Vraag & Antwoord

Videokaarten en monitoren

CRT scherm aan laptop -> wazig beeld

Anoniem
juul
13 antwoorden
 • Ik heb het even nagezocht op internet en ik ga mee met Wim v.w.b. het niet berekent zijn op deze configuratie.
  Ik heb het volgende gevonden:

  [quote:39ee0db021]Graphics processor ATI MOBILITY RADEON 9700
  Max resolution (external) 1280 x 800 [/quote:39ee0db021]
 • Ik vermoed dat het aan de electronica van de laptop ligt. Die is er misschien niet op berekent om dat soort resoluties op een CRT weer te geven.

  Probeer eens met lagere refresh (of een lagere resolutie bij dezelfde refresh). Wordt het beter? Indien ja, dan lijkt mijn openingszin van toepassing (omdat je de monitor en de kabel zelf al uitgesloten hebt).
 • Als ik mijn 19" CRT scherm aan mijn laptop (1400x1050@60Hz) hang met 1600x1200@85Hz is het beeld wazig.
  Hang ik datzelfde scherm aan een desktop computer met Radeon 7500 ook op 1600x1200@85Hz is het beeld wel scherp.

  Op mijn laptop staat zo'n knopje om te kiezen tussen LCD / LCD+CRT / CRT maar dat haalt niets uit, het beeld blijft onscherp.
  Ook Cleartype is het probleem niet (staat uit), ik zie de onscherpte trouwens ook aan verticale lijnen die geen text is.

  De wazigheid is enkel horizontaal (de fijne rand van een rechthoek ziet er iets dikker uit links en rechts).

  In de laptop zit een Mobility Radeon 9700. Ik gebruik dezelfde vga kabel als waarmee ik de monitor aan die desktop computer hang.

  Enig idee hoe ik scherp beeld krijg op mijn CRT?
 • Misschien heb ik het niet helemaal begrepen, maar je laptop gaat toch officieel maar tot 1400x1050@60Hz?

  Volgens mij geef je zelf al het antwoord op je eigen vraag.
 • Ik heb het nu nog eens grondig getest met verschillende resoluties en refresh rates en het beeld is altijd een beetje horizontaal wazig (maar dat valt maar echt goed op op hoge resoluties).

  En ik kan maar moeilijk geloven dat zo'n mobility radeon maar zo'n lage maximale resolutie zou aankunnen, het nut van zo'n vga poort is toch juist dat je met een groot extern scherm een hogere resolutie kan draaien?
 • Het kan ook handig zijn om een beamer op aan te sluiten of een scherm om anderen te laten meekijken ;) 1600x1200 is wel erg hoog en lang niet alle laptops kunnen dat goed weergeven op een externe monitor.
 • [quote:b595d93b70="juul"]En ik kan maar moeilijk geloven dat zo'n mobility radeon maar zo'n lage maximale resolutie zou aankunnen, het nut van zo'n vga poort is toch juist dat je met een groot extern scherm een hogere resolutie kan draaien?[/quote:b595d93b70]Het ligt niet aan de Radeon. De fabrikant van de laptop (eigenlijk van het moederbord) heeft die Radeon (een chip van ATI) erop gegooid. Daar komt dan nog het een en ander aan electronica omheen, ontworpen door de laptop/moederbord fabrikant. En die electronica is blijkbaar wat zuinigjes ontworpen, waarschijnlijk om de kosten te drukken. Of de layout van het moederbord is slecht (maar dat wordt waarschijnlijk te technisch).

  Bij gewone videokaarten speelt hetzelfde. Een aantal merken produceert videokaarten gebaseerd op bv een bepaalde NVIDIA chip. Toch kan er verschil in de kwaliteit zijn.
 • Ik heb het nu nog eens goed bekeken en hoe lager de refresh rate, hoe scherper het beeld is. 1600x1200 op 60Hz is misschien net scherp genoeg (je moet dan al actief beginnen letten op de waas), maar 60Hz is echt wel te laag op een CRT (koppijn en al).

  Of het scherper wordt bij een lagere resolutie is nogal moeilijk te zien want als ik me bijvoorbeeld op een tekst concentreer in 1600x1200 en overschakel naar een lagere resolutie wordt die tekst natuurlijk groter.

