Vraag & Antwoord

Videokaarten en monitoren

[TFT] Aanschaf nieuwe monitor

Anoniem
None
30 antwoorden
 • Omdat de 14.8" CRT monitor die ik nu heb me niet bevalt ga ik binnenkort een nieuwe monitor aanschaffen.

  Ik gebruik mijn pc voor niet zware dingen, denk hierbij aan wat office dingetjes, muziekje draaien, IM en dergelijken. Heel af ten toe een spelletje, UT of iets soortgelijks, maar je hoeft er niet van uit te gaan dat hij veel voor games gebruikt gaat worden.

  Mijn enige eis is dan ook dat [b:ee606a8a4b]het beeld rustig is[/b:ee606a8a4b]. De monitor die ik nu heb (ik weet het, het is geen vergelijking :wink: ) bezorgt mij te vaak hoofdpijn en het beeld knippert ook soort van heel snel achter elkaar. (dat is in principe bij elke CRT, maar dat hoor je toch geen last van te hebben?) Mijn ogen zijn de laatste jaren (te) snel achteruit gegaan en ik wil daarom een 'relaxte' monitor. Ik breng relatief veel tijd achter de pc door.

  En dat comfort mag best wel wat geld kosten. Ik denk dat een TFT monitor het beste is (of niet?). Mijn budget ligt rond de 500 euro. Het liefst heb ik een 19", maar ik weet niet of dat gaat passen in dat budget. Anders wordt het dus een 17".

  Ik stel hier mijn vraag, omdat ik nog helemaal geen ervaring met TFT's heb en ik dus niet weet waar te beginnen met zoeken. Welke specs moet ik goed op letten bij aanschaf? Of zit er tussen verschillende merken en type's gewoon vrijwel geen verschil? Kan ik gewoon naar de plaatselijke groothandel gaan en de goedkoopste 19" meesleuren of zijn er echte 'toppers'? :) Ik zal mijn monitor hier graag in de buurt kopen. Winkels die hier bijvoorbeeld zitten zijn dixons (www.dixons.nl), marko (www.makro.nl, dit is niet echt een pc-zaak, maar aardig goedkoop waardoor ik mss meer waar voor mijn geld krijg?), simson computers (http://www.simsoncomputers.nl) en EP:Spruyt (www.spruyt.nl) Er zitten er nog wel meer, maar dat weet ik zo niet uit m'n hoofd.

  Bij die winkels tref ik een aantal monitoren aan (allemaal binnen mijn budget):
  Princeton 19 inch TFT Silver Edition
  Belinea 101920
  Belinea 101906
  Samsung 910N

  Wie kan mij wat meer vertellen over deze schermen (ervaring?)?

  Ik heb een GF4 mx 440se 128mb videokaart. Niet echt superkaart natuurlijk, maar goed genoeg voor mij. Daarop zit een tv-out en een gewone VGA aansluiting, aan de tv-out hangt m'n tv, aan de VGA komt de monitor. Bezit elke TFT-monitor tegenwoordig nog een VGA-aansluiting of is het allemaal DVI?

  matt.
 • Ren naar de tijdschriften winkel en koop daar de laatste computer totaal, daar staat een test van 17" en 19" tft schermen. De test is wel is waar een btje toegespitst op gamers maar een hoop schermen passen in je budget.
 • Bedankt, ik fiets zo naar de boekwinkel. :)
 • Artikel gelezen. :)

  [quote:d88281932b][b:d88281932b]Als u een goede videokaart hebt[/b:d88281932b] en het geen probleem vindt om vast te zitten aan een resolutie van 1280x1024, kunt u met een gerust hart een tft-scherm aanschaffen. De tijd dat een crt echt veel beter was, is nu wel voorbij.[/quote:d88281932b]

  [quote:d88281932b]Vooral tijdens het gebruik van kantoorapplicaties of het surfen over het web is de digitale aansluitng een gemis. In die gevallen is vaak sprake van een stilstaand beeld, waardoor kleine onvolkomenheden zich sneller openbaren.[/quote:d88281932b]

  Ik vraag me af of ik met mijn videokaart (zonder DVI en niet al te recent dus) wel goed doe om een tft te nemen? Heeft er iemand ervaring met het hierboven beschreven verschijnsel?

  En bij de overzichtstabel staat 'Sub-D', dat is toch gewoon een normale VGA-aansluiting? :)
 • Het ligt een beetje aan de monitor. Een fabrikant kan er voor kiezen een kwalitatief goede VGA (D-sub inderdaad) in te bouwen, of een mindere. DVI blijft natuurlijk wel beter, maar het verschil is niet wereldschokkend bij een goede VGA aansluiting.

  Dus, TFT is opzich geen probleem. Overigens, dit is misschien ook interessant om te lezen, mocht je later nog een kaart kopen met een DVI aansluiting:

  http://graphics.tomshardware.com/graphic/20041129/index.html
 • jah tis niet echt iets dat je beperkt wordt naar 1 te kijken met VGA aansluiting..

  voor een paar euro heb je zo'n omzetter dus hoef je niet itehouden.. :wink:
 • Mjah, dat is meestal helemaal niks en een beetje zonde vind ik, koop je zo'n ding voor 500 euro 8-)
 • Sub-D = VGA

  Het is wel aan te raden om een betere videokaart aan te schaffen als je games wilt spelen op met die TFT.
  Als je geen games gaat spelen dan zou ik nog een andere videokaart kopen met DVI, een Radeon 9250 met DVI heb je al voor minder dan 50 Euro.

