Vraag & Antwoord

Videokaarten en monitoren

CRT demagnetiseren?

Anoniem
ArneLH
17 antwoorden
 • Hallo,

  Ik heb een CRT beeldscherm en daar is per ongeluk een keer een magneet langs gekomen. Nu staat er dus een donkere vlek op. Maar mijn monitor heeft niet de "Degaus" functie.. Hoe los ik dit op?

  mvg,

  Ezra
 • je hoeft niks te doen, als je monitor niet te lang en niet door een hele sterke magneet is blootgesteld, gaat die donkere vlek weer weg.
  Het kan wel een paar dagen tot een week duren!
 • Ook wil het helpen, moet het persé sneller gaan, als de monitor enkele keren aan / uitgezet wordt… Echter, dit is niet bevordelijk voor de levensduur van het ding.
 • volgende keer opletten waar je m langshaalt, er een degauss functie op zit, of een tft nemen, die heeft er geen last van… :D
 • Als de vlek niet weg wil kun je een magneet langs het beeldscherm heen en weer blijven bewegen totdat de vlek minder zichtbaar is - ja, zelfs geheel verdwijnt. Werkte tenminste bij een cga-monitor die bij een XT hoorde dus het zal ook wel werken bij de huidige crt-monitoren neem ik aan.
 • Ik heb ergens in mijn geheugen gevonden dat het sneller weggaat als de monitor uitstaat (bij TV's in iedergeval). maar dat kan ook heel goed niet zo zijn, ik ben voorzichtig met magneten, dus ik heb het nog nooit uit kunnen proberen…

  Als het een hele storende vlek is, en je de monitor NU moet gebruiken, kun je het met magneten een beetje opheffen. Voorzichtig en niet te dicht bij een magneetje houden, dan zou het een beetje weg moeten trekken. als het erger word, heb je de magneet verkeerd om. NB. dit doe je natuurlijk helemaal op eigen risico!!
 • Dit is dat ik voor het eerst hoor dat magneten kwaad kunnen :)

  Dus voor dit soort dingen is die degauss dus bedoeld :P
  weer wat geleerd
 • Pas op. De degauss is niet bedoeld voor gehannes met magneten. Doordat een monitor vaak aanstaat, onstaat er op den duur een magnetisch veld rond de beeldbuis. Door de degauss wordt het magnetisch veld verwijderd. De meeste moderne crt's hebben een degauss functie bij het aanzetten. :wink:
 • [quote:ed37e1a0eb="Prin0096"]Pas op. De degauss is niet bedoeld voor gehannes met magneten. Doordat een monitor vaak aanstaat, onstaat er op den duur een magnetisch veld rond de beeldbuis. Door de degauss wordt het magnetisch veld verwijderd. De meeste moderne crt's hebben een degauss functie bij het aanzetten. :wink:[/quote:ed37e1a0eb]

  Het werkt echter wel goed na het gehannes met magneten… (Hebben testen uitgewezen :wink: )
 • Ehmm jongens, het gaat om het oplossen van het probleem van de ts. Het helpt misschien als je een magneet er behoorlijk dichtbij houdt en hem dan langzamer steeds verder weg doen.
 • Ik heb het ook een keer gehad, met niet goed afgeschermde speakertjes, die waren ook magnetisch. Toen heb ik een 'normale' magneet gepakt en zo proberen die vlek weg te krijgen, en het is me nog gedeeltelijk gelukt ook. Na enkele dagen (en vaak aan en uitzetten dus) is hij nu voorgoed verdwenen :)
 • je moet de monitor met een demagnetisatiering behandelen. elke tvmonteur heeft er wel een… dus zoek een TVmonteur in de buurt en ga er even langs.. binnen 2 minuten is het weer opgelost..
 • Wat een slimme antwoorden zeg, als je het niet weet geef dan gewoon geen reaktie. javascript:emoticon(':oops:')
  1 antwoord was goed doch niet elke TV monteur heeft meer een demagnetiseerspoel. De monitor heeft een automatische demagnetiseerfunktie als de spanning er zo'n 15 minuten is afgeweest en hij wordt dan weer aangezet.
  Voor erge gevallen is er de demagnetiseerspoel die is te maken van de demagn.kabels achterop de beeldbuis van een oude kleurenTV. Deze moet een spanning hebben van rond de 110 volt aangezien er normaal een PTC voorgeschakeld wordt. Gebruik een lamp van 60 - 100 watt in serie en beweeg de spoel (eventueel dubbel gevouwen, model krakeling en dan dubbel) heen en weer voor het scherm en verwijder deze langzaam bewegend. Schakel pas uit als de afstand tot het scherm meer dan een meter is.
  Hierna is het probleem gegarandeerd opgelost.

  Groetjes, Rob.
 • [quote:a61b2db702="rs166"]Wat een slimme antwoorden zeg, als je het niet weet geef dan gewoon geen reaktie. javasc…[/quote:a61b2db702]Je zal vast erg trots zijn dat jij wel een slim antwoord hebt 8) , maar je weet zelf denk ook wel dat jouw uitleg over het maken van zo een spoel niet echt duidelijk/veilig is :roll: . Als je het uit behulpzaamheid vertelt zou ik het wat beter uileggen voordat mensen oude tv's gaan openschroeven, ergens 110 volt opzetten, etc.
 • [quote:567c9ed33f="Bram Riezebosch"][quote:567c9ed33f="rs166"]Wat een slimme antwoorden zeg, als je het niet weet geef dan gewoon geen reaktie. javasc…[/quote:567c9ed33f]Je zal vast erg trots zijn dat jij wel een slim antwoord hebt 8) , maar je weet zelf denk ook wel dat jouw uitleg over het maken van zo een spoel niet echt duidelijk/veilig is :roll: . Als je het uit behulpzaamheid vertelt zou ik het wat beter uileggen voordat mensen oude tv's gaan openschroeven, ergens 110 volt opzetten, etc.[/quote:567c9ed33f]

  Ik denk juist dat zijn luchtige uitleg een groep mensen weerhoud van het maken van deze 'schakeling' omdat zij dat niet durven. Mensen met wat meer kennis van electronica hebben hier in principe genoeg aan. (Ookal is de ts waarschijnlijk geen electricien, maar daarom zal hij het ook wel niet gaan proberen)
 • Nounou, zo kan ie wel weer Bram, ik ben niet trots, heb alleen dik 50 jaar ervaring als TV monteur. Er moet ook geen 110volt op de tv worden gezet. Als de uitleg niet duidelijk genoeg is zal er wel een vraag over komen indien nodig. Voorlopig bestaat er nog steeds iets als kroonsteentjes dus dat gevaarlijk valt ook wel mee. Vervolgens heeft de goeie man wellicht nog behulpzame buren of familie die er wel iets van snapt.
  IK PROBEER HEM DUS TE HELPEN !!!!!!!

  Ajuu, Rob.
 • Wat is het merk en type van deze monitor?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.