  Daar gaat het nut dus van mijn 19" Brilliance scherm (waarbij Brilliance staat voor superscherp beeld). Als het probleem dan door een hardwarebeperking is, bestaat er dan misschien software die het beeld wat scherper kan maken? Een tegengestelde waas kan de oorspronkelijke misschien (gedeeltelijk) opheffen.
 • kijk in de bios van je laptop.
  Misschien kan je daar wat instllen.
  Bij een dell x300 is dat namleijk het geval
 • [quote:f3120b6571="juul"]Ik heb het nu nog eens goed bekeken en hoe lager de refresh rate, hoe scherper het beeld is. 1600x1200 op 60Hz is misschien net scherp genoeg (je moet dan al actief beginnen letten op de waas), maar 60Hz is echt wel te laag op een CRT (koppijn en al).
  Of het scherper wordt bij een lagere resolutie is nogal moeilijk te zien want als ik me bijvoorbeeld op een tekst concentreer in 1600x1200 en overschakel naar een lagere resolutie wordt die tekst natuurlijk groter.
  [/quote:f3120b6571]Hoe lager de refresh, hoe beter de scherpte. Ik zou bijna schreeuwen "[i:f3120b6571]uiteraard[/i:f3120b6571]". Ook hoe lager de resolutie, hoe hoger de scherpte. In beide gevallen hoeven er minder pixels per seconde weg te worden geschreven en dit vergt een lagere bandbreedte. En die bandbreedte is blijkbaar de beperking in de electronica van je laptop.

  Als je nog garantie hebt op de laptop, zou je deze kunnen laten 'repareren' of ruilen. Om welk merk en type gaat het eigenlijk?
  Je kunt ook kijken of je kunt leven met een resolutie van bv 1400x1050. Red je misschien net de 70Hz en dus wat minder koppijn; maar ja, daarvoor koop je geen 19".

  [quote:f3120b6571="juul"]Daar gaat het nut dus van mijn 19" Brilliance scherm (waarbij Brilliance staat voor superscherp beeld). Als het probleem dan door een hardwarebeperking is, bestaat er dan misschien software die het beeld wat scherper kan maken? Een tegengestelde waas kan de oorspronkelijke misschien (gedeeltelijk) opheffen.[/quote:f3120b6571]Als er een keiharde hardware beperking is, zal geen software daar tegenop kunnen.
  Er zou een filter in je laptop kunnen zitten dat via de BIOS in of uit te schakelen is (om ervoor te zorgen dat je laptop minder stoort op je gsm of op je TV). Dat is waarschijnlijk waar Bosje op doelt en zou dus nu ingeschakeld kunnen zijn. Weet echter niet waar ik dat zou moeten zoeken.

  [quote:f3120b6571="Bosje"]kijk in de bios van je laptop.
  Misschien kan je daar wat instllen.
  Bij een dell x300 is dat namleijk het geval[/quote:f3120b6571]Bosje, onder welk kopje/naam zou dat moeten zijn?
 • misschien komt er op de 1 of andere manier moire als je m op de laptop aansluit? Kijk daar ook eens naar want onscherpte is vaak moire.

  Succes :)
 • [quote:1afd09e21d="Wim Sturkenboom"]Het ligt niet aan de Radeon. De fabrikant van de laptop (eigenlijk van het moederbord) heeft die Radeon (een chip van ATI) erop gegooid. Daar komt dan nog het een en ander aan electronica omheen, ontworpen door de laptop/moederbord fabrikant. En die electronica is blijkbaar wat zuinigjes ontworpen, waarschijnlijk om de kosten te drukken. Of de layout van het moederbord is slecht [/quote:1afd09e21d]er is ook bar weinig ruimte in een laptop.
 • Gewoon de hele bios van je laptop aflopen : die zijn niet zo groot.
  Heb namelijk net een X300 vd baas en was die aan het bekijken en vond op de 3e of 4e scherm iets erover. Hij stond bij mij op alleen scherm van laptop, tewerijl je ook kan aangeven dat je een crt of tft gebruikt.
  Vandaar deze suggestie

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.