Vraag & Antwoord

Videokaarten en monitoren

Tip gevraagd nieuwe PCI-express videokaart

Anoniem
None
25 antwoorden
 • Wat ik eigenlijk had gehoopt is dat als die kaarten een zeer goede 3D kwaliteit hebben (heel precies en de juiste kleur per pixel etc.), dat ze dat ook wel zouden hebben in 2D. Als dat niet zo is valt het voordeel voor een Quadro voor mij voor een groot deel weg.
 • de Quadro is gewoon gebaseerd op de GeForce core's, hierdoor is o.a. het 2d gedeelte het zelfde, die is overigens niet slecht maar niet zo top als die van Matrox.
 • Het 2D gedeelte lijkt niet helemaal hetzelfde te zijn want de max. resoluties/refresh van de gamekaarten ligt een stuk hoger. Waar kan dat aan liggen dan?
 • Geen idee, ik hou mij hoofdzakelijk bezig met de normale consumenten kaarten en niet met de prof kaarten zoals de Quadro, FireGL en wildcat kaarten.
 • Ik heb een nieuwe pc in bestelling staan die al helemaal ok is samengesteld, behalve de videokaart.
  Eisen zijn:
  - PCI-express
  - Moet 1600x1200@85Hz aankunnen
  - Moet goed werken in Xfree86 / FreeBSD
  - Een zo goed mogelijke beeldkwaliteit
  - Goed in spellen zou leuk zijn maar is niet erg belangrijk

  In eerste instantie liet ik er een nVidia Quadro FX 330 in zetten maar die blijkt een ramdac van slechts 350MHz te hebben en kan geen hoge resoluties icm hoge refresh rates aan. Juist vanwege de goede beeldkwaliteit heb ik tot nu toe altijd Matrox kaarten gehad, maar ze maken geen PCI-express kaarten zodat ik nu moet omkijken naar een ander merk.
  Mijn vragen zijn of hier iemand ervaring heeft met pci-express kaarten en of iemand tips heeft. Bovendien vraag ik me af of een 3D kaart als de Quadro ook een betere beeldkwaliteit heeft dan een kaart voor spellen zoals de GeForce.

  bvd
  Marco
 • http://forum.computertotaal.nl/phpBB/viewtopic.php?t=99415

  daar staat wel eea
 • Quadro kaarten hebben niet specifiek beter beeld dan hun GeForce broertjes, dus daar zou ik geen geld aan verspillen.

  Matrox heeft PCI-Express geplaned staan voor 2005, als je echt goeie beeldkwaliteit wilt zou ik nu een goedkope ATI X300SE kopen en dan in de loop van volgend jaar een Matrox PCI-Express kaartje.

  Als je geen zin hebt om daar op te wachten zou ik een GeForce 6600 GT of een ATI X700 kopen, beiden prima beeldkwaliteit en snel genoeg voor games.

  Of de nVidia en ATI kaarten goed in Xfree86 / FreeBSD weet ik niet, ik heb daar geen ervaring mee.
 • [quote:1f9fdbd950="Red Dragon"]Quadro kaarten hebben niet specifiek beter beeld dan hun GeForce broertjes, dus daar zou ik geen geld aan verspillen.[/quote:1f9fdbd950]
  Ik had gedacht dat 3D kaarten zoals de Quadro meer gericht zijn op beeldkwaliteit ipv snelheid en dan ook een betere kwalteit in 2D zouden laten zien. Als dit verschil er niet is dan kan ik denk ik beter voor een (goedkopere) GeForce / Radeon gaan.

  [quote:1f9fdbd950]Matrox heeft PCI-Express geplaned staan voor 2005, als je echt goeie beeldkwaliteit wilt zou ik nu een goedkope ATI X300SE kopen en dan in de loop van volgend jaar een Matrox PCI-Express kaartje.

  Als je geen zin hebt om daar op te wachten zou ik een GeForce 6600 GT of een ATI X700 kopen, beiden prima beeldkwaliteit en snel genoeg voor games.

  Of de nVidia en ATI kaarten goed in Xfree86 / FreeBSD weet ik niet, ik heb daar geen ervaring mee.[/quote:1f9fdbd950]
  Probleem is niet alleen het wachten op een matrox met pci-e, maar ook de ondersteuning van Matrox voor XFree is er de laatste jaren niet beter op geworden. En een driver voor een Matrox met pci-e duurt dan waarschijnlijk nog veel langer. Ik zag op de site van nVidia zelfs drivers voor XFree icm FreeBSD, dus de ondersteuning van nVidia is veel beter geworden.

