Vraag & Antwoord

Videokaarten en monitoren

Dual DVI connector en CRT monitor

Anoniem
Red Dragon
5 antwoorden
 • Hallo,

  Ben van plan om een Highend videokaart aan te schaffen (XFX Geforce 6800GT). Deze wordt tegenoordig geleverd met een Dual DVI aansluiting. Hier zit wel een adapter bij voor mijn CRT monitor.
  Krijg ik prestatieverlies door deze adapter of valt dit allemaal wel mee. Als ik de Faq lees, wordt er over een iets waziger beeld gesproken :-? . Wil echter graag de mening van "de specialisten" en praktijk ervaringen horen, voordat ik een dergelijke dure aanschaf doe.
  Wat denken jullie?

  Grtz Geert
 • Ik heb een VGA en een DVI connector met een adaptor van DVI naar VGA maar ik zie echter geen verschil op m'n FX 5700 zelfs niet in games.
 • Je krijgt geen waziger beeld dan bij een normale vga aansluiting, het digitale beeld word omgezet naar analoog voor je crt, de omzetting is eenmalig door de dongle.
  Bij een videokaart met een analoge vga aansluiting gebeurd dit via een aantal filters op de PCB van de videokaart zelf, ook hier heb je een eenmalige omvorming van digitaal naar analoog.
 • Bedankt, weer wat geleerd.

  Geert
 • Er zit geen digitaal analoog omzetting in de dongle, Michieltje toch… ;-)

  Het type aansluiting waar het hier omgaat is een DVI-I. DVI-I wil zeggen dat het analoge signaal (uit de RAMDAC) aanwezig is op de DVI-I connector en tevens het digitale signaal dat uit de TMDS komt (DVI transmitter chip).

  Een dongle doet niets meer dan de analoge aansluiting van de DVI-I doorlussen naar een CRT type aansluiting.

  Voor hoge resoluties is een DVI-CRT converter niet aan te bevelen omdat extra overgangen bandbreedte beperkend werken en daardoor een negatief effect hebben op de scherpte van het beeld. Je hebt namelijk veel bandbreedtje nodig om scherpe kleurovergangen weer te geven, zoals zwarte tekst op een witte ondergrond. Het is dan beter om een kabel te kopen met aan de ene kant een DVI-I aansluiting en aan de andere zijde een CRT.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.