevelen.
 • De HP Pavilion heeft een 15.4" inch breedbeeldscherm, wat erg mooi is, maar het beste is dat ik er nog een andere 17" inch aan ga aansluiten. Vooral bij Photoshop is dat fantastisch: zet alle panelen en toolboxen op het laptopscherm, en gebruik de andere voor het bewerken. :)

  En ja, ik zie op een paar sites dat de Pentium M het beter doet dan de Centrino in sommige situaties. Vooral het feit dat de Centrino is gebouwd voor mensen die hun laptops een zo lang mogelijke batterijduur willen geven zorgt ervoor dat hij in sommige situaties gewoon niet genoeg snelheid heeft. Ik kijk nog even verder, en ook in die andere topics. :)
 • [quote:8cbc85e6b7="Omega_"]De HP Pavilion heeft een 15.4" inch breedbeeldscherm, wat erg mooi is, maar het beste is dat ik er nog een andere 17" inch aan ga aansluiten. Vooral bij Photoshop is dat fantastisch: zet alle panelen en toolboxen op het laptopscherm, en gebruik de andere voor het bewerken. :)[/quote:8cbc85e6b7]
  Idd. Ik heb zelf ook een laptop en sluit d´r ook af en toe een tweede scherm op aan, zeer handig. Je moet d´r alleen wel op letten dat de grafische kaart het aansluiten van een tweede monitor ondersteund. Meesten doen dat volgens mij wel.

  Omdat je al schreef dat je niet vaak zonder stroomvoorziening op pad gaat, zou ik toch een P4 aanbevelen.

  Heb je een goed gevulde beurs? Dan is dit misschien wat: klik! Of kijk hier eens: klik!
  Je kunt natuurlijk ook zelf even zoeken: www.tweakers.net
 • Bedankt voor de links! Mijn budget is zo'n 1500 euro incl. BTW. Niet echt veel, maar misschien zou ik wel met m'n oom kunnen regelen dat het via zijn bedrijf wordt gekocht. :) Dat zou 19% BTW schelen. Zal ik hem over e-mailen…

  Dat is inderdaad een schitterende laptop (ik had trouwens wel moeten zoeken op ComputerPirates.com omdat Tweakers.net niet eens een directe link geeft :D), maar ik zag dat 'ie een nVIDIA® GeForce™ FX Go5700 64Mb videokaart heeft. Is dit goed, of zou ik dan toch beter moeten doorzoeken naar een Radeon 9700?

  Ik vind trouwens dat de laptops van IBM er strak uitzien. Jammer dat ze niet echt geschikt zijn voor mijn type werk. :(
 • Het is altijd handig familie te hebben. :P

  De Radeon 9700 is in principe een klein beetje beter dan de GeForce FX5700, alleen is dit verschil echt miniem. Beide kaarten zijn zeer goed geschikt voor zware grafische applicaties alsook games. Het maakt dus eigenlijk niet uit welke je neemt.

  Kijk anders zelf nog even bij Tweakers.net
 • Dat is goed om te weten. :)

  Druk aan het zoeken.

  Deze ziet er ook wel aardig uit: Clickety

  Ik wilde eerst voor deze gaan, maar dat is dus niet het beste idee met een Radeon 9000 videokaart? link
  Het enige wat ik hier raar aan vind is het feit dat er maximaal maar 1024MB RAM in kan: nog meer klik. De 15.4" inch versie is een stuk goedkoper: hiero
 • [quote:009de59360="Omega_"]Deze ziet er ook wel aardig uit: Clickety[/quote:009de59360]
  Idd, ook wel een leuk laptopje.
  Alleen jammer dat ie geen DVD-brander heeft en dat de processor geen Hyper Threading ondersteund (heb je wel voordeel van bij zware applicaties). En wat voor grafische kaart heeft ie eigenlijk? Daarnaast is ie natuurlijk ook behoorlijk zwaar en is de acculooptijd wel behoorlijk kort, maar die problemen heb je bij bijna alle topklasse-notebooks.
 • De Radeon 9000 is idd een beetje zwak, zeker in vergelijking met de huidige topklasse grafische kaarten.

  Het is idd een beetje vreemd dat er maar 1024MB in kan, maar 512 is al ruim voldoende laat staan 1024!

  Misschien was het voor jou beter als je even zou kijken naar een laptop met P4 die Hyper Threading ondersteund. Zeer geschikt voor zware applicaties of als je meerdere applicaties naast elkaar draait.
 • Superklik
  Deze ziet er goed uit. En ja, het lijkt wel of alle 17" inch laptops die kinderziekte hebben. :-? Maarja, 1024MB is genoeg, zoals je al zei. 512MB eigenlijk niet, ik probeerde laatst met mijn PC in Vue d'Esprit een berg te maken van 8192x8192 pixels, maar toen besloot ik hem maar opnieuw op te starten nadat 'ie 20 minuten lang alleen maar had zitten ratelen. :)

  Oh ja, hij is 3.06 Ghz, dus daar zit zeker geen HTT in? Dat is wel jammer, maar ik denk niet dat ik een grote kans heb om een goedkope te vinden die dat heeft.

  Bah. Op HP.com kun je laptops gewoon samenstellen. Op HP.nl kan dat dan weer net niet. :(

  Ik kijk trouwens morgen wel verder, het is een beetje laat. :) Bedankt, in ieder geval.
 • Tja…als je zulk zware applicaties gebruikt is 1024MB idd geen overbodige luxe. Nog meer echter wel, ik denk niet dat je daar veel baat bij zult hebben.

  De 3,06 was volgens mij zelfs de eerste Processor die HT ondersteunde.
  Hij is alleen nog wel gebaseerd op de langzamere FSB van 533Mhz, de nieuwste P4´s lopen al op 800.

  Hier nog een lijstje om je bij het zoeken te helpen morgen:
  -minimaal P4 2,8 Ghz (liefst met HT-technologie)
  -minimaal 512MB RAM (1024 is voor jou beter, maar kun je later altijd upgraden)
  -minimaal GeForce FX 5600 of Radeon 9600 met 64MB RAM (5700 en 9700 zijn natuurlijk beter)
  -minimaal 60GB harde schijf
  -17 inch scherm is aan te bevelen
  -W-LAN (misschien heeft de school/universiteit wel een draadloos netwerk)
  -DVD-brander (optioneel)

  Hou je daar aan en je krijgt een absoluut geschikte laptop waarmee je ruimschoots uit de voeten kunt in je opleiding.

  Die Acer Aspire is trouwens ook wel een leuk systeempje. Misschien waard om even te onthouden.

  Ik zie morgen wel hoe ver je gekomen bent. :wink:

  Gr, D
 • Hier nog enkele configuraties die ik heb gevonden:
  ACER Aspire 1356LCi : Athlon XP 2800, 1024MB DDR-RAM, ATI Mobility Radeon 9200 (64MB dedicated memory), 60GB (7200 Rpm), 17" inch, DVD-RW.
  ACER Aspire 1622LM: Pentium 4 3.0 Ghz, 1024MB DDR-RAM, ATI Mobility Radeon 9700 (128MB), 60GB (4200 Rpm), 15" inch, DVD-RW.
  JEWEL SAF.1520: Athlon 2800, 1024MB DDR-RAM, ATI M10 (128MB dedicated memory), 40GB (5400 Rpm), 15" inch, DVD-RW.

  Ik zat ook nog te kijken naar Alternate.nl, daar zou je laptops kunnen laten samenstellen. Dit werkt echter niet op Mozilla, en Internet Explorer schijnt niet te werken. :-? Spyware heeft mijn instellingen gewist en een nieuwe ervoor in de plaats gezet. Om ziek van te worden.
  Ik moet nu eerst maar eens mijn netwerk opnieuw instellen voor Internet Explorer, denk ik…
 • Maak je gebruik van anti-spyware programma´s?
  Laat je pc eens scannen door achtereenvolgens Ad-aware, Spybot S&D en CoolWebShredder. Uitleg over deze programma´s vindt je hier. Als je dan nog problemen hebt, zou je even een HijackThis-log kunnen posten onder Beveiliging & Privacy.

  Nog even over bovenstaande pc´s:
  Bij de eerste laptop schrijf je dat ie een 17´scherm en een DVD-brander heeft. Kan ik niet vinden. Ook de videokaart is een beetje zwak.
  Bij de tweede is het eigenlijk alleen jammer dat ie geen 17´scherm heeft. Er staat ook bij dat als de voorraad Radeon 9700´s op is, je een 9200 krijgt. :-?
  Bij de derde is de harde schijf wel erg klein. Ik denk dat 60GB toch echt het minimum zou moeten zijn.

  En dan nog twee vragen:
  -Hoe belangrijk is Wireless Lan voor jou?
  -Ben je echt uit op een powernotebook ongeacht de prijs (binnen de perken natuurlijk) of kijk je toch ook sterk naar de prijs, dus liever een soort "beste prijs-prestatie verhouding notebook"
 • Wireless LAN heb ik echt niet nodig. Dat spaart gelukkig ook weer wat geld uit, want ik kijk inderdaad naar iets wat zo goed mogelijk is voor een zo laag mogelijke prijs. Maarja, je kunt niet alles hebben, lijkt het. :)

  Oh ja, ik gebruik AD-Aware. Hij heeft wel wat kunnen vinden, maar nog steeds staat er een heel dubieus mc.com bestand in de C: schijf. :-? Ik gooi het weg, maar het komt steeds weer terug. Nou ja, kijk ik later wel naar.

  Ook: de harde schijf kan wat mij betreft best klein zijn omdat ik een tijdje geleden nog een 80GB externe harde schijf heb gekocht.

  [b:84c88f5c70]EDIT:[/b:84c88f5c70] En ja, dat is dus geen 17" inch. Verkeerd geschreven.
  Ik snap ook trouwens niet dat sommige grote bedrijven (IBM en NEC) geen enkele laptop hebben die met meer dan 256MB RAM komt. Zelfs de "desktop replacement" computers hebben niet eens het absolute minimum van 512MB RAM. Heel jammer.
 • Geen wireless-LAN nodig? Weet je het zeker? Straks hebben ze bij jou op school draadloos internet en dan erger je je rot als je ieder keer naar een inplugpunt moet. 8)

  Het nadeel van een externe schijf is natuurlijk (zoals de naam al zegt) dat ie extern is. Je moet hem dus ieder keer meeslepen. Er zijn tegenwoordig al laptops met 120GB, en daar past heeeeel wat data op.

  Weet je zeker dat IBM en NEC geen laptops leveren met meer dan 256MB? Lijkt me heel raar. Top-notebooks hebben tegenwoordig eigenlijk allemaal minstens 512.

  Als je weer een goeie denkt gevonden te hebben, plaats de link of de specs hier maar even zodat we d´r even onze mening over kunnen spuien.

  Gr, D

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.