  Als er geen verschil zit in beeldkwaliteit tussen een 3D of een gamekaart dan ga ik maar voor de GeForce denk ik :D
 • Let wel: de 2d kwaliteit van Radeon kaarten is beter dan die van Geforce…
 • Ook bij nieuwe generaties?
 • [quote:208ddfca44="Hu'uruun"]Let wel: de 2d kwaliteit van Radeon kaarten is beter dan die van Geforce…[/quote:208ddfca44]

  Onzin.

  [quote:208ddfca44="mbeis"]Ook bij nieuwe generaties?[/quote:208ddfca44]

  Nee bij de nieuwere generatie's is de beeldkwaliteit van de GeForce en Radeon serie kaarten in 2D uitstekend, de GeForce doet niet onder aan de Radeon kaarten qua 2D.

  Ivm de driver ondersteuning zou ik dan voor de GeForce 6600 GT gaan.
  de GT is iets duurder maar een stuk sneller dan de non-gt.

  Ik vermoed dat de 6600GT deze maand wel leverbaar zal wezen.
 • Dank je, ik zal het in de gaten houden :D
 • O ja, hier heb je nog wat info over de 6600:
  http://www.nvidia.com/page/geforce_6600.html

  Puur uit nieuwschierigheid, in wat voor pc ga je die PCI-Express kaart drukken?
 • Heb een echt racebeest gekocht. De kaart gaat in een Intel SE7525GP2 mobo met dual Xeon, 1GB RAM en U320 scsi raid. Daar kan ik weer een tijdje mee vooruit :)
 • :o dat is inderdaad heavy!!, nou dan is die 6600GT toch wel het minimum wat daar in kan om die pc eer aan te doen ;)
 • Klopt, maar ik ben niet zo'n spelletjes freak (nu kun je daar in FreeBSD toch niet zoveel mee), dus leek me zo'n hoge kwaliteits 3D kaart als de Quadro wel heel geschikt. Maar de prijzen van die apparaten vind ik toch wel erg hoog. Zelfs de duurste gamekaart is veel goedkoper dan de gemiddelde 3D kaart, en dan heeft zo'n Quadro ook nog eens moeite met hoge resolutie/refresh. In mijn nieuwe systeem wil ik natuurlijk wel een heel goede kaart die best wat mag kosten, maar 1500,= voor een top 3D kaart gaat me toch echt te ver :)
  Dan rest uiteindelijk nog de keuze: of een ultrasnelle gamekaart met goede beeldkwaliteit, of de high-tech 3D kaart met (dacht ik) zeer goede beeldkwaliteit, maar matige refresh.
  Het lijkt erop dat de gamekaart voor mij toch de beste optie is.
 • Precies, waar de nVidia Quadro en de ATI Fire GL zich mee onderscheiden is niet de 2d kwaliteit maar dat ze erg erg snel zijn in het renderen van 3D beelden voor profesioneel gebruik.
  Als je dat niet thuis doet heb je er dus niet veel aan.
 • Als de Maxtor PCI-e nog wel even op zich laat wachten, is misschien de ATI Readon X 8oo XT of de 600 XT een goede kaart voor goede beeldkwaliteit. Ik weet trouwens niet of dat een echte kaart voor professioneel gebruik is. Meer een game kaart dacht ik, maar hij zal het ook wel goed doen.
 • [quote:4663496a38="eefmeijerink"]Als de [b:4663496a38]Matrox[/b:4663496a38] PCI-e nog wel even op zich laat wachten, is misschien de ATI Readon X 8oo XT of de 600 XT een goede kaart voor goede beeldkwaliteit. Ik weet trouwens niet of dat een echte kaart voor professioneel gebruik is. Meer een game kaart dacht ik, maar hij zal het ook wel goed doen.[/quote:4663496a38]Als je iets terug kijkt in het topic zie je dat er al gekozen is voor een NVidia kaart, omdat NVidia de drivers voor andere os'sen dan windows beter in orde heeft. Verder heeft het dus weinig zin om een top game kaart in een systeem te zetten dat toch nooit gebruikt wordt voor (zware) games.
 • Het is inderdaad een Quadro FX 1300 geworden. Heeft een 400Mhz ramdac, en dat zou genoeg moeten zijn voor 1600x1200@85Hz. Nu maar hopen dat de 2D kwaliteit ook in orde is :D

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.