Vraag & Antwoord

Videokaarten en monitoren

Hoe krasbestendig is een TFT-monitor?

Anoniem
ArneLH
15 antwoorden
 • [quote:4b14601cb0="KeesA"]Vlekken van vingers of pootjes kun je er natuurlijk afhalen. Alleen wel met een speciaal doekje (bijv. brillendoekje) en speciaal schoonmaakmiddel.
  Een CRT monitor kun je nog aanpakken met een fles Glassex en een katoenen doek. Als je dat niet elke dag doet, blijft het scherm wel goed. Als je dat bij een TFT scherm doet heb je in no-time een doffe waas over je scherm en mogelijk schoonmaakkrassen.[/quote:4b14601cb0]

  Ok, merci.
 • Mijn kat zit vaak voor mijn CRT-scherm, de bewegende cursor vindt ze leuk en daar slaat ze haar pootjes naar uit. Een CRT-scherm kan daar prima tegen, maar hoe zit dat bij een TFT-scherm? Hoe kwetsbaar is zo'n scherm?
 • de voorkant is van een kunststof dacht ik, dus ik vrees dat die kat dan zijn interactieve krabpaal met rust moet laten. Enkele schermfabrikanten leveren wel een scherm met een glasplaat er voor, ik dacht o.a. Sony, in hoeverre de coating op het scherm dat gekrab leuk vindt weet ik niet, zelfde geldt voor een CRT, zit ook een coating op, tegen reflectie ed.
 • TFT is erg kwetsbaar. Zowel voor gewoon schoonmaken (aparte manier nodig) als voor je kat. Voor mij (3 katten) reden om af te zien van TFT. 1 keer een klauw op het scherm (ook al knip je de nageltjes) of 1 keer met een verkeerde doek/schoonmaakmiddel afnemen en je kijkt de hele levensduur van de monitor tegen beschadigingen aan.

  Heb sinds kort een laptop erbij (dus ook kwetsbaar scherm) en laat het ding nog geen 3 minuten onbeheerd openstaan uit angst voor onherstelbare kattenkrassen!
 • Aan de andere kant… hier draaien al 3 jaar 2 tft schermen en lopen 2 katten rond
  Ze talen er niet naar, terwijl de tv wel aantrekkingskracht uitoefend 8)

  Maar een tft is gevoeliger dan een crt en als de kat interresse blijft vertonen zou ik eens de plantenspuit hanteren

  suc6
 • [quote:11d3715799="Anjo"]Aan de andere kant… hier draaien al 3 jaar 2 tft schermen en lopen 2 katten rond
  Ze talen er niet naar, terwijl de tv wel aantrekkingskracht uitoefend 8)

  Maar een tft is gevoeliger dan een crt en als de kat interresse blijft vertonen zou ik eens de plantenspuit hanteren

  suc6[/quote:11d3715799]

  of de tuinslang, had een leraar van me gedaan, kat liep steeds in zn achtertuin. Kat in een kistje en tuinslang er op, sindsdien durfde de kat er niet meer te komen ;)
 • NoepZor, spuit die leraar met die tuinslang ook op die katten in de buurt van een TFT en computer? :roll:

  Beetje off-topic niet?
 • Sorry, maar ik neem aan dat het de TS wel duidelijk is geworden dat er uitgekeken moet worden dat het kunststof niet bekrast, want dat zou jammer zijn van een 300+ euro kostend scherm.
 • Bedankt voor jullie antwoorden, maar het is me nog niet helemaal duidelijk. Mag je helemaal niet met je handen aan het scherm komen? Kunnen er dan vlekken op komen die niet meer verdwijnen?

  Overigens veegt mijn kat met haar poot over het scherm, ze gebruikt haar nagels niet. Niettemin zal ik haar op een afstandje houden van mijn 400+ euro-scherm…
 • Vlekken van vingers of pootjes kun je er natuurlijk afhalen. Alleen wel met een speciaal doekje (bijv. brillendoekje) en speciaal schoonmaakmiddel.
  Een CRT monitor kun je nog aanpakken met een fles Glassex en een katoenen doek. Als je dat niet elke dag doet, blijft het scherm wel goed. Als je dat bij een TFT scherm doet heb je in no-time een doffe waas over je scherm en mogelijk schoonmaakkrassen.
 • Ben je er echt bang voor, dat de katten hun poten niet kunnen thuishouden? Dan zou ik toch eens kijken naar een tft scherm met een glasplaat ervoor. Het beeld is iets fletser, en je hebt wat meer kans op reflectie, maar het tft scherm is wel veel beter afgeschermd.
 • Heb, o.a. bij Funprice, de glasplaatvariant zien staan. In dit geval van Xerox. Mooi ding! Moet, zoals Gerben al zegt, niet in het direkte licht staan. Glasplaat is niet, zoals bij brillenglas, ontspiegeld.
 • [quote:93405cf9e9="KeesA"]Heb, o.a. bij Funprice, de glasplaatvariant zien staan. In dit geval van Xerox. Mooi ding! Moet, zoals Gerben al zegt, niet in het direkte licht staan. Glasplaat is niet, zoals bij brillenglas, ontspiegeld.[/quote:93405cf9e9]

  Sony en Xerox hebben een model met glasplaat, maar alleen met een zwarte brede rand en ik wilde per se een witte of metallic rand.
 • Neovo heeft ook mooi schermen met glas.
  http://www.neovo.nl/Innovation/neovoverview.htm
  Maar ja …. wel een zwarte rand
 • [quote:8a472aed7d="KeesA"]Een CRT monitor kun je nog aanpakken met een fles Glassex en een katoenen doek.
  [/quote:8a472aed7d]Veel moderne CRT monitoren hebben een beschermende coating, die je met Glassex dus weg laat vreten. Een schone, licht met water bevochtige doek is voldoende om stof af te nemen.

  En wat betreft het aanraken van mijn CRT of TFT: Hierop staan bij mij thuis gewoon zware lijfstraffen, of het nu een volwassene, kind of dier betreft: Ik maak geen onderscheid, discipline is het sleutelwoord. :wink:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.