  Verschil tussen DVI en VGA in desktop is opvallend groot, het word vaak door mensen gebagitaliseerd tot een klein verschil, deze mensen testen vaak het verschil tussen VGA en DVI met 1 beeldscherm en niet met 2 beeldschermen naast elkaar.

  DVI is dus wel aan te raden.

  [Edit] dat artikel waar Hu'uruun mee kwam is inderdaad itteressant, leuk om te lezen dat de ATI X800XT PE waar ik het artikel mee gemaakt heeft een uistekende DVI aansluiting heeft: http://graphics.tomshardware.com/graphic/20041129/tft_connection-16.html :)
 • Bedankt voor de adviesen.

  Weet iemand in hoe verre de in mijn startpost genoemde schermen te vergelijken zijn met de schermen in de test? Zullen zij ongeveer dezelfde beeldkwaliteit hebben of liggen zij er ver onder?

  Ik zal idd wel even naar een nieuwe goedkope graka kijken. :)
 • Kijk eens op prad.de voor gebruikerservaringen. Van jouw lijstje is denk ik alleen de Samsung interessant. Princeton ik heb ze zelf nooit gezien maar van zo'n merk verwacht ik niks. Belinea is denk ik een middenmoter. Als je op gathering.tweakers.net rondkijkt vind je ook gebruikerservaringen over de Samsung.

  Dixons is naar mijn mening een dure winkel. Als je bij de Makro kan kopen moet je ook wel de prijzen weten. Hou de pricewatch goed in de gaten.

  Wat betreft de flikkeringen van je 15" die je noemt dat is de verversingsfrequentie. Kijk eens of je die nog kan aanpassen, bepaalde versies van Windows willen hem nog wel eens op heel laag zetten. Niet hoger zetten dan je monitor aan kan uiteraard. Officieel moet 75Hz een rusig beeld geven maar dat is niet mijn beleving. Pas vanaf 85Hz zie je geen flikkeren maar er zijn weinig 15" schermen die dat aankunnen. Dit advies om de wachttijd tot je de keuze van je nieuwe scherm gemaakt hebt te verlichten.

  Een videokaart met DVI is al voor 50 euro gekocht en levert nog redelijke prestaties.
 • Bedankt voor het advies van. :) Maar heeft er iemand ervaring met die Samsung en kan een vergelijking geven met een andere monitor (in de test van C!T)? Ik kan niet echt gebruikservaringen (reviews) vinden dan deze monitor..

  Hij lijkt mij het interessantst. Ik zal eens kijken welke monitoren ze allemaal bij de makro hebben.
 • De 19 Inch BenQ kwam als beste uit de test, en ik denk dat er niet zo erg veel verschil tussen 12 en 8 ms zit, als je nauwelijks gamet :)
 • Wat ik nog wil melden is dat de Samsung 910N 'maar' 16.2 miljoen kleuren heeft.

  De Belinea 101906 en 101920 hebben 16.7 miljoen kleuren.
 • [quote:d95a46b48b="van"]Wat ik nog wil melden is dat de Samsung 910N 'maar' 16.2 miljoen kleuren heeft.

  De Belinea 101906 en 101920 hebben 16.7 miljoen kleuren.[/quote:d95a46b48b]

  Zelf ben ik ook op zoek en ik zou de voorkeur aan een 16.7 miljoen kleuren scherm geven. Als je de Belineas goed kan bekijken en ze bevallen je … wat let je.

  [size=7:d95a46b48b]moest natuurlijk op wijzig klikken, niet op quote[/size:d95a46b48b]
 • De Samsung vind ik persoonlijk een aanrader, ik zit er wel 'ns voor ;), heeft een heel mooi beeld. Ik heb zelf nu zo'n 1,5 jaar een Neovo 19" tft de K-19, heb er nog nooit probs mee gehad en niet 1 dood pixel.
 • met de VGA aansluiting heb je ook wel goed beeld hoor, heb boven een Medion 17" TFT staan, die jammergenoeg een dood subpixeltje heeft, een kleur doet het niet (dacht groen ofzo)
 • Is er een groot verschil tussen een crt en tft qua kijk-comfort? Is een tft echt veel rustiger voor je ogen? Of maakt het niet veel uit?

  Ik denk dat ik er een Radeon 9600XT bij ga kopen.
 • Mjah, ik vind het zeker een verademing tegenover CRT, zeker als ik een tijd schoolwerk achter de keizen heb. Je hebt gewoon midner het idee dat je gefriteerd wordt…
 • met mn samsung bak @ 85hz heb ik er weinig problemen mee hoor :)
 • Hey, heb gisteren de 19" BENQ FP937s gekocht ( 450 €uro )
  Beeld is echt super helder & scherp
  had eerst een 19" CRT Iiyama was ook een best beeldscherm
  maar een TFT-Scherm is toch wel echt gaaf…

  Je heb een 19" TFT ook goedkoper bv de
  Iiyama E485S-S, 19''TFT, Zilver, 23ms, DVI kost nu 365 €uro
  is alleen minder geschikt voor Games.,
  http://www.iiyama.nl/default.asp?SID=&NAV=236&DOC=0&PAGE=0&PARAMS=&PARAMS2=&PCAT=2&PTUBE=&PROD=3906&SPCAREA=

  Wat betreft de DVI aansluiting, is wel aan te bevelen
  heb h'm zelf getest op een Geforce 4 & Geforce 2 via anoloog
  is op zich best goed te doen maar DVI is beter. maar je kunt natuurlijk
  later een videokaart aanschaffen met DVI uitgang.


  mvg

  JC

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.