Vraag & Antwoord

Videokaarten en monitoren

Te donker scherm in 3d omgeving

Anoniem
Obi-wan-kenobi
3 antwoorden
 • Hoi,

  Sinds kort heb ik een probleem met alle 3d spellen. De schermopbouw is te donker, waardoor ik diverse details niet meer kan zien, en de niet alle kleuren evengoed worden weergegeven. In een 2d omgeving (desktop, office, etc.) heb ik nergens last van.

  Dit alles gebeurde nadat ik twee keer van monitor gewissled had. Eerst gebruikte ik een Compaq S710, die geen problemen gaf. Ik had ook nog een Compaq MV720 staan, die een fractie groter is. Deze heb ik aangesloten, maar na een paar weken merkte ik een continue trilling die niet echt storend was, maar toch net voor wat hoofdpijn zorgde (refreshrate veranderen maakte geen verschil). Daarom heb ik de vorige monitor, die S710, weer aangesloten en sindsdien heb ik dat probleem met die donkere schermopbouw. De MV720 kent dit probleem niet.

  De videokaart die ik gebruik is een Asus Ati 9600 XT, twee maanden oud. Ik heb zowel Catalyst 4.12 als Catalyst 5.2 drivers geprobeerd, maar dat maakte geen verschil (toen probleem ontstond draaide ik 4.12, nu 5.2)

  Soms lijkt het te helpen als ik bij de settings de "Truform" van Off naar Application Preferende zet, maar dit werkt niet altijd en ook niet met een eenduidige regelmaat.

  Is er hier sprake van een "settings" probleem of van een problem met mijn monitor en hoe kom ik hier het beste achter?
 • Wat gebeurt er als je in games het contrast of brightness verhoogd? (dus van de monitor, of via de instellingen van het spel. :wink: )
 • Contrast verhogen of aanpassingen daarin via de in game options lijkt te werken. Alvast bedankt daarvoor.

  Contrast aanpassen via de monitor heeft weinig effect (wordt alleen maar donkerder).

  Blijf het wel vreemd vinden waarom ik nu opeens contrast opties moet aanpassen waar ik dat eerst niet hoefde te doen…

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.