Vraag & Antwoord

Videokaarten en monitoren

Kapotte Monitor?

Anoniem
frenirie
9 antwoorden
 • Ik heb hier een 19" monitor merk 'Scott' die de volgende kuren vertoont:
  -Bij het aanzetten geeft deze een harde klik, het lijkt als of de metalen behuizing binnenin meetrilt,
  - vanaf het begin dat de monitor aanstaat klinkt er een tik, dit is niet regelmatig.
  - als de computer een minuutje of vijf aanstaat word het tikken frequenter en gaat het beeld verspringen tijdens de tik.
  - Als het beeldscherm langer dan een half uur aanstaat tikt en verspringt het zo vaak dat er niet meer mee te werken valt.

  Wat zou dit kunnen zijn? En is het te verhelpen? En dan bedoel ik natuurlijk niet een andere monitor aanschaffen

  Frank
 • Misschien een storend magneetveld in de buurt? Kijk eens of je monitor in een andere kamer wel goed werkt. Schakel luidsprekers etc. in de buurt van je monitor eens uit. Als je "degausst", helpt dat dan?

  Evt. kan je proberen de instellingen van je monitor terug te brengen naar fabrieksstandaard, er zit daarvoor vaak een "recall"-functie in het OSD.
 • De monitors van deze tijd zijn allemaal magnetisch afgeschermd, het maakt dus niet uit of je er speakers naast hebt staan…

  Bij een bekende van me heb ik een soort geval ontdekt, ook daar neem ik een geluid waar zoals die jij omschrijft… Ik zoek het een beetje in de buurt van het regelmatig omswitchen van resoluties waar de monitor niet tegen kan….

  Peiky
 • Met magnetisch veld van luidsprekers heeft het niets te doen, ik heb hem hier op de werkbank waar geen luidsprekers binnen 1,5 meter zijn. De monitor vertoont bij standaard instelling hetzelfde gedrag.

  Voor wat het omschwittshen van resoluties betreft, daar lijkt het wel een beetje op. Maar hoe doet zo'n monitor dat uit zichzelf?
 • Naar mijn weten is het niet mogelijk dat een monitor uit zichzelf een resolutie kiest…Het is meer zo dat wanneer je resoluties gaat gebruiken die je monitor niet aankan een stuk electronica in de monitor kan beschadigen…
  Het maximale wat een 19 inch monitor kan hebben is 1280 x 1024, en als je boven die resolutie gaat zitten expirimenteren kan er een belasting voor je monitor gaan optreden waar t' apparaat niet tegen kan is mijn conclusie…

  Is dat het geval?

  Peiky
 • Nee, bij mijn weten (hij is van iemand anders) staat de monitor al 3 jaar op 1024 X 768.

  Het verschijnsel lijkt te maken te hebben met warm worden, omdat het steeds erger wordt naarmate de monitor langer aanstaat. Het tikken lijkt van de plaats af te komen waar de aan/uit schakellaar kontakt maakt met de printplaat. Ik zie geen vonkjes al doet het geluid daar naar vermoeden.
 • Nee, bij mijn weten (hij is van iemand anders) staat de monitor al 3 jaar op 1024 X 768.

  Het verschijnsel lijkt te maken te hebben met warm worden, omdat het steeds erger wordt naarmate de monitor langer aanstaat. Het tikken lijkt van de plaats af te komen waar de aan/uit schakellaar kontakt maakt met de printplaat. Ik zie geen vonkjes al doet het geluid daar naar vermoeden.
 • [quote:b8d146be16="Peiky"]Het maximale wat een 19 inch monitor kan hebben is 1280 x 1024, en als je boven die resolutie gaat zitten expirimenteren kan er een belasting voor je monitor gaan optreden waar t' apparaat niet tegen kan is mijn conclusie…[/quote:b8d146be16]Maximale resolutie kan veel hoger liggen (mijn 17" gaat al tot 1600x1200 of zo), het ligt er maar net aan hoe de electronica gedimensioneerd is. Dat is ook vaak het verschil tussen een goedkope en een dure monitor.
  Moderne monitoren hebben verder een ingebouwde beveiliging tegen te hoge [i:b8d146be16]horizontale[/i:b8d146be16] refreshrates.
 • Ik persoonlijk vrees dat er elektronisch iets stuk is. Dit stuk elektronica wordt te warm en valt uit en schakelt kort daarna weer in. Misschien een transistor die het hoogspannings gedeelte aanstuurt.
  Met name de opmerking dat het verergert wanneer de monitor langer aanstaat doet mijn vermoeden versterken. De transistor koelt namelijk steeds minder goed af, of te wel: is weer steeds sneller heet